fbpx

5 meglepő fétis, amiről még biztosan nem hallottál

Talán te is tudod mi az a lábfétis, vagy kikötözős, domináns szex. Ezek manapság - bár elsőre meglepőnek számítanak - mégis elfogadottá váltak az emberek szemében, hiszen viszonylag gyakori vágynak mondhatóak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Azonban a szexuális fétisek halmaza végtelen, amik közül találkozhatunk néhány nagyon extrémnek tűnő vonzódással. De mit is nevezünk szexuális fetisizmusnak, és mennyire titulálhatók ezek egészségesnek? Ebben a cikkben kiderül!

Mi az a fetisizmus?

A szexuális fétis az a jelenség, amikor egy felnőtt ember élettelen tárgyak vagy nemi szerven kívüli testrészek iránt érez szexuális vonzalmat, vágyat. A szexuális fetisizmus emellett tevékenységekre, ingerekre is kiterjedhet. Például ide tartozik a szerepjátékszex, ami egy konkrét tevékenységet takar. A szexuális fetisizmus egy bizonyos szintig teljesen normális és egészséges, hiszen amíg azzal nem ártunk másoknak vagy magunkat, addig ez pusztán egy izgalmi tényezőként hat. Egy végletes esetben azonban mentális zavarnak is tekinthető. Abban, hogy hol a határ az egészséges fetisizmus és mentális zavar között leginkább a morális megítélés játszik szerepet, nincs egy általános szabály erre vonatkozóan. Ugyanakkor az elmondható, hogy addig egészséges egy fétis, amíg nem válik mániává, kényszerré.

Amíg az ember talál egy olyan társat, akivel közös megegyezés alapján megélheti a különleges vágyait, addig őket semmi sem akadályozhatja meg ebben. A kulcs tehát a közös megegyezés, szabad akarat, kölcsönös élvezet, lefektetett határok tiszteletben tartása. Amíg ezt mindkét fél tartja, akkor teljesen normális és egészséges a fétisszex. 

A szexuális fétisek kialakulásának okait folyamatos vizsgálatok övezik, de általában egy pszichológiai folyamat vesz részt benne. Például, ha egy személy meglát egy tárgyat, vagy egy bizonyos inger éri miközben szexuálisan izgalmi állapotban van, akkor ezt az izgalmat a későbbiekben a bizonyos tárggyal, testrésszel vagy ingerrel társítja. Az orgazmus úgy hat az emberi agyra, hogy dopamint, vagyis egyfajta boldogsághormont termel, tehát ezt a fajta boldogságot szeretné átélni újra és újra, amihez az ember azt gondolja arra a bizonyos testrészre, tárgyra van szüksége.

Szexuális fétisek csoportosítása

A különböző fétiseket a vonzódás tárgya szerint lehet csoportba rendezni. Ezek között találni egészen gyakori szexuális fétiseket és elsőre nagyon meglepőket is. Például fétisnek számít, ha valaki élvezi, hogyha karmolásszák az ágyban. Sőt már csupán a női kézen található hosszú körmök is szexuális vonzalmat váltanak ki egyes emberekből. Ezekről nem is gondolnánk, hogy a fétisek közé sorolhatók, hiszen olyan sokan kedvelik. De ilyen közkedvelt fétisnek számítanak bizonyos szexelős játékok is, vagy a sztriptíz látványa, illetve ha a partnerünk valami nem mindennapi ruhába, fehérneműbe öltözik.

Ritkább esetben, de vannak emberek, akik az orvosi dolgok iránt éreznek különleges vonzalmat, mint például a gipsz látványa vagy az injekció. Ők azok, akik különösen kedvelik az orvosi szituációk eljátszását az ágyban is szerepjáték formájában. Néhány esetben találkozhatunk olyan személlyel, aki a nedves, piszkos dolgokat kedveli, mint például a vizelet, a sár vagy a vér. Sokaknak már ezek is extrémnek számítanak, míg vannak, akik nem lepődnek meg ezen sorokat olvasva. Így lássuk, mi az az 5 fétis, ami a legtöbb ember számára újdonságként hathat!

1. Mekafília: Járművek iránti vonzódás, amikor nem az autóban történő aktus az, amit szeret az illető, hanem magának az autónak, biciklinek, busznak a látványa izgatja fel.

2. Akrotomofília: Amputált végtagok iránt érzett vonzódás, ami kétféle lehet. Az egyik típus, aki önmagát csonkítja – ez veszélyes és súlyos eset. Míg a másik típus, akik az amputált emberekhez vonzódnak.

3. Arachnofília: Bogarakhoz való vonzódás, akik szeretik, ha különböző bogarak, rovarok mászkálnak a testükön, sőt azt is kedvelik, ha megcsípi őket a bogár.

4. Lufifétis: Ennek szintén két típusa van. Vannak, akik attól élik át az orgazmust, ha kipukkaszthatnak egy lufit, és vannak, akik attól, ha éppen felfújják.

5. Pelenkafétis: Ezt arra értjük, amikor egy ember szeret pelenkát viselni aktus közben vagy a partnerét látja benne szívesen. Ők azok, akik kedvelik az olyan szerepjátékokat, amiben csecsemőként viselkedhetnek. Ez viszont nem egyenlő a pedofíliával, hiszen ott a felnőtt ember a gyerekekhez vonzódik szexuálisan, amit pszichiátriai mentális betegségként tartanak számon, és természetesen büntetendő.

Ne feledd, minden fétis oké, egészen addig a pontig, amíg azzal nem bántunk senkit! Kiéve például a szadomazo szexnél, ahol a másik fél élvezi azt a bizonyos fájdalmat.

A fétisek nagyon különbözőek és bármi kiválthatja, így legyünk elfogadóak ezzel kapcsolatban és ne nevessünk ki másokat, ha megosztja velünk a vonzalmait! Te melyik fétist tartod a legérdekesebbnek?

PoliLili további írásait az Ébredő Szexualitás és a Női Boldogság blogon is olvashatjátok.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32

Figyelem!
Ez a tartalom 18 éven felülieknek szól!