fbpx

A horgász, aki új szintre emeli a szabadban sütés-főzés fogalmát – interjú a Rabbit Chef’s megálmodójával

Vadovszky Krisztiánnal, a Rabbit Chef’s alapítójával beszélgettünk, aki megtalálta a tökéletes megoldást arra, hogyan készítsünk éttermi szintű ételeket a természetben.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A horgászatról sajnos még mindig sokak fejében él az a kép, hogy az ember a pihenőszékben ülve, a botot a vízbe lógatva, reggeltől estig azt várja, hogy mozduljon az úszó és jöjjön a hal. A pergető horgászat viszont egészen más: ilyenkor ugyanis menni kell a hal után, és akár több kilométeres túrával is zárulhat egy-egy nap. Ennyi séta alatt akarva akaratlanul előfordul, hogy megéhezünk, de mi a teendő, ha nem szeretnénk egész nap szendvicset enni? Erre talált szuper alternatívát a Rabbit Chef’s csapata.

Mesélj egy kicsit magatokról! Te mivel foglalkozol? Kikből áll pontosan a csapat?

A Rabbit Chefs engem és a barátaimat takarja, de mivel elég széles a kör, azt szoktam mondani, hogy mindig, aki éppen ráér eljönni velem főzni a szabadban. Ez a hobbink, a szabadidőnkben egy olyan tevékenység, amit elég rendszeresen űzünk. A magánéletben bankban dolgozom, mellette egy nagyobb horgász cégcsoportnál vagyok teszthorgász. A Rabbit Chef’s azért jött létre, hogy minél több embert inspiráljunk a kinti főzésre vagy legalább arra, hogy több időt töltsenek a természetben.

Rabbit Chef's
Fotó: Rabbit Chef’s

Hogyan született meg az „outdoor cooking” ötlete? Miért pont Rabbit Chefs lett a csapat neve?

Alapvetően két haverommal kezdtük el csinálni a Rabbit Dam Crew-t, ami egy pergető horgász Instagram oldal: a horgászattal kapcsolatos élményeinket és fogásainkat osztjuk meg rajta. A név a bűvös nyúlgátból ered. Az idősek mindig azt mondták az egyik víztározón, hogy ott vannak a ragadozók a nyúlgátnál, így mi mindig ott voltunk, ahol a ragadozó halak! Innen jött a név.

A főzés ötlete is a peca során született meg: pergető horgászként jártuk a patakok, tavak és folyók partjait a vadonban, ami elég mozgékony és fárasztó tevékenység. Általában szendvicsekkel oldottuk meg az étkezéseinket, aztán az egyik téli peca alkalmával jött egy ötlet, hogy csináljunk valami meleg ennivalót. Egy tíz kilométeres séta után vertünk tábort, az egyik barátom hozott gázrezsót, és azon készült el az első ilyen jellegű ebéd a természet lágy ölén. Mondanom sem kell, hogy annyira átjött a feeling, hogy a kinti főzőcskézések egyre gyakoribbak lettek az életünkben, és egy új hobbivá nőtte ki magát. Az ételeket lefotóztuk, megosztottuk és az embereknek ez nagyon bejött.

Van szakács végzettséged vagy ez abszolút hobbi az életedben?

Nincs szakács végzettségem, minden zsigerből jön! Három évvel ezelőtt, amikor vettem egy saját lakást, akkor kezdtem el főzőcskézni, ekkor született meg az oldal gondolata is. Szerencsére jó érzékem van hozzá, és már több étteremtől is kaptam ajánlatot, hogy dolgozzak náluk.

Rabbit Chef's
Fotó: Rabbit Chef’s

Az oldalatokról kiderül, hogy a Balaton nagy kedvencetek. Melyek a legkedvesebb helyszíneitek a tó körül, illetve az országon belül máshol, esetleg külföldön?

Én várpalotai vagyok, de a Balaton, mint visszatérő téma, több dologból is adódik: egyrészt közel van hozzánk, másrészt én is nagyon szeretem: ott van csónakom, ott horgászom. A Balaton körül az egyik favorit szpot az Akarattyai magaspart, illetve a Balaton-felvidéki hegyek is az elsők között vannak. Van a fejemben egy olyan terv, hogy az összes tanúhegyre elmenjek főzni, és elmondhassam magamról, hogy „befőztem az összes hegyet” – amennyire ezt a szabályok engedik.

Közel áll a szívünkhöz még a Bakony, mert itt nőttünk fel és nagyon szép.

Külföldön sokat még nem tudtunk főzni, voltunk Horvátországban és Franciaországban, az mindkettő menő volt. Most Marokkóba mentünk volna, jelenleg is ott lennék, csak sajnos törölték a járatunkat.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen extrém helyszínen történő főzés/sütés megszervezését?

Általában sokat gondolkodunk előtte, hogy jól sikerüljön a végeredmény, de van, hogy egy buli másnapján felkelünk, és teljesen spontán indulunk főzni a legközelebbi erdőbe. A kellékek, hozzávalók összerendezése is sokszor komoly logisztikát igényel, de nekünk már elég nagy rutinunk van ebben. A túráink ideje változó, függ a helyszíntől, az időjárástól, az ételtől, hogy milyen eszközön és hány főre készítjük el. Ha nagy csapatos főzés van, vagy épp videót csinálunk, akkor simán eltelik vele egy egész nap, de legtöbbször kevesebb: a lényeg, hogy a természetben legyünk.

Előfordult már kellemetlen helyzet vagy váratlan szituáció egy-egy főzés során?

Volt, hogy szakadó esőben kellett helyszínt vadásznunk a Balaton-felvidéken. Elsőre egy borászatot találtunk, de sajnos elutasították az ötletünket. Így végül egy esküvői helyszínre keveredtünk teljesen véletlenül, ahova beengedtek minket: na az irtó menő volt, igazi tündérkertben főztünk. Ennél kellemetlenebb helyzet nem volt, szinte mindig nagyon jól sikerültek a főzések, de vicces sztorik azért vannak az utóbbi évekből. Például az elég gyakran előfordult, hogy valami otthon maradt.

Rabbit Chef's
Fotó: Rabbit Chef’s

Összességében mi mindig az egyszerűségre törekszünk, kevés hozzávalóval, de úgy, hogy jól nézzen ki, viszont számos olyan eset volt, amikor alapvető dolgokat felejtettünk otthon: öngyújtót, vizet, sót, és volt olyan is, amikor kimentünk burgert csinálni, és otthon hagytuk a bucikat, tehát a lényeget. Így az egyik barátomnak vissza kellett sétálni az erdő közepéről nyolc kilométert hazáig, de végül sikerült.

Melyik volt a kedvenc helyszín/főzés, amire kifejezetten büszkék vagytok?

Sok ilyen van, de ha néhányat ki kell emelnem, akkor a grillezést mondanám a Rádpuszta Szőlőbirtok hegyoldalán egy boroshordón, készült hamburger a Balcsin egy vitorláson, meghívást kaptunk az Aranypart Kempingbe Siófokra, de volt egy aggteleki kalandunk is a Baradla Kempingben. Egyszer főztem a tévében is medvehagymás pesztós tésztát, amire büszke vagyok, de talán a legmenőbb az Eiffel-torony előtt készített francia bundás kenyerünk volt.

Milyen terveitek vannak az idei évre?

Szeretnénk Szlovéniában főzni egyet, tavaly egy egész hetes túránkat vágta keresztbe az időjárás, ezért akkor Horvátországban kötöttünk ki. Idén jó lenne több sátras, vadkempinges alkalom, illetve mellette új eszközöket kipróbálni.  Tavaly tervben volt egy hőlégballonos buli, amit nagyon jó lenne idén megugrani! Hosszabb túrákat is tervezünk, ahol fontos kérdés, hogy hogyan oldod meg az étkezést: szárított ételekből például, amikhez csak forró víz kell és gyakorlatilag kész is van a főtt ételed. 

Honnan merítetek inspirációt a receptekhez?

Ez teljesen változó, legtöbbször csak jön egy ötlet fejből, előfordul netes inspiráció vagy csak egy munkatárs dob egy receptet a melóban. Próbálunk mindig egyszerű, de nagyszerű dolgokat megvalósítani, új színt vinni az oldal recept ötleteibe. Legutóbb például egy bartender barátunkkal kevertünk forró matróz koktélt az erdőben. Úgy vettük észre, hogy ez a sokszínűség mozgatja meg a legtöbb embert, és ez ad nekünk motivációt arra, hogy csináljuk!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör