fbpx

Mire jó a kollagén?

Bizonyára mindenki találkozott már valamilyen formában azzal, hogy a kollagén mennyire fontos a szervezetünk számára. De pontosan mi is az és mire jó?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi az a kollagén?

A kollagén fontos alkotóeleme a csontoknak, fogaknak, izmoknak és izületeknek is. De a kötőszövet és a bőr szempontjából sem elhanyagolható. Így a szépségápolás terén egy nagyon fontos alkotóelemmé vált. Ez a fehérje mindent összetart, akár egy ragasztó, valamint a szövetek rugalmasságáról is ez gondoskodik. A kollagén a szervezetünkben található fehérjék egyharmadát teszi ki, és természetes formában sajnos nagyon keveset veszünk magunkhoz belőle. Inas, porcos húsokban található főleg nagy mennyiségben, melyeket egyre kevesebbszer fogyasztunk.

Korunk előrehaladtával a szerveztünk egyre kevesebb kollagént termel, így fontos annak pótlása. Ahogy csökken a kollagén szintünk, úgy lesz egyre több ráncunk és gyengülnek a kötőszöveteink. 40 éves korunkra megközelítőleg 25%-kal, 60 éves kor felett, akár 50%-kal is csökkenhet a szervezetünk kollagén előállítása.

A kollagén pozitív hatásai

Fiatal és rugalmas bőrt kölcsönöz. Képes serkenteni a haj és körmök növekedését és halványítja a ráncokat. Emellett erősíti a csontokat és az ízületeket, sőt, sportolás után enyhíti az izomlázat, fájdalmat. Sportolók,  testépítők is szednek kollagént, mivel növeli a teljesítményt és segíti az izmok fejlődését.

Egyes tanulmányok szerint a sebgyógyulásban is szerepet játszik. Valamint az emésztésre is jó hatással van: a kollagénben található glicin pedig megkönnyíti a többi aminosav felszívódását.

Hogyan vigyük be a kollagént?

Mivel természetes módon kevés található a szervezetünkben, és idővel csökken is a kollagénszintünk, így fontos lehet annak pótlása. 

Sok kollagénben gazdag ételt fogyasszunk, mint például: állatok bőre, porcai, de leginkább olyan levesek, amiben a húst csonttal együtt főzzük meg. Ha pedig szeretnénk támogatni a kollagén termelést és felszívódást akkor az alábbiakat fogyasszuk: paradicsom, cékla, paprika, eper, csipkebogyó, édesburgonya, répa, mangó, barack, avokádó, hal, hús, tojás.

A másik fontos kérdés, hogy milyen formában szedjük a kollagént, ha külső forrásból szeretnénk pótolni: por, kapszula vagy folyadék?

A hidrolizált kollagén folyadék formátumban jól hasznosul a szervezetben és gyorsan szívódik fel. Azonban számolnunk kell azzal, hogy sokszor mesterséges ízesítő anyagokkal és színezékekkel turbózzák fel, így jól nézzünk utána honnan szerezzük be. A hidrolizált kollagén por formátumban szintén előnyös ha nagyobb mennyiséget szeretnénk bevinni, felszívódásában pedig hasonló a folyadékhoz. A kollagén kapszula jó választás azoknak, akik moderált mennyiséget szeretnének fogyasztani, de ennek felszívódása valamivel hosszabb ideig tart, mint az előző két formátumnak.

További vitaminokkal kapcsolatos cikkeink itt olvashatóak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32