fbpx

Közéletről, politikáról, annak pszichológiájáról – A Sharing Circle podcast vendége: Szél Dávid

A Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Vági Zsolt a Sharing Circle podcast eheti adásában Szél Dávid pszichológussal, az Apapara blog és könyv szerzőjével beszélgetett. Többek között a választásról, közéletről, annak pszichológiai aspektusairól esett szó.

Dávid az epizód során mesélt a szavazó bizottsági tagként szerzett élményeiről. Illetve arról, hogy mennyire nem szerencsés , ha mindenki csak a saját buborékában él. Hozzá is különböző beállítottságú kliensek járnak, ami így van jól. Érintették még azt a témát is, hogy politikai nézetektől függetlenül, vajon mennyire egészséges, ha valaki ennyire hosszú ideig van hatalmon vagy egy adott pozícióban. Ennek személyiségformáló vagy akár torzító hatásaival szintén számolni kell, még abban az esetben is, ha egyetértünk az adott kormány intézkedéseivel.

A népszavazás kapcsán Dávid szerint fontos, hogy elgondolkodjunk a szexuális nevelésről, annak jelentőségéről és alapjairól, amely viszont szakmai kérdés. Elengedhetetlennek tartja, hogy a szexualitásról, a nemi identitásról a demagógia szintjén túl is beszéljünk.

A társadalom folyamatosan változik, ami egy természetes folyamat. Elég ha csak visszagondolunk olyan kérdésekre, mint a halálbüntetés, vagy a nők szavazati joga. Mára sok területen nyitottabb lett az emberiség, a sokszínűséget is jobban el tudjuk fogadni.

Fontos lenne a magyar társadalom számára, hogy megtaláljuk a közös nyelvet és tudjunk beszélgetni egy adott problémáról anélkül, hogy a számunkra szimpatikus párt szólamait hangoztatnánk. 

Dávid nem hisz abban, hogy létezne olyan,  aki minden egyes nézetével, gondolatával egyetért egy adott politikai pártnak. A kritikus gondolkodás alapvető kellene, hogy legyen. Ha kilépünk a saját vélemény buborékunkból, sokkal közelebb kerülhetünk egymáshoz.

A teljes beszélgetés itt érhető el:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés