fbpx

Vegán csokis babka 

A babka egy ikonikus zsidó édesség, ami Lengyelországból származik, és a 19. században a diaszpóra idején terjedt el a világ különböző pontjain. A mai napig fontos része a zsidó gasztronómiának, amit egy picit minden nép másképp készít el.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi egy teljesen növényi alapú, csokis-fahéjas babka változatot hoztunk ma nektek, de bátran kísérletezhettek a töltelékek terén. Készíthettek csak fahéjasat, vagy diósat is akár, fantáziátoknak ne szabjon határt semmi!

Hozzávalók

A tésztához:

180 ml növényi tej (zab, szója vagy mandula a legjobb hozzá)

7 g instant élesztő

40 g cukor (lehet fehér, barna, nád vagy kókuszvirág cukor is) + 1 teáskanál cukor az élesztőhöz

350 g liszt

egy csipet só

75 g vegán margarin

A töltelékhez:

100 g cukor

2.5 evőkanál natúr kakaópor

1 teáskanál fahéj

egy csipet só

60 g vegán margarin

A cukorsziruphoz:

1 evőkanál cukor

1.5 evőkanál langyos víz

Elkészítés:

A növényi tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne az instant élesztőt és egy teáskanálnyi cukrot. Tegyük egy viszonylag melegebb pontra, esetleg takarjuk be konyharuhával és hagyjuk legalább 10 percig dolgozni az élesztőt! 

Mindeközben a tészta további – száraz – összetevőit egy nagy tálban keverjük össze! Olvasszuk meg a margarint, és ezt is adjuk hozzá, majd ha az élesztő felfutott (hab keletkezett a tej felett) akkor azt is! Alaposan gyúrjuk tésztává a hozzávalókat, és ha úgy érezzük túl nedves lett, akkor bátran szórjunk még hozzá a lisztből. Lényeg, hogy egy homogén, gyúrható tésztát kapjunk! Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre a nagy tálban, fedjük be konyharuhával és hagyjuk kelni legalább 40-60 percig!

Amíg a tészta duplájára nő, addig készítsük el a tölteléket! Ehhez szintén olvasszuk fel a margarint, majd keverjük össze a cukorral, a kakaóporral, egy csipet sóval és a fahéjjal.

Ha szépen megnőtt a tésztánk, akkor nyújtsuk ki egy sodrófa segítségével. Amennyire lehet, próbáljunk téglalapot készíteni belőle, megközelítőleg 30×40 centimétereset. Ezután egy kanál segítségével kenjük szét rajta a tölteléket, egyenletesen, hogy mindenhova jusson, de a szélektől hagyjunk ki egy centi távolságot. Ha megvagyunk vele, akkor tekerjük fel a tésztát a hosszabb oldaltól indulva. 

Így kapunk egy kakaós tekercset, és most jön az izgalom! Hosszanti irányban vágjuk ketté ezt a tekercset, majd az így kapott két részt a kakaós belsejükkel kifelé fonjuk össze, mintha kalácsot készítenénk! (Ehhez ha igénylünk egy kis segítséget, nézzük meg ezt a videót.) Helyezzük a fonatot egy hosszúkás tepsibe, ami nem sokkal szélesebb a babkánknál, majd újabb órára tegyük félre, hogy keljen még a tészta. 

Melegítsük elő a sütőnket 160 celsius fokra, és ha felmelegedett akkor tegyük be a babkát és süssük aranybarnára. Eközben a sziruphoz keverjük el a cukrot a langyos vízzel. Ha elkészült a süteményünk, hagyjuk kissé lehűlni, majd egy főzőecset segítségével kenjük át a cukorsziruppal, ettől lesz majd szép fényes a külseje! 

Tálaljuk még langyos állapotában, úgy a legfinomabb! 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör