fbpx

Az 5 elem és a jóga kapcsolata

Izlandon is volt szerencsém jógázni, hetente egyszer az 5 elem jógát gyakoroltuk. Érdekesnek és eredményesnek találtam ezt a fajta mozgást, ezért szeretném bemutatni nektek is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az 5 elem az ájurvédikus filozófiában – ami ugyanonnan ered, mint a jóga – a föld, a víz, a tűz, a levegő és az éter. Ezek az elemek az élet minden területén megtalálhatók. Felfedezhetjük őket fizikai és szellemi síkon, de még a jógapózokban is. 

Vannak kultúrák, mint a kelta és a kínai, ahol a mindennapokba is beépítik őket. Bár az utóbbi esetében kicsit eltérnek, ugyanis a kínai 5 elem a fa, tűz, föld, fém és víz.

Akik a jógát gyakorolják, úgy tartják, hogy az 5 elem az első 5 csakrában (energiaközpontokban) van jelen, a gyökércsakrától a torokcsakráig.

Az 5 elem

Föld elem

Ez az elem a Földdel való kapcsolatunkra utal, arra a helyre, ahonnan testünk “nyers elemei” származnak. Földi tudatosságot úgy vihetünk be a jógagyakorlatainkba, ha közben a földelésre, szilárd támaszokra és az alattunk lévő földre fókuszálunk.

Életünk során előfordulhat hogy a “föld felett pár méterrel” járunk, ilyenkor szükséges visszatérnünk a Földre, hogy a stabilitás is helyet kapjon. Azok a gyakorlatok, amik a stabilitást erősítik, elmélyítik a földdel való kapcsolatunkat. 

Ugyanakkor ez az elem utalhat a Földre, mint bolygóra is. Vagyis érdemes hozzá is kapcsolódni, felfedezni a természeti előnyeit. A föld elemet az első, gyökércsakra képviseli.

Víz elem

A víz elem a testben arra a vízre utal, amely az ereken keresztül árad vagy a test keringési rendszerében. Akkor vagyunk egészségesek, ha a víz elem áramlik a testben. 

Egyes jógapózok ezt úgy segítik, hogy tudatosan növelik a vér áramlását a test bizonyos területén. 

Ugyanakkor egy gyakorlat képviselheti úgymond a folyékonyságot, amikor az egyik mozdulat folyamatában alakul át egy másikba. 

A víz különleges tulajdonságokkal rendelkezik, nélkülözhetetlen az élethez. A lélek univerzális szimbóluma, a második, szakrális csakrát jelképezi, azt a területet, ahol új élet születik. 

Tűz elem

A testünkben lévő tűz elem a belső melegre, hőre utal, amely különösen álló testhelyzetben keletkezik.

Energiát és akaratot kínál a továbblépéshez, akkor is, ha valamiből ki akarunk lépni. Ez a fény forrása, teremt és pusztít, sokak szerint a lelket szimbolizálja.

Jógagyakorlatokban a tűz különösen az álló helyzetekben és a vinyasa flow gyakorlatokban kap hangsúlyt, továbbá minden olyan testhelyzetben, ahol hőt, erőt és elszántságot generálunk.

De úgy is megjelenhet, hogy a kezedet vagy a mentális fókuszodat helyezed egy bizonyos testrészedre és ezáltal hőt termelsz.

A tűz a harmadik, napfonat csakrát jelképezi, ami a testünk agya.

Levegő elem

Ez az elem a testben egyaránt utal a légzésre és a testben a tér megteremtésére. A levegő adja az életenergiánkat, a jógában a pránát. Ez minden élet esszenciája. 

A jóga során úgy tudunk rá összpontosítani, hogy levegőt juttatunk a test bizonyos területeibe – például a gerinccsigolyák közötti távolság növelésére. Vagy légzőgyakorlatokkal (pranayama), amik a légzés elmélyítését vagy akár visszatartását is jelentheti, és mindig figyelmet, tudatosságot, illetve a légzésre való összpontosítást igényli. 

A légzéstechnikák gyakorlása azt eredményezi, hogy változásokat kezdeményezünk pszichológiai, fizikai, idegi és agyi területeken, fejlesztve ezzel a memóriát és a kreativitást. Ugyanakkor erősíti az akaraterőt és az elmét. 

A levegő a negyedik, a szívcsakrát képviselő elem.

Éter elem

Az éter elem a legérdekesebb. Könnyű, légies, spirituális tulajdonságokat képvisel. A jóga környezetében általában tudatosságnak nevezzük. 

Ahogy haladunk előre és mélyebbre a jóga gyakorlásában, úgy leszünk egyre tudatosabbak. Tudatosabbak önmagunkkal, kapcsolatainkkal, generációs mintáink és belső motivációnk kapcsán. 

Az életünk során ehhez úgymond áthelyezzük a jógagyakorlatokat a jógamatracról a mindennapjainkba. Valódi énünket nem csak a matracon, hanem minden helyzetben felismerjük. Ami nem egy cél, hanem egy egész életen át tartó változást, fejlődést képvisel.

A fizikai jógagyakorlatokban az éter elemet úgy képviselhetjük, hogy adott jógapózok során a test nagyon specifikus részeire összpontosítunk. Például szerveink, mirigyeink belső masszírozására, amelyet a jógagyakorlatok segíthetnek megvalósítani.

Az éter az ötödik, a torokcsakra szimbóluma.

Az itt felsorolt 5 elem a mindennapi életünk része és minden tevékenységükben jelen van, beleértve a jóga gyakorlását. A jóga olyan gyakorlat, ami gondolatokból, érzésekből szándékból születik és válik mozdulattá a testben, majd tér vissza a felismerésig. Az öt elem is pontosan így mozog együtt. Ezek azok az alapvető összetevők, amik egyesülve meghatározzák az elménket, a testünket és az élményeinket. Ha megismerjük, megértjük őket, összhangba kerülnek, ezáltal jobban kiteljesedhetünk mozdulatainkban, cselekedeteinkben, mindennapjainkban. 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32