fbpx

Erasmus Youth Exchange – avagy 10 nap egy észak-spanyol camino faluban 1. rész

Az elmúlt majdnem két hetet egy spanyol faluban töltöttem az Erasmus plus révén. Tanultam vállalkozásokról, fenntarthatóságról és a vidék helyzetéről különböző országokban.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Belorado egy észak-spanyol falu, mindössze 2000 ember a lakója. Kinézetre inkább mondanám kisvárosnak, de méretéből és helyzetéből kiindulva itt ez már falunak számít. Gyönyörű környezetben helyezkedik el, az El Camino útvonalán, dombok lábánál. Itt szervezte meg a Brujula Intercultural szervezet a Return to town (visszatérés vidékre) projektet az Erasmus Plus jóvoltából. Ezen vettem részt több mint huszad magammal.

Egyelőre még nehéz feldolgozni az egészet, nem is tudom pontosan mit és mennyit osszak meg belőle. Kezdem azzal, hogy számomra még mindig hihetetlen, hogy mennyire nincsen a köztudatban, hogy bármelyikünknek lehetősége van Erasmus plus projekten résztvenni. Néhány hónappal ezelőtt készítettem interjút egy barátnőmmel, aki akkor már két ilyen eseményen is megfordult. Csak ismételni tudom az ott elhangzottakat. Minden 18 és 30 év közötti civil jelentkezhet iskolától függetlenül Erasmus Plus projektre. Sőt, 30 felett is, de ekkor automatikusan csoportvezető leszel, mert 30 év a felső korhatár a résztvevők esetében. Viszont a vezetőknél nincsen megszabva a kor, így kerülhettem be én is. 

Hogyan kezdődött?

A magyar Vidéken jó! alapítvány partnerszervezete a spanyol Brujulának, mi, a magyar csapat így kerültünk a projektbe. November 16-án indultunk Madridba, ahol a kora esti órákban vett fel mindenkit a busz és indult tovább Belorádóba, ahol már vártak minket a szervezők. Egy hostel szerű El Camino szálláson helyeztek el bennünket, ami bevallom azért igencsak a komfortzónámon kívül esett. 13 lány egyetlen hálószobában, emeletes ágyakon. Jobban döntöttek azok, akik a vegyes szobába kérték magukat, már csak a létszám miatt is. Mindehhez nemenként egy fürdőszoba dukált, szóval körülbelül 15 lány használt négy wc-t és kettő zuhanyzót (szerencsére a fiúk voltak olyan jó fejek, hogy néhányan átmehettünk hozzájuk fürdeni, hiszen másképp tarthatatlan volt a szituáció). Privát szféra lényegében nulla. 

De ez senki kedvét ne vegye el, egyrészt mert a projekt jóval többről szól, mint egy szállás, másrészt pedig mert minden program más-más helyszínen és körülmények között zajlik. Többek között attól is függően, hogy mennyi pénzt kap a szervezet a megrendezésre. Az elhelyezkedés után kaptunk vacsorát majd elkezdődött a tanulás a következő napokban.

Milyen tudással gazdagodtam az Erasmus projekten?

Nehéz volna egy bekezdésben összefoglalni mi mindent tanított számomra ez a 10 nap, ezért most csak röviden mesélek, és majd a következő részben kifejtem. A Return to town lényege az volt, hogy szélesebb tudást kapjunk különböző vállalkozási formákról. Megtanultuk mi a különbség a business enterprice (profitorientált vállalkozás) és egy NGO ( non governmental organization – civilszervezet) között, és, hogy mik helyezkednek el ezek között. Mindennek célja az volt, hogy a program második felében magunk álmodjunk meg egy olyan vállalkozást, ami hozzátesz a vidék fejlesztéséhez, ami visszacsábítja a fiatalokat és mindemellett még fenntartható is. Ugyanis a projekt nagy mértékben támogatja a környezetvédelmet, igyekszik fenntartható módon működni. Ennek okán volt például teljesen vegetáriánus az étkezés. Illetve látogattunk meg két közeli vállalkozást, amiket kielemeztünk mindezen szempontok alapján. 

Miért érdemes elmenni Erasmus Youth Exchange programra?

Azért, mert lényegében ingyen (az Erasmus+ állja a szállást és az étkezést, valamint utólag a repjegyeket is visszafizeti) szerezhetsz életre szóló élményt, és olyan tudást, amit a hétköznapjaidban is hasznosítani tudsz. De mindezeken túl megismerhetsz más nemzeteket, kultúrákat, betekintést nyerhetsz egyes országok helyzetébe és megoldási mechanizmusaiba. Majd pedig eldöntheted magadban, hogy a saját hazád mennyire jeleskedik adott területeken, és mit tehetsz ezügyben. Szóval mindenképpen hatalmas élmény, rengeteg impulzus ér ezalatt és magad is fejlődsz egy kicsit. Arról nem is beszélve, hogy gyönyörű helyeket fedezhetsz fel mindeközben!

Folytatás következik..!

Erasmus+ projekteket többek között ebben a Facebook csoportban találsz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban