fbpx
Ki ne szeretne hosszú és egészséges életet élni? Ehhez ma már ömlik ránk számos tipp és trükk, de persze egyetemes igazság nem létezik. Nézzük, a Harvard Egyetem mit mond erről.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egészséges életmód és hosszú élettartam

A Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola kutatói a jól ismert Nurses’ Health Study (NHS) és az Health Professionals Follow-up Study (HPFS) adatai alapján sok területre kiterjedő tanulmányt készítettek az egészségügyi szokások várható élettartamra gyakorolt ​​hatásáról. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok emberről gyűjtöttek adatokat nagyon hosszú időn keresztül. Az NHS több mint 78 000 nőt figyelt meg 1980 és 2014 között. A HPFS pedig több mint 40 000 férfit 1986 és 2014 között. Ez több mint 120 000 résztvevőt jelent, a nők esetében 34 éves, a férfiakra pedig 28 éves korosztályt vontak be.

A kutatók az étrendre, a fizikai aktivitásra, a testsúlyra, a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra vonatkozó NHS- és HPFS-adatokat vizsgálták, amelyeket rendszeresen beadott, validált kérdőívekből gyűjtöttek össze.

Mi is pontosan az egészséges életmód?

Ezt az öt területet azért választották, mert korábbi tanulmányok kimutatták, hogy nagy hatással vannak a korai halálozás kockázatára. Így határozták meg és mérték ezeket az egészségügyi szokásokat:

1. Egészséges táplálkozás, amelyet az egészséges élelmiszerek, például zöldségek, gyümölcsök, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, egészséges zsírok és omega-3 zsírsavak, valamint az egészségtelen ételek például vörös és feldolgozott húsok, cukorral édesített italok, transzzsírok és nátrium határoznak meg.

2. Egészséges fizikai aktivitás szintje, amelyet napi legalább 30 perc mérsékelt vagy erőteljes tevékenységként mértek.

3.   Egészséges testsúly, normál testtömeg-indexként (BMI) definiálva, amely 18,5 és 24,9 között van.

4. Dohányzás; nos, nincs egészséges dohányzási mennyiség. Az „egészséges” itt azt jelenti, hogy az alany soha nem dohányzott.

5.    Mérsékelt alkoholfogyasztás, amelyet napi 5 és 15 gramm között mértek nőknél és 5-30 gramm között férfiaknál. Általában egy ital körülbelül 14 gramm tiszta alkoholt tartalmaz. Ez 3,5 dl normál sör, 1,5 dl bor vagy 0,5 dl desztillált szeszes ital.

A kutatók megvizsgálták az életkorra, az etnikai hovatartozásra és a gyógyszerhasználatra vonatkozó adatokat, valamint a National Health and Nutrition Examination Surveys és a Centers for Disease Control and Prevention Epidemiologic Research széleskörű online adatait is.

Van-e hatása az egészséges életmódnak?

Mint kiderült, az egészséges szokások nagy változást hoznak. Ezen elemzés szerint azok az emberek, akik megfeleltek mind az öt szokás kritériumának, szignifikánsan, lenyűgözően hosszabb életet éltek, mint azok, akiknél egyik sem teljesült: 14 év a nőknél és 12 év a férfiaknál (ha 50 évesen megvoltak ezek a szokásaik). Azok az emberek, akikre nem volt ez jellemző, sokkal nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt rák vagy szív- és érrendszeri betegségek következtében.

A kutatók azt is kiszámolták a várható élettartammal kapcsolatban, hogy az öt egészséges szokás közül melyik hány plusz évet ad. Csak egyetlen egészséges szokás (és nem számított, hogy melyik) két évvel meghosszabbította a várható élettartamot férfiaknál és nőknél. Nem meglepő, hogy minél egészségesebbek az emberek, annál hosszabb az élettartamuk. 

Ez hatalmas eredmény. És ez megerősíti a korábbi hasonló kutatásokat. A Health and Retirement Study adatait felhasználva 2017-ben végzett tanulmány szerint az 50 év felettiek, akik normál testsúlyúak, soha nem dohányoztak és mértékkel alkoholt fogyasztottak, átlagosan hét évvel tovább éltek. Egy 15 nemzetközi tanulmányt magába foglaló 2012-es megaanalízis, ​​amelyben több mint 500 000 résztvevő vett részt, megállapította, hogy a korai halálozások több mint fele olyan egészségtelen életmódra vezethető vissza, mint a helytelen táplálkozás, az inaktivitás, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás. És a támogató kutatások listája csak egyre folytatódik.

Tehát mi a (nagy) problémánk?

Amint arra a tanulmány szerzői rámutatnak, hajlamosak vagyunk túlságosan sokat költeni a betegségekre kitalált gyógyszerek és egyéb kezelések kifejlesztésére, ahelyett, hogy megpróbálnánk megelőzni őket. Ez nagy probléma.

Szakértők szerint a legjobb módja annak, hogy az embereket az egészséges táplálkozásban és életmódváltásban segítség, ha a népesség nagyarányú, közegészségügyi erőfeszítésekkel és politikai változtatásokkal támogatja őket. 

Természetesen a nagyipar visszaszorítja ezt. Ha vannak irányelveink és törvényeink, amelyek segítenek egészségesebben élni, a nagy cégek nem fognak annyi gyorskaját, chipset és üdítőt eladni. És azok a cégek, amelyek arra törekednek, hogy emberéletek árán keressenek pénzt, nos, ez nagyon feldühíti majd őket.

Forrás

Egyéb, egészséggel kapcsolatos cikkek

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32