fbpx

Fedezd fel Szicíliát még a tömeg előtt

Itt a tavasz és alig várod, hogy megismerj egy új várost, esetleg szigetet? Szicília kis területe ellenére rengeteg lehetőséget kínál a működő vulkánjától a romantikus óvárosokon át a gyönyörű tengerpartig.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nekem az idei bakancslistám élén helyezkedik el ez az olasz sziget, amivel egy ideje szemezek már. A novemberi Erasmus kalandjaimon megismerkedhettem két Szicíliából származó emberkével is, akik sokat meséltek otthonukról, ez pedig csak még jobban felerősítette bennem a vágyat, hogy ellátogassak ide. Hiszen egyikük, Roberto ha kinéz a lakása ablakán, egyik oldalon impozáns hegyeket lát, míg a másikon a végtelen tengert. Ki ne szeretné ezt maga is megtapasztalni? Március végén pedig egészen tűrhető áron repülhetünk a szigetre, és ezzel a nyáron érkező tömeget is megússzuk. 

Összeszedtem hát néhány tippet, miket érdemes csinálni Szicíliában.

Catania, Palermo, Taormina, Céfalu

A négy város, amit ha tudunk, feltétlenül látogassunk meg, ha a szigeten töltünk néhány napot! Az olcsóbb repülőjáratok általában Cataniába érkeznek. Ez azért szuper, mert közel van hozzá az Etna és Taormina is, amik kihagyhatatlan pontjai az utazásunknak! Catania egy tipikus olasz nagyváros a látványos katedrálisaival, a piacokkal és főterekkel, na meg persze a kikötővel együtt. Ha pedig igazi romantikázásra vágyunk, akkor a néhány kilométerrel arrébb elhelyezkedő Taorminát ajánlom, amit a sziget egyik legszebb városának tartanak. 

Taormina utcáit járva úgy érezhetjük, a lábaink előtt hever a történelem. Egy korabeli görög színház, még a gyarmatosítás idejéből, és nosztalgikus, óvárosi hangulat vár minket. Minden sarkon egy-egy színesre festett, hatalmas virágcserép, benne leanderek és más egzotikus növények, domboldalba épített sikátoros utcák, a parton apró öblök, és kilátás az Etnára. Nem csoda, hogy oly sok művész emlékezett meg műveiben a festői városról. Csak, hogy egyet említsek, Csontváry: A taorminai görög színház romjai című képét éppen ez a hely ihlette.

Palermo már egészen más nagyságrendű, hiszen ez a sziget úgynevezett fővárosa. Ugyan az igazi olasz hangulatot itt is megtapasztalhatjuk, de kicsit nagyobb léptékű az élet, ahogyan a látnivaló is több. Ezek közül feltétlenül ajánlom a Mercado del cappo-t, ami a legnépszerűbb, és talán legnagyobb termelői piac a környéken. Mindent megtalálunk itt, amit csak el tudunk képzelni a virágra hajazó friss articsókától a vibrál színű pagoda karfiolon át a tenger gyümölcseinek legszélesebb kínálatáig. És mindent frissen, a környékről szállítva. Ha te is imádsz elmerülni a piaci forgatagban, akkor itt biztosan ámulni és bámulni fogsz! 

Turista látványosságok szempontjából kiemelkedő továbbá a helyi operaház, és az elképesztő méretekkel rendelkező székesegyház, amit gyönyörű park vesz körbe, és nem mellesleg a tetejéről csodás a kilátás! Valamint érdemes meglátogatni a pálmafákkal szegélyezett Norman palotát is, ami Európa egyik legrégebbi királyi kúriája. 

Nem utolsó sorban pedig ott van Céfalu, mely az egyik legkedveltebb üdülőhely a szigeten. A hatalmas sziklaszerű domb mellett épült halászfalu érzetet nyújtó kisvárosnak kiváló strandjai vannak, ahol megpihenhetünk egy kis időre.

Szicília különlegessége: az Etna

Nem sok helyen van lehetőségünk ma is működő vulkánt látni, ezért ha egy mód van rá, ezt a programot ne hagyjuk ki, szerintem életre szóló élmény lehet! A legegyszerűbb ha ehhez igénybe vesszük a helyi túravezetők segítségét. Befizethetünk például Jeep-es kirándulásra, ebből van félnapos, de akár egynapos lehetőség is. Utóbbi nemcsak az Etnát mutatja be, hanem az Alcantara folyó menti apró vízesésekhez is ellátogathatunk. Ezekről a szervezett túrákról itt értesülhetünk. Egyedül nem javaslom, hogy nekifogjunk, és talán nem is szabad, mert életveszélyes lehet. Bízzuk magunkat a túravezetőre!

Arancini, por favor!

A szicíliaiak – ahogyan a legtöbb olasz – nagyon büszkék a gasztronómiájukra. A sziget ikonikus étele pedig az arancini, amit végtelen számú változatban találhatunk meg a szigeten. Ez egy egészen egyszerű étel: zsemlemorzsába forgatott, olajban kisütött töltött rizsgolyó. Egy tipikus, helyi különlegesség, amit máshol ne is kóstolj meg, csak itt! Ma már a sajtos és húsos változatok mellett akár vegán verziót is találhatunk. Ha szeretnél egy falat Szicíliát, akkor ezt próbáld ki! Nagyjából minden második sarkon találsz majd.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban