fbpx

Bold Glamour, a Tiktok arc filter, amin kibukott a fél világ

Láttunk már arc filtereket az elmúlt években bőven, ám a Bold Glamour mindegyiken túltesz, új szintre emelve a mindenki számára elérhető retusálás mértékét. Nézzük mi a baj ezzel!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mióta megjelent a Snapchet, hódítanak a filterek. Majd átvette ezeket az Insta és végül a TikTok és a FaceApp betörésével elszabadult a pokol. Ahogy Rami is írta korábbi cikkében, lassan mindenki ugyanúgy néz ki a social média felületeken. Kopik ki az egyediség, mert elhisszük, hogy csak a vékonyabbra kontúrozott arcvonal, az erősen sminkelt szem és a feltöltöttnek látszó ajak lehet a szép. És akkor jött a Bold Glamour Tiktok arc filter, ami olyannyira tökéletesre sikerült, hogy magad is elhiszed, hogy ez az új arcod. Mert hiába takarod el a felét a kezeddel, vagy nyúlsz bárhova a fejeden, a filter nem tűnik el róla, mint a régebbiek esetében.

Persze most még ott jelzi a videódban az app, hogy ezt a filtert használtad. De annyira nem nehéz megoldani, hogy ez ne legyen kiírva. Innentől kezdve tehát bárki lehet ez a tucat arc. Ami mögött egy egészen más külső rejlik valójában, csak azt nem fogjuk megtudni. Hogy lássátok ti is a különbséget, megpróbáltam rekonstruálni a mostani Facebook profilképemet (baloldali fotó).

Ezen nagyon minimális retus van, a szemem alatti karikák enyhítésére. Ezt leszámítva minden igazi rajta, nincs filter, csak egy enyhe valódi smink, amit magam tettem fel, nem egy app. És akkor itt a Bold Glamour fotóm jobb oldalon, amin konkrétan nem lehet megismerni. Ahogy írtam fentebb, ez még nem is újdonság. Az viszont, hogy videós verzióban szinte akárhova nyúlok az arcomon, nem esik le a filter róla, elhitetve ezáltal, hogy tényleg így nézek ki, na ez baj. Meg persze az egésznek az üzenete, az egy súlyos probléma.

A Bold Glamour veszélyei

Ahogy az összes többi filternél, úgy ennél is a fiatalok a leginkább érintettek. Olyan szempontból, hogy ők a legbefolyásolhatóbbak, legérzékenyebbek minden ilyesmire. Minél több ilyen “varázslatot” teszünk elérhetővé számukra, annál kevésbé fogják szeretni saját magukat. Mindezt miért? Mert a való életben nem hasonlítanak egy mesterséges, lefejlesztett arcra. Ha két fotóval kéne elmondanom, mi a baj a Bold Glamour-ral (és a többi arcot átalakító filterrel) akkor ezzel tudnám kifejezni:

Bold Glamour

A baloldali képen egy 19 éves magyar lányt láttok, aki a szöveg alapján úgy gondolja, hogy az életében nagyjából minden problémát megoldana, ha valójában is úgy nézne ki, mint amilyenre a filter csinálja az arcát. Hát nem elképesztően elkeserítő ez? A tinik amúgy is rettentően érzékenyek a külsejükre. Rengeteg változáson mennek keresztül, pont nincsen szükségük rá, hogy a TikTok ezt mélyítse. Szomorú egyébként, hogy mennyi önbizalomhiányos fiatal van, aki minden erejével próbálja másnak mutatni magát, mint ami, mert azt gondolják, ez a megoldás. Azt kívánom, bárcsak mindegyik mellett állna egy szülő, aki elmondja, hogy természetesen mennyivel szebb és különlegesebb, mint egy tucatfilter után.

Ezzel pedig el is érkeztem a másik hatalmas problémához, ami a jobboldali képen látható: a filterező szülők. Hogy a viharba legyen önbizalma a gyereknek, ha az anyja már öt évesen filtereket nyom rá és úgy posztolgat róla a közösségi oldalakon? Hogy fogja ez a két kislány valaha is elhinni, hogy természetesen szép az arca, ha még a saját anyukája is torz képet fest róla? Én őszintén nem értem, hogy miért kell ezt csinálni, mire jó ez. Mert hosszú távon egészen biztos, hogy csak rombol. Nem fogjuk megismerni egymást az utcán, mert azokat a mesterkélt arcokat keressük majd, amiket online látunk. 

Vagy ki se megyünk, mert a legtöbb fiatal lány depressziósan fog ülni otthon a szobában, amiért nem úgy néz ki valójában, mint ez a filter. Ideje lenne legalább ezen a ponton megállítani a lavinát. Elhitetni a gyerekekkel, hogy nem az fog megoldani 99 problémájukból 98-at ha úgy néznek ki mint egy géppel lefejlesztett arc. 

Adjuk inkább meg nekik a kellő törődést és odafigyelést, önbizalom erősítést, amitől magabiztosabbak lesznek. És ha szükséges, ne szégyelljünk szakmai segítséget kérni, akár magunknak, akár nekik. Vége van már annak az időszaknak, amikor pszichológushoz járni  ciki volt.. 2023-ban az kér segítséget, aki változni akar, és valós megoldást keres a nehézségei feloldására. 

Social média tekintetében pedig inkább kövessünk olyanokat, akik hitelesek, és nem okoznak bennünk kételyeket saját magunkkal kapcsolatban.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek