fbpx
Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik szerint a nőnap csak egy újabb marketing fogás, amikor minden szart ránk lehet sózni. Valójában ez a nap sokkal több ennél.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mikor alakult ki a nőnap?

Hivatalosan a Nemzetközi Nőnapot 1917-ben jegyezték be, amit Magyarországon 1948-óta ünneplünk és a nők egyenjogúságának és a nők emberi jogainak a napja. Ma már kissé nehéz lehet beleképzelni magunkat abba a helyzetbe, amikor bizony külön fel kellett hívni a társadalom figyelmét arra, hogy a nőket ugyanolyan jogok illetik meg, mint a férfiakat.

Egyébként mielőtt március 8 lett világszerte a dátum, többféle változat létezett. Például Amerikában 1909-ben február 28 volt a nemzeti nőnap dátuma. Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javaslata volt az, hogy legyen világszerte egy, egységes dátum.

Több verziója is van annak, hogy miért lett aztán március 8: a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő emlékének tisztelegtek ezzel.

Tehát eleinte ez egy abszolút politikai tartalmú nap volt, amikor nők és bizony férfiak is utcára vonultak, és követelték a nők választójogát, egyenlő bérezését. Sok nőjogi szervezet használja arra ezt a napot, hogy felhívja a figyelmet a nők ellen elkövetett erőszakra, az egyenlőtlenségekre, ami sok ponton van jelen még a mai napig.

nőnap

Miről is szól a nőnap

Napjainkra sajnos sokkal inkább vált egy olyan ünneppé, amit el lehet intézni egy szál virággal, meg egy doboz csokival. Pedig nőknek és férfiaknak is fontos lenne kicsit elgondolkodni és számot vetni, mennyit változott a nőjogi mozgalmak kezdete óta a helyzet.

Ahelyett, hogy a munkahelyek ilyenkor minden hölgy dolgozónak adnak egy bonbont, esetleg felülbírálhatják azt a bevett szokást, hogy ma egy nő a legtöbb helyen kevesebbet keres, mint férfi társai. Csakhogy egy amerikai példát hozzak, ma egy nő, ugyanazért a munkáért 78 centet kap, míg egy férfi 1 dollárt. Magyarországon ez az arány átlagosan 8 százalékkal kevesebb fizetést jelent a nők számára, és ez az olló annál nagyobb, minél több gyereke van egy nőnek. Egy háromgyerekes családanya esetében ez akár 25 százalékkal kevesebb fizetést is jelenthet.

Ráadásul egy friss kutatás szerint, nem csak az a probléma, hogy óránként kevesebbet keresnek a nők, hanem, hogy több a fizetetlen munkájuk és könnyebben is válnak munkanélkülivé, mint a férfiak. A nők idősebb korban jobban ki vannak téve a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának. A nemek közötti nyugdíjszakadék körülbelül 28% volt az EU-ban 2020-ban.

Szóval akad még feladat bőven, és ez nem azt jelenti, hogy harcos amazonként ki kell ütni a virágot a kedvesünk kezéből, aki ilyen módon szeretne minket elismerni ezen a napon. A feladat sohasem az volt, hogy a nemek közötti feszültséget szítsuk, hiszen ennek a problémának a megoldása mind a férfiak, mind a nők számára fontos kell, hogy legyen. A közös gondolkodás, a közös célok vezethetnek idővel megoldáshoz, ami mindenki számára kielégítő lehet. Vagy legalábbis erre kell törekedni és nem csak ezen az egy napon.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés