fbpx

Easter egg-ek nyomában Lengyelországban

A Kiwi.com a Lengyelországba utazóknak segít, hogy minél több helyet felfedezhessenek, hiszen Varsón, Zakopanén és az Auschwitz Múzeumon túl is akadnak itt érdekességek.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Gondoltad volna, hogy van egy város, ahol több mint 300 törpeszobrot is találsz, vagy hogy van olyan kápolna, ahol freskók helyett emberi csontok vannak a falon? A Vaják rajongói pedig igazi kincsekre lelhetnek egy lengyel utazás során. 

Lengyelország soha nem fogy ki a felfedezésre vágyó helyszínekből. A legendák és a történelem lenyomatai végigkísérnek az utcákon és a településeken, olyan kincseket birtokolva, amelyek elképesztő és néha igencsak borzongató magyarázatokat, legendákat és titkokat rejtenek. 

Városi mókák Wroclawban, avagy érdemes megismerkedni a wroclawi törpékkel

Wroclaw utcáin sétálva nem árt a lábunk elé nézni, hiszen, ha nem vagyunk elég óvatosak, könnyen megbotolhatunk egy törpében. A város ugyanis több, mint 300 bronzszobrot rejt belőlük, és néhol nem is olyan picik, hiszen akár egy felnőtt térdmagasságát is elérhetik. A törpevadászatot remekül össze lehet kötni a város felfedezésével. Wroclaw lakosait büszkeséggel tölti el a törpeállomány, így különböző térképek is a segítségünkre vannak abban, hogy hol találhatjuk meg őket. Számos legenda kering arról, hogyan kerültek Wroclawba az üdítő élményt nyújtó szobrok.  Az őket ábrázoló graffitik a szocializmus idején, az 1980-as években jelentek meg először a városban, majd egyre több lett belőlük.  Mára a szocialista rendszer elleni fellépés jelképeként tekintenek rájuk. Az első szobor, Papa, 2001-ben kapott helyet a városban, az egykori ’Narancs alternatíva’ rezsimellenes szervezet gyülekezőhelyénél. A városlakók annyira megkedvelték Papát, hogy egyre növelték a törpék számát, akiknek jól azonosítható hobbijuk vagy foglalkozásuk van. 

lengyelországban
wikipedia

Wieliczkai sóbánya, amely legendát és titkokat őriz a felszín alatt

Ha Krakkóban járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a misztikus wieliczkai sóbányába, amely a városközponttól 13 kilométerre található. Az egykori bánya kellemes, konstans 14 fokos hőmérsékleten természeti és építészeti remekműveket rejt, ráadásul terápiás céllal is funkcionál a légúti betegségben szenvedők kezelésére. A 2400 kamrát és járatot magába foglaló sóbánya (melyeknek azonban csak 2%-a látogatható) fő attrakciója a világ legnagyobb alapterületű föld alatt megbújó kápolnája, a Szent Kinga kápolna, amelyet arról a magyar hercegnőről neveztek el, aki megalapozta a sóbányászatot Lengyelországban. A legendák szerint ugyanis Kinga, IV. Béla király lánya az egykori Románia területén egy aknába hajította a Szemérmes Boleszlávtól kapott gyűrűjét, majd arra utasította a helyi bányászokat, hogy Lengyelországban, az akkor még ismeretlen földben kezdjenek el ásni a 13. században. A gyűrű csodával határos módon előkerült, Kinga nem titkolt szándéka, hogy a sóbányászatot betelepítse az országba, pedig sikerrel zárult. A misztikus hangulatot a durván faragott sószobrok, a plafonról lelógó sócseppkövek, a kápolna gyönyörű csillárjai, és a kristálytiszta vizű bányató is fokozzák. 

lengyelországban
Fotó: Kamil Bankowski 

A Vaják rajongói mindenképp látogassák meg Lengyelországot

A Netflix sikersorozatának, a Vajáknak (The Witcher) jeleneteit a világ számos pontján vették fel, így hazánk mellett többek közt a forgatás helyszínéül szolgált Lengyelország is. Az alkotók a Lengyelországban forgatott jelenetekkel Andrej Sapkowski, a sorozat alapjául szolgáló lengyel író előtt tisztelegnek.  A történet egyik meghatározó eleme a Krakkó melletti Ogrodzieniec vára, amely a Soddeni csata helyszíneként látható a sorozatban. A vár része a Krakkó és Czestochowa közötti, több középkori várat is felvonultató népszerű turistaútvonalnak, amely Sasfészkek útként vált ismertté. Ha Vaják rajongói nem elégszenek meg ennyivel Lengyelországban, látogassanak el Gdansk ikonikus városkapujához, a Daruhoz, a Zalipe nevű falucskában található népi motívumokkal díszített házikókhoz, vagy a videójáték látványvilágát megihlető Nagy-lengyelországi vajdaság szélmalmaihoz Dziekanowice községbe, hogy még teljesebb Vaják-élményük lehessen. 

Hátborzongató Koponya-kápolna, ahol az emberi elmúlás a szemünkkel is látható

Európában mindössze pár helyszínen találunk emberi csontokkal ’díszített’ létesítményeket, ezek közül az egyik Lengyelország délnyugati részén, Kudova-Zdrój településen található, a cseh és lengyel határ közvetlen közelében. A kedves kis barokk kápolnába belépve egészen szokatlan látvány fogadja a látogatókat, ugyanis stukkók helyett emberi csontvázak ékesítik. Mintegy 3000 négyzetméteren a falaknál és a boltozaton szorosan egymás mellé rendezett emberi koponyák sorakoznak, további 20-30 ezer darab pedig a kápolna alatti kriptában található. A kápolnát Czermna plébánosa, Vacław Tomaszek építtette a 18-19. század fordulóján, aki a templom melletti meredélyben elképesztő mennyiségű emberi csontra lelt egy napon. A meredély valószínűleg tömegsírként funkcionált, az egykori háborúk, fertőző járványok és éhínségek áldozatainak temetkezési helyszíneként. Egyes darabok természetesen beazonosíthatóak, többek közt Tomaszek, a község valamikori polgármestere és felesége koponyája is itt nyugszik. 

Krakkóról itt írtunk nektek bővebben

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban