fbpx

A karantén alatt rengeteg új recepttel kísérleteztünk, többek között ilyen volt a vietnámi pho leves is. Előtte sose készítettem, kizárólag csak étteremben ettem. Ez az étel a vegák háztáján, emlékeim szerint felér egy jó gazdag vasárnapi húslevessel, mind az elkészítését, mind a fogyasztását tekintve. Megfelelő arányokkal és hozzávalókkal pedig könnyen terítékre kerül egy-egy mennyei adag!

Hozzávalók 4 adaghoz:

Az alapléhez:

  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5-8 cm gyömbér
  • szójaszósz
  • bors
  • napraforgóolaj
  • fűszereslány kínai fűszerkeverékéből egy teáskanálnyi, VAGY fahéj, 5 db csillagánizs, 7-8 db szegfűszeg
  • 2 liter zöldségleves alaplé VAGY 3-4 db alaplé kocka

A levesbetéthez (szezon szerint):

  • egy kisebb karfiol fele
  • 3-4 db gomba
  • 2 db répa
  • 1 db kisebb cukkini
  • rizstészta

Feltétnek (mennyiségek ízlés szerint)

  • újhagyma
  • retek
  • mungóbabcsíra
  • tofu (ennek elkészítéséhez kurkuma-, és gyömbérpor)
  • lime
  • ecetes fokhagyma
0.lépés

Az ecetes fokhagymának idő kell, míg az ízek összeérnek, ezért én mindig ezzel kezdem.
4-6 gerezd fokhagymát vágjunk, amennyire lehet halszálvékonyságúra. Tegyük bele egy tálba, és öntsük fel fehérecettel addig, amíg a fokhagymákat ellepi. Aki a csípős ízeket szereti, itt tegyen bele egy kisebb chilit felkarikázva. Aztán jöhet körülbelül 2 evőkanál víz és 1 kávéskanál cukor. Majd ezt tegyük félre, és tálaláskor újra vegyük elő.

Elkészítés

A vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát és gyömbért negyedekre felvágva egy forró, száraz lábosban, kis lángon elkezdjük pirítani 3-5 percig. Ilyenkor adom hozzá a fűszereket is. Ezt követően jöhet egy kevés olaj, majd így is pirítjuk a zöldségeket 1-2 percig. Nem kell megijedni, ha a zöldségek szenesednek, de azért figyeljünk, hogy teljesen ne égjenek oda. Majd mindezt felöntöm alaplével (2 liter). Természetesen bárkivel előfordul, hogy nincs a mélyhűtőben alaplé, ilyen esetekre öntsük fel ugyanennyi vízzel és tegyünk a lábosba 2-3 darab leveskockát. Öntsünk bele 3-4 evőkanálnyi szójaszószt és közepes lángon hagyjuk forrni 1 órát.

Ha letelt az egy óra, szűrjük le a levet, és tegyük bele a felkarikázott répát, gombát, karfiolt, cukkinit. Ha tartottuk az arányokat, elég fűszeresnek kell lennie, de ha úgy érezzük ráfér még egy kis karakter, sózzuk meg a lét! Még főzzük így körülbelül fél órát, de mindenképpen addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Amíg a leves fő, készítsük el a tofut és a rizstésztát.
A rizstésztához forraljunk fel körülbelül 2 liter vizet egy nagyobb lábosban. Ha a víz forr, tegyük bele a tésztát, de a lángot kapcsoljuk le alatta. Tegyünk rá egy fedőt és várjunk 5-10 percig. Ha eltelt ez az idő, a tészta megpuhult, leszűrhetjük róla a vizet.  
A tofut vágjuk fel apró kockákra, fűszerezzük meg gyömbérporral, sóval, kurkumával, majd bő olíva olajban süssük 6-8 percig.

Közben a levesünk is elkészült, jöhet a tálalás!

Tálalás

Fontos, hogy a lé ekkor még forró legyen. A mélytányérba először tegyük bele a tésztát, ezt követően öntsük fel az alaplével, erre pedig jöhetnek a feltételek: tofu, csíra, hagyma, retek, lime, ecetes fokhagyma. Utólag is nyugodtan adjunk hozzá szójaszószt, ha úgy érezzük, szükség van rá.

Bár nehéznek tűnhet a pho leves elkészítése, pár alkalom után, ez is szinte gyerekjáték lesz. Az íze pedig kárpótol majd minden a fáradozásért!

Jó étvágyat hozzá!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Kapcsolódó cikkek