fbpx

Ha megéheznél a Balaton körül: gasztrotúra tippek 1.rész

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az elmúlt pár év igazi gasztroforradalmat hozott a Balatonon és környékén, és kezdenek megjelenni a szokásos lángos, kukorica árusok mellett az igazán neves és nívós éttermek is. Olyan fiatalok és tapasztalt szakemberek vágtak bele új helyek kialakításába, akiknél alap volt, hogy kihasználják a nagyszerű természeti adottságokat, és helyi termelők segítségével készítik a jobbnál jobb fogásokat. Összegyűjtöttünk pár tippet, ahova mindenképp érdemes betérni, ha a Balatonnál jártok.

1. Hableány

A Hableány története egy igazi sikersztori, na nem a mesére gondolok persze. A Badacsonyi étterem kezdetei az 1800-as évek végéig nyúlnak vissza. A központi fekvés, a csodás környezet a régió központjává tette ezt a helyet, ahol esküvők, baráti találkozók is sokszor zajlottak. Aztán eljött 2019 és a Laposa család, akik célul tűzték ki, hogy újra felvirágoztatják ezt az egykor szebb napokat is látott éttermet. Ennek egyik pontja volt, hogy a jelenleg ott lévő, már 1964-es épületet kicsit modernizálták. És milyen jól tették. Fogták a jól ismert magyaros, és balatoni ételeket, mint a halak vagy akár még a strandkaják, például a hamburger, és teljesen újra gondolták azokat. A Hableány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy helyi termelőktől szerezze be az alapanyagokat. Az újra gondolt helyi ételek mellett, modern bisztró kaják is várnak minket, illetve minden hétvégén egy DJ szolgáltatja az aláfestést.

Balaton
tripadviser

2. Kistücsök

A Balatonszemesen található Kistücsök a hagyományos és az újhullám szerelemgyereke is lehetne. Az étterem nem hiába szerepel az ország 10 legjobb étterme között. Az ételek és a borok mind-mind a régióról, a Balatonról mesélnek, épp ezért nem meglepő, hogy ők is előszeretettel dolgoznak együtt helyi termelőkkel és halászokkal. Nagyon fontos nekik a hagyománytisztelet, így, aki igazi magyar konyhára kiváncsi egy kis csavarral, az biztos nem fog csalódni a Kistücsökben. Ehetünk itt egy forró nyári napon egy kis házikolbászos lecsót, ami a magyarok egyik kedvence ebben az évszakban, vagy megkóstolhatjuk a „Balatoni” sudárpontyot is, hogy a régió ízeinél maradjunk. A régi és az új tökéletes találkozása ez a hely, amit érdemes felkeresni a déli parton.

3. Baricska Csárda

Aki Balatonfüreden jár és valami jó kis magyaros ételre vágyik, ejtse útba a Baricska csárdát. Minden étel kifogástalan, izgalmas és újszerű, miközben a környezet egy csárda minden elemét felvonultatja, köztük a csodás cigányzenészeket is, akik elhúzzák a nótánkat. A csárda 1811-ben alapult és 2013-ban éledt újjá, és a Balaton kiváló halait és népszokásait éleszti fel az ide látogatók számára. A főútról is könnyen megközelíthető a hely, ha esetleg utazás közben megéheznénk, a kilátás pedig leírhatatlan: egyszerre látunk rá az ősszőlőkre és a Tihanyi-félszigetre.  Az étlapon olyan tipikusan balatoni és környékbeli ételek találhatóak meg, mint a ponty, csülkös bableves, harcsapaprikás vagy éppen egy jóféle vadas, szigorúan zsemlegombóccal.

4. AzÉn anyósom

Az alsópáhoki étterem szó szerint kettő az egyben, ugyanis egy helyen, egyszerre két étterem is működik: egy önkiszolgáló és egy A’la Carte rész. Az A’La Carte étteremrész családias és szolid, mégis elegáns, az önkiszolgáló részen pedig a napi menük közül választhatunk. Itt biztosan megkóstolhatod a tipikus zalai és Balaton-felvidéki ételkülönlegességeket és a tulajok nem ódzkodnak az új technológiáktól és alapanyagoktól sem. Minden ételben érezhetőek a hagyományos ízek és ételkombinációk, csak kicsit új köntösben. Így nem hiányozhat a tipikusan zalai tócsni, harcsa zalai gombapaprikással, vagy egy jó kis kukorica prósza házi lekvárral sem.

5. Paletta Bisztro

Bezerics Dani neve ismerősen csenghet azoknak, akik otthon vannak a balatoni gasztrohelyek tekintetében, köztudott róla, ha ő valamihez hozzá ér, az arannyá, de legalábbis finom étellé változik. Ilyen a Paletta Bisztro is. Szívügye a balatoni régió felvirágoztatása, így szigorúan helyi termelőkkel, helyi alapanyagokkal dolgozik. A Paletta megtalálható Balatonbogláron, Siófokon, de már Budapesten is. Fogta a köztudottan menő és közkedvelt ételeket, csavart rajtuk egyet és ’Balatonibbá’ tette őket. Így születhettek olyan finomságok, mint a Pulled Ponty szendvics, a BigMekk vagy a Bazalt Burger. Elképesztő, friss ízek, és profi kivitelezés.

6. Egy csipet nádas

Szinte a siófoki erdőben elbújva találunk egy igazi kis csárdát. Aki zöldre, természetre és csendre vágyik, annak ez a tökéletes hely. Csodás kert, állatok és elképesztő kiszolgálás a természet lágy ölén. Ami itt vár minket: háziszörpök, minden héten más témára épülő étlap. A kilenc fix étel mellett, hetente más stílusban, témában, és más szakáccsal dolgoznak, így mindig megújulnak és izgalmasak is maradnak egyszerre. A hozzávalók egyenesen a kertből jönnek: paradicsom, paprika és fűszerek. Friss, új és izgalmas fogások, amelyeket vétek lenne kihagyni.

Balaton
egycsipetnadas.hu

7. Bistro Sparhelt

Ha Balatonfüreden jártok, mindenképpen érdemes beugrani a Bistro Sparheltbe. A havonta megújuló étlap biztosítja, hogy mindig érdemes legyen egy kis újdonságért betérni ide. Idény zöldségek és gyümölcsök várnak minket és köszönnek vissza az étlapról is, és persze a helyi különlegességek, amellett, hogy például olyan újdonságokat is megkóstolhatunk itt, mint a Szent Jakab-kagyló. Akad itt házitészta és marhapofa is, na meg a környékről frissen szedett medvehagyma egy kis burgonyapürével elkeverve. Az összes fogásból árad a szeretet és a szakértelem, na meg a Balaton.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör