fbpx

Könyvajánló: amiket semmiképpen se hagyj ki idén

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ti is az a típus vagytok, akik felhalmoznak egy csomó könyvet, hogy na ezeket nyáron kivégzem? Aztán csak hurcoljátok magatokkal az irományokat, míg végül a feledés homályába merülnek. Az idei év viszont annyira jó könyvterméssel indult és régebbről is akadt pár kihagyhatatlan példány, hogy megpróbáltunk egy olyan listát összeszedni nektek, aminek könyveit biztosan nem fogjátok a táskátok mélyén felejteni.  

  1. Fiala Borcsa: Drill-minden lapnak három oldala van

Ez egy annyira friss könyv, hogy szinte még melegen jött ki a nyomdából. Az írónőnek nem az első alkotása, és csak remélni tudjuk, hogy nem is az utolsó.  Egy olyan hétköznapi témát dolgoz fel könyvében, ami még sincs eléggé kibeszélve. A kapcsolatok, a házasságok törékenységéről szól egy tökéletesnek tűnő család életén keresztül. Meddig elég a rutin és a megszokás egy család és egy házasság fenntartásához, anélkül, hogy felbukkanna az a bizonyos harmadik?

  1. Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció – Mi zajlott a színfalak mögött?

A Jóbarátok az a sorozat, amit nem lehet megunni és ezt a számok is jól mutatják: a mai napig előkelő helyet foglal el a Netflix lejátszási listáin. Számos generációra gyakorolt hatalmas hatást, és nincs olyan ember talán, aki legalább egy mondatot vagy jelenetet ne tudna idézni a sorozatból. Ez a könyv betekintést enged a kulisszákba, apró titkokba a stábbal, az írókkal és rendezőkkel készült interjúk alapján. Kultikus és formabontó pillanatok és gondolatok sorakoznak a könyvben, na és persze egy újabb löket, hogy a Jóbarátok népszerűsége töretlen maradhasson.

  1. Edith Eva Eger: A döntés

Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szeretteit a hírhedt Mengele küldte a gázkamrába, aki később a Kék Duna keringőt táncoltatta el Edith-el, egy vekni kenyérért cserébe. Edith azóta Amerikában él és pszichológus lett belőle, másoknak segít feldolgozni a nehézségeiket. Egy döntésen múlt minden: megbocsájtás. Ez a könyv egyszerre memoár és segít mindenkinek feldolgozni azokat a problémákat, amelyek eddig gúzsba kötötték őket. A nehézségek sokszor csak a saját fejükben léteztek, hiszen van, aki a szögesdrótok és a halál közepette is tudott boldog lenni.

  1. Szentesi Éva: A legfontosabbat utoljára hagytam

Erről a könyvről már bővebben is írtunk és még mindig ajánljuk, hogy mindenképp legyen az olvasási listán. Egyszerre felemelő és rendkívül nehéz olvasmány, egy őszinte szembenézés önmagunkkal, a halállal és a rákkal. Szentesi Éva húsbavágó őszinteséggel beszél a gyógyulásáról, az anyja rákjáról, a nőiességről és mindenről, ami ezzel jár.

  1. Deborah Feldman:  A másik út – Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek

A Netflix is készített egy minisorozatot a könyvből, ami szintén nagy siker lett. Ha bővebben is kíváncsi vagy az ortodox zsidó közösség életére, szokásiara és betarthatatlannak tűnő törvényeibe és az ezekből való szabadulásra, akkor mindenképp olvasd el ezt a könyvet. Az igaz történet őszintén beszél arról, amikor nem találjuk a helyünket a világban és a minket körülvevő szabályok között. Deborah, aki alig 17 évesen ment férjhez, majd lett anya, fiával együtt szökött el a közösségből, hogy új életet kezdjen, szabadon.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32