fbpx

Magyar tervezők segítenek neked a fenntartható öltözködésben

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Utóbbi cikkünkben a fenntartható ruhavásárlásról és annak fontosságáról írtunk, viszont abban kizárólag a turizáshoz adtunk ötleteket. Véleményem szerint a „használtruha szintet” követő lépcsőfok egy zöld életmódra törekvő egyénnek az, ha kiegészíti a ruháit magyar tervezők darabjaival. Szerencsére már egyre több a választék és egyedibbnél egyedibb portékákkal állnak elő a tervezők!

BORBALA

Ferencz Borbála számomra a megtestesült környezetbarát divattervező: upcycling és recycling szinten is. Ami annyit tesz, hogy mindent újrahasznál vagy újrahasznosít. Munkája során újabb és újabb anyagokkal kísérletezik. Eleinte műgyantával dolgozott, amit aztán lecserélt műanyag palackok kupakjaira, amiből fülbevalókat készített. A ruha alapanyagai kizárólag használtak, a tervező sok esetben turkálóból szerzi be őket. Itthon a Retrockban találod meg ezeket a darabokat!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ferenczborbala (@b_o_r_b_a_l_a_) által megosztott bejegyzés

Kele Clothing

Kele Ildikó a kötött ruhák szerelmeseinek igényeit elégíti ki. A márka a letisztultságot képviseli és számomra a legszebb pasztellszínekkel tervezik meg minden egyes darabjukat. A Kele Clothing törekszik a környezetbarát anyagokkal való tervezésre és ennek hangot is ad. Egy korábbi instagram posztjukból értesültem, hogy olyan különleges pamutfonalat használnak, ami a szövő és kötő cégek termelési hulladékának újrahasznosításával készül Olaszországban. A ruhákat a Közben Studióban és online tudod megvásárolni.

Mari Activewear

Új magyar márka debütált nemrég, ami nem más, mint a Mari Activewear. Első kollekcióját júniusban mutatta be, és ami biztos, hogy a stílustól sokunk álla leesett. Ráadásul minden vásárlás után ültetnek egy fát a vásárló nevében, a termékeik pedig az eddig napvilágra hozott információk alapján újrahasznosítottak és fenntartható anyagokból készülnek. A ruhákat egyelőre a webshopban találod meg. Nagyon kíváncsiak várjuk a továbbiakat!

Müskinn

A Müskinn mögött Noémi és Eszter áll, termékeik online és a Sisko Studioban fellelhetőek. A márka keretein belül a lányok kiegészítőket terveznek és gyártanak bőrből, vászonból és más kísérleti, újrahasznosított anyagokból. Nekem például így lett egy műanyagzacskókból újrahasznosított neszesszerem az egyik workshopjuknak köszönhetően. Ha pedig már workshopok: A Müskinn lányok gyakran szerveznek övtáska vagy kutyanyakörv és póráz készítő workshopokat, amin megismerkedhettek a tervezés folyamataival és közelebb kerülhettek az anyagokhoz is.

Printa

Majoros Zita tervező márkája az elsők között szerepelt a környezetbarát, etikus márkák között. A Printa pedig azóta is izgalmasabbnál izgalmasabb projektekkel áll elő. Bár maga a bolt több lábon áll, de nagy részét az AWARE by Printa márka teszi ki. Ennek keretein belül kiselejtezett ruhadarabok újrahasznosításával foglalkoznak, a textilmintákat pedig vízbázisú szitanyomással készítik saját szitanyomóstúdiójukban. Szerintem a tavaszi-nyári kollekciójuk maga a csoda! Ezeket a darabokat megtaláljátok online és a Printa üzletében is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek