fbpx

Ha már fast fashion, válaszd az Eco aware kollekciókat!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A környezettudatosság útjára lépni nem feltétlenül könnyű dolog, de mindig vannak olyan apró lépések, amiket megtehetünk. Ilyen az Eco aware részleg a nagy divatcégeknél, ezt boncolgatjuk most.

Sokszor egyszerűbb a megszokottat választani, puszta kényelemből, vagy a választék nagysága miatt. Ezért nem mindenkinek könnyű átállni a szokásos divatmárkákról a tudatosabb verziókra. Ezzel nincsen gond, mind különböző tempóban haladunk a környezetvédelemben, és az élet más-más területei okoznak nehézséget számunkra. Ha te azok közé tartozol, akiknek a ruhavásárlás jelent gondot ezen a téren, akkor se csüggedj, mert számtalan megoldás van.

Beszéltünk már róla korábban, hogy az egyik legfenntarthatóbb, ha turkálókban vagy vintage üzletekben vásárolunk, és nem mindig a divatházak legújabb kollekcióiból. Azonban ha ez túl nagy lépésnek bizonyul neked, vagy nem szereted ezeket a fajta ruhákat, akkor számtalan hazai vagy külföldi fenntartható cégtől is vásárolhatsz: ha szeretnéd támogatni az itthoni tervezőket, illetve a szállítást is kihagynád, akkor próbáld preferálni az itthoniakat. De ha még ez is nagy váltásnak bizonyul, akkor van még egy ötletünk!

Mi az az Eco aware?

A nagyobb márkák polcain és webshopjaiban találkozhatunk ezzel a névvel, ami egy külön kollekciót takar. Ezeknek a ruháknak bizonyos részei valamilyen formában környezettudatosabb eljárással készültek, mint a cég egyéb termékei. Ez természetesen sajnos nem jelenti azt, hogy a teljes cég öko lett, de egy kis törekvést igen, és azt gondolom, hogy ha ezt valóban betartják, akkor egy apró, de jó lépés a cél irányába.

Én három üzletről tudok jelenleg, akik rendelkeznek ilyen kollekcióval, ez a Reserved, a Mohito és a H&M. Utóbbiról Mengyán Eszter sokat írt már blogján, ezért ezt nem is nagyon fejtegetném. Viszont az első kettőről még nem olvastam máshol, ezekről írok most kicsit bővebben:

A Reserved és a Mohito ugyanahhoz az anyavállalathoz tartozik, az LPP-hez. Ez a cég kezeli még a Sinsay-t, a Cropp-ot és a House márkát is. Lényegi információt a Reserved oldalán találtam az Eco aware-rel kapcsolatban. Itt két dolgot emelnek ki, az egyik, hogy évente 1300 vizsgálatot végeznek annak érdekében, hogy a gyártási folyamatok megfelelő munkakörülmények között történjenek. Ez azért fontos, mert ma már nem egy történetet hallottunk arról, hogy ezek a hatalmas mamutvállalatok milyen szörnyű életkörülmények között tartják dolgozóikat, minimális fizetésért. Tehát az LPP részéről ez egy pozitívum.

A másik fontos oldal, hogy mit tesznek a környezetért. A cég a 2020-25-ös évekre céljául tűzte ki, hogy jelentősen csökkentse a környezetre gyakorolt negatív hatását. Amit már megtettek ez ügyben, az az, hogy kivonták az angóra és egyéb állati szőrméket, a műanyagok használatát pedig 250 tonnával csökkentették az elmúlt két évben, és az idei évi kötelezettségvállalásuk, hogy az Eco aware kollekció gyártásának érdekében a beszállítók számára is szabványokat hoztak létre a víz- és energiahasználattal kapcsolatban.

A jövőre nézve pedig céljuk, hogy az Eco aware egyre nagyobb részét tegye ki a teljes kollekcióknak. Megnéztem ezek a ruhák miből készülnek, mitől tudatosabbak még, mint a többi darab. Erről a Mohito oldalán találtam érdekes információkat: van amit olyan viszkózból készítenek, ami fa cellulózból áll, ez pedig fenntartható erdőgazdaságból származik, és 50%-kal kevesebb vizet használnak fel a gyártásához, mint más cellulózokhoz.

Egy másik termékük pedig csomagolóanyagok újrahasznosításából létrehozott összetevőket tartalmaz. Ehhez hasonlót találtam a Reserved-nél is, egy blézert, ami újrahasznosított poliészterből készült, ami egy szintetikus rost, összetevőit újrahasznosított PET palackokból nyerik. Mindegyik üzlet esetében bőven találtam termékeket egyébként ebben a kategóriában, így van miből válogatni!

Mindez pedig nagyon jól hangzik, de sose felejtsük el, hogy ezek a cégek azok, akik első körben hatalmas részben járultak hozzá a környezetszennyezéshez. Ugyan ezek a kezdeményezések még mindig csak kis lépések, viszont azt gondolom, az irány jó. Ha mi fogyasztók náluk vásárolunk, de nagyrészt az Eco Aware kollekcióból, azzal üzenhetünk, hogy számunkra fontos ez a küldetés, és érdemes ebbe az irányba haladniuk. Így te is teszel egy apró lépést az öko öltözködés felé, ami neked is sikerélményt jelenthet. Aki pedig készen áll a nagyobb változásra, annak ajánljuk korábbi cikkünket ezzel kapcsolatban.

Borító fotók: reserved.com

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek