fbpx

Milyen anyagokból készülnek a ruháink?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Teljesen természetesen hatnak már azok a szavak, mint poliészter, vagy akril, hiszen a mindennapjaink részei, és meg sem kérdőjelezzük mibenlétüket. Miközben ha belegondolunk, tudjuk egyáltalán mik ezek az anyagok? Utána néztünk, hogy képben legyünk!

Mikor a fenntartható divatról írtunk több cikkünkben is, elgondolkodtam , hogy beszélünk újrahasznosított anyagokról, meg környezetvédelemről, de közben az sem teljesen tiszta, hogy eredendően mik azok az anyagok, amiket aztán újra felhasználnak. Ezért elővettem 5-6 különböző ruhadarabot a szekrényemből, és elkezdtem kiírogatni, miből készültek. Kíváncsi lettem, vajon ezek az anyagok milyen származékok valójában.

Pamut

A pamut az egyik olyan alapanyag, amiről szinte mindenki tudja, hogy micsoda, de nem hagyhattam ki, mert fontos része a textiliparnak. A pamut tehát a gyapotnövény magjait beburkoló szövetek együttese. Vagyis ez egy cellulóz tartalmú növényi összetevő. A cellulóz pedig egy fajta sejtanyag, egy összetett szénhidrát, ebből áll a legtöbb növény váza. Nem véletlenül mondják sokszor, hogy ez az egyik legjobb anyag, amit hordhatunk, a természetessége miatt. Ezért érdemes a 100% pamut (cotton) összetételű ruhákat megvásárolni. Ami számomra érdekes volt, hogy nem csak egy pólóm készült teljesen ebből, hanem egy farmerdzsekim is, ami ugye érzetre egészen más anyagnak tűnik. Mindig ellenőrizzétek a címkéket, mert érhetnek ilyen pozitív meglepetések.

Gyapjú

Erről talán már szintén sokan tudjuk, micsoda, viszont szintén fontos része ennek a listának. A gyapjú a juhok szőre, az abból készült fonalat igen gyakran használják pulóverek, kardigánok, sapkák, egyéb téli ruhák gyártásánál, mert remek hőszigetelő képességgel bír. Negatív oldala, hogy a gyapjúiparban ’használt’ állatokat gyakran tárgyként kezelik, bántalmazzák, ezért megfontolandó ennek az ágnak a támogatása. Viszont sajnos azon kevés anyagok egyike, ami még természetes, nem egy mesterséges műanyagszál, e szempontból pedig jobb választás néhány másiknál.

Len

A len növény szárából nyert anyagot már az őskorban is használták. A környezet és bőrünk szempontjából is ez az egyik legjobb választás, hiszen abszolút természetes dologról beszélünk. Egyetlen hátránya, hogy nem igazán tartja a hőt, így a téli szezonban kevésbé alkalmazható. Ellenben nyári, lenge ruhákhoz kiváló.

Poliészter

El is érkeztünk a nem természetes anyagokhoz, ugyanis a poliészter nem más, mint műanyag. Úgynevezett ortoftálsavból nyerik valamilyen katalizátor segítségével, mesterségesen. Azért használják több típusát is előszeretettel a ruha- és egyéb iparokban mert jó a hőszigetelő képessége, és ellenáll a legtöbb oldószernek, ami annyit jelent, hogy strapabíró, nehéz tönkretenni. Én ezt az összetevőt megtaláltam farmernadrágomban, futógatyámban, és még egy melegebb pulcsimban is. Sajnos nehéz elkerülni, de talán nem lehetetlen.

Elasztán

Az elasztán szintén műanyag származik, vagy ahogyan a ruhaiparban hallhatjuk: műszál. Sokszor kiegészítő anyagként használják más anyagok mellé, mert általa lesz valami formakövetőbb, rugalmasabbá teszi az adott ruhadarabot. Negatív tulajdonsága viszont, hogy ha magas hővel érintkezik, összezsugorodhat. Én ezt az anyagot egy pulóveremben találtam meg, mindössze 4%-ban, illetve egy blézeremben szintén 4%-ban. Ez ugyan nem sok, de mivel műanyagról beszélünk, így a környezet szempontjából kevésbé előnyös.

Akril

Hivatalosan poliakrilnitril elnevezésű anyag megint csak egy mesterséges, petróleumból származó műanyag szövet. Téli ruházathoz használják elsősorban, mert hasonlít a gyapjúhoz. Előnye, hogy nem gyűrődik, bírja az erős napfényt is, de túl nagy hő hatására összemehet. Ezt én szintén egy meleg pulcsiban találtam meg nagy mennyiségben.

Viszkóz

A viszkóz a kakukktojás az összes közül, mert ez ugyan természetes összetevőből áll (cellulóz), de mesterségesen állítják elő belőle. Lényegében csúnyán szólva hulladékból készítik, ami annyit tesz, hogy maradék pamutból, illetve különböző fa anyagok cellulózából gyártják. Az így előállított új anyag pozitívuma, hogy jó légáteresztő tulajdonsággal bír, nem töltődik fel elektrosztatikusan, mint sok műanyag szál, és jó a nedvszívó képessége, illetve könnyen vasalható. A viszkóz tehát az átmenet a természetes és mesterséges anyagok között, így ez még egy jobb választás a műszálakkal szemben. Esetemben az egyik blézerem nagy részét teszi ki a viszkóz.

Felmerül a kérdés, hogy ezek tudatában mit vásároljunk? Érdemes megnézni mindig a címkéket, és ha a bőrünknek, meg a Földünknek is jót akarunk, akkor törekedjünk a természetes anyagokból készült ruhadarabok vásárlására, mint a pamut, a len és a gyapjú. Átmeneti megoldás – ahogy említettem – a viszkóz, amit sokszor újrahasznosítanak a nagy cégek, mikor öko kollekciót gyártanak. Ez ugye nem egészen természetes úton készül, de még mindig jobb választás, mint a műanyag származékok, amik nagyban terhelik a környezetünket.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek