fbpx

Legjobb bortermelő vidékek itthon: Pannónia borrégió

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Előző cikkünkben a Balaton és környékén található borvidékekről számoltunk be részletesen, most pedig sorra vesszük a Pannónia borrégiót. Nekem ez a személyes kedvencem, ami 4 borvidéket foglal magába: Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi.

Pécsi borvidék

Pécs, a pezsgő egyetemi város és régiója nagyon híres borkultúrára tekint vissza, itt 2000 éve termesztenek szőlőt. Ez a legmelegebb és egyben leghosszabb tenyészidejű borvidék, az éghajlat egyébként szubmediterrán. A filoxérajárványt követően első helyre került a szőlőfajták közül az olaszrizling, ami ma is vezeti a listát. De ezen kívül a jellemző fajták még, amiket összesen 820 hektáron termelnek az a cabernet franc, cirfandli, hárslevelű, merlot és prortugieser. A kiemelkedő borászatok közül pedig érdemes a Lisicza Pincészetet, a Somogy Pincét, illetve a Wekler Pincét meglátogatni ott töltött időnk során.

Szekszárdi borvidék

A tolna megyei szekszárdi borvidék a Szekszárdi dombság legkeletibb területén található. A borvidék területe 2600 hektár. A mediterrán klímának köszönhetően a napfényben gazdag vidéken kiemelkedő vörösborok készülnek. Ezek a fajták színanyagban nagyon gazdagok. Korábban legismertebb volt közülük a kadarka, mára inkább a kékfrankos fajtára épülő szekszárdi bikavér a húzóerő. Jellegzetes szőlőfajták még az olaszrizling, chardonnay, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, zweigelt. Az itt készült fehérborok lágyabb karakterűek, de nagyon zamatosak. Számottevő borászatok többek között a Bodri Pincészet, Dúzsi Tamás és Családja, Heimann Családi Birtok, Takler Pince és a Vida Családi birtok.

pannónia
Tolnai borvidék

A borvidék egyik legizgalmasabb része a györkönyi pincefalu, több mint 300 présházat foglal magába. Szerencsére ezt a kincset felismerve egyre több pincegazda újítgatja fel itt a présházakat, és várja az odalátogatókat. Az itt jellemző fajták a cabernet franc, cabernet sauvignon, cserszegi fűszeres, kékfrankos, merlot, olaszrizling. Ezen kívül a tolnai borvidék 2900 hektárán még híres a chardonnay és a zweigelt szőlőfajtákról is. A vidéket meghatározó borászat pedig többek között a Tűzkő Birtok.

Villányi borvidék

A villányi borvidék az ország legdélebben fekvő borvidéke. Ennek köszönhetően a klíma szubmediterrán, a nyár meleg, a tél is enyhe és napsütés. Nem csoda, hogy a természeti adottságoknak és a jó minőségnek köszönhetően az itt termelt borok már a 19. században egészen Amerikáig, Brazíliáig eljutottak. Jellemző szőlőfajták a carbernet franc, cabernet sauvignon, hárslevelű, olaszrlizling, merlot, portugieser, syrah. Fontos borászatok ezen a borvidéken a Bock Borászat, Gere Attila Pincészete, Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, Polgár Pince, Sauska Pincészet és a Vylyan Pincészet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32