fbpx

Legjobb bortermelő vidékek itthon: Duna borrégió

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nincs is jobb időszak szőlőtőkék mellett pihenni, mint ősszel, a szüretek után, borokat kóstolgatva. Az ország minden táján élvezhetjük a borospincék adta lehetőségeket, korábban a Balaton és a Pannónia régió borvidékeiről számoltunk be. Ebben a cikkben pedig sorra vesszük a Duna borrégiót.

Csongrádi borvidék

Ennek a borvidéknek a klímája napos és inkább száraz, időjárása is szélsőséges. Éppen ezért a tenyészidőszakban az ország legmelegebb tája. Napjainkban a legjellemzőbb szőlőfajták a rajnai rizling, a kövidinka, a kékfrankos, és a zweigelt, amit 2022 hektáron termesztenek. De nem csak az Ungerbauer Családi Borpince és boraik miatt érdemes bejárni ezt a vidéket. A csongrádi gyógyfürdő és uszoda különböző hőfokú nyitott, és fedett medencékkel várja a pihenni és gyógyulni vágyókat.

Hajós-Bajai borvidék

A Hajós-Bajai borvidéken a forró nyarak napsugarai zamatos bort érlelnek. Míg régebben a kadarka uralta ezt a borvidéket, napjainkban már a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a zweigelt és a kékfrankos is uralkodó fajták. A 2300 hektáros borvidék kiemelkedő pincészetei a Koch és a Kovács Borászat. A hajósi pincefalu löszfalba vájt présházai pedig még azokat is ámulatba ejtik, akiknek nem az elsődleges úticélja a bor. Csak itt körülbelül 1200 pince található.

Kunsági borvidék

A Kunsági borvidék az ország legnagyobb borvidéke, mintegy 25 000 hektáros. A „hegyi bor” ellentétpárja, a homoki bor az itt uralkodó fajta, mert a szőlők egy részét a futóhomok megkötése céljából telepítették. Ennek a borvidéknek a jellemző szőlőfajtái az arany sárfehér, az ezerjó, a kövidinka, a kadarka, a kékfrankos, és az olasz rizling. Jellegzetes borászatok pedig a Frittmann Borászat, a Font Pincészet, a Gál szőlőbirtok és pincészet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32