fbpx

A Halloween története, a szokások alakulása a keltáktól a napjainkig

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult ír ünnep, amit napjainkban elsősorban az angolszász országokban tartanak. Bár nem olyan intenzíven, de azért itthon is egyes családok előszeretettel ünneplik. Mi is írtunk már filmajánlót, és egyszerű csináld-magad jelmezötleteket gyerekeknek, ez a cikk pedig bemutatja, hogy hogyan alakultak a halloweeni szokások a napjainkig.

A Halloween kifejezés az angol All Hallows, magyarul mindenszentek szóból született. Az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet. Az ősi kelták szerint ezen a napon a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó jelmezekbe, hogy a visszatérő szellemeket becsapják, és azt higgyék ők is azok.

Idővel a korábbi korok misztikus rituáléi könnyedebb szórakozássá és játékokká változtak. Például úgy, hogy a halottakhoz való kapcsolódás nehéz, akár felfoghatatlannak is nevezhető koncepcióját felváltotta a jövő gondolata. A 19. században a Halloween ünnep párkeresési lehetőségeket kínált a fiatal nők számára. Ekkor vált népszerűvé az „almahalászat” játék, amikor egy vödör vízből kellett kéz helyett szájjal kihalászni az almákat. Egy alma egy férfit képviselt, és amikor a nők kihalásztak a szájukkal egy gyümölcsöt, akkor az azt képviselő férfit gondolták jövőbeli férjüknek. De persze ezt ugyanúgy facér férfiak is játszhatták, úgy, hogy az almák nőket képviselték.

De ehhez hasonló szokás volt még akkoriban többek között az is, hogy az emberek papírdarabokra tejjel írtak üzeneteket, majd ezeket a papírdarabokat belehelyezték dióhéjakba. A címzettek miután megkapták a dióhéjat, a tűz fölé tartották, így a hő hatására a tej megbarnult, és láthatóvá vált a feladó  misztikus vagy titkos üzenete.

Ezt követően a 19. században kezdett általánosságban elterjedni, hogy beöltözve kopogtattak gyerekek, családok egyaránt a környéken lakókhoz, hogy csokit, édességet kérjenek, annak érdekében, hogy a „halloweeni csínyt” ne kövessék el.
Ami a jelmezeket illeti, azok is átalakuláson mentek keresztül. Eleinte tisztelgésként a szentek előtt, az emberek is szenteknek, angyaloknak öltöztek. Később a skót és ír fiatalok tréfából kezdtek el félelmetes jelmezekbe bújni, hogy ijesztgessék a szomszédokat. Ennek köszönhetően mára már a halloweeni kosztümök félelmetesek, kreatívok és viccesek is egyben.

Napjainkban pedig Amerikában nyilvános ünnepeket, partikat rendeznek ilyenkor. Utcákat, házakat is díszítenek, rengeteg pénzt elköltve a jelmezekre, és szinte annyit készülnek rá, mint egy karácsonyra vagy egy esküvőre.

Itthon a Halloween nem annyira elterjedt, bár a szupermarketek importtermékei ilyenkor nagyrészt az ünnep kellékei: állarcok, töklámpások, jelmezek. Ha nyilvános bulikat nem is szervezünk, azért sokan hívják el ilyenkor barátaikat egymáshoz beöltözős házibulikba, vagy szerveznek Halloween témájú filmmaratont.

halloween
Miért lett a tök a Halloween szimbóluma?

A töklámpa október 31-én kettős célt szolgált. Egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt annak idején így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Persze az eredete ahány monda, annyi féle, de a legtöbbek által ismert történet a következő. A halloweeni töklámpás másnéven a Jack-lámpa nevét a hiedelem szerint egy leleményes, részeges kovácsról, Jack O’Lantertől kapta. Mikor eljött Jackért az ördög, hogy elvigye magával, ő felszaladt egy fára, az ördög utána, majd egy keresztet tett a fa törzsére, hogy az ördög ne tudjon lejönni. Mivel az ördög köztudottan fél a kereszt érintésétől, és a fán ragadt, Jackkel egy alkut kötöttek. Jack leengedi őt a fáról, és visszamehet az alvilágba, ha Jacket békén hagyja. Mikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be a részegessége és a csínytevései miatt, viszont a pokolba se mehetett, hiszen az ördög nem engedte neki. Viszont az ördög odadobott neki egy izzó fadarabot a pokol tűzéből, hogy ne kelljen Jacknek a két „világ között” örökké a sötétben barangolnia. Ezt a fadarabot beletette Jack egy kivájt feketeretekbe, aki ezzel azóta is bolyong a pokol és a mennyország között. Később az amerikaiak a kelta retket tökre változtatták, és így lett a töklámpás a Halloween jelképe.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32