fbpx

Lélekemelő könyvek a mindennapokra

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nemrég összegyűjtöttünk nektek pár lélekemelő filmet, amelyek kicsit kimozdítanak minket a sokszor melankolikus hangulatból. Most pedig itt van ennek a könyv változata is. Összeszedtünk pár nevettető, néha sírós, de mindenképp szuper olvasmányt.

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Rejtő Jenő lelki társa lehetett volna a svéd Jonas Jonasson, hiszen legalább olyan fordulatos, vicces és abszurd regényt hozott össze, mint magyar társa. Ez a könyv egy idős otthonból indul, ahol a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni. Ebben semmi meghökkentő nincsen, azonban a bonyodalmak csak itt kezdődnek. Igazi kalandregény, ahol mindig akad valami meglepetés vagy egy vicces fordulat.  Különösen ajánljuk a borongós, melankolikus napokra.

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban

Kőhalmit talán a legtöbben humoristaként ismerik, és akik szeretik ironikus, intellektuális poénjait, azok a könyvét is szeretni fogják. Már a hosszú címe is derűre ad okot, még ha egy krimi is bontakozik ki a szemeink előtt. Az író humora nem igazán hagyja, hogy a történet a megszokott fordulatokkal menjen tovább, így igazán izgalmas, és sokszor kacagtatóan vicces könyvnek nézünk elébe. Pedig minden norvég krimire jellemző zsáner alkatrész megvan benne, mégis, annyi fordulatot tartogat, hogy mire eljutunk a 101. halottig, már minden szál összekuszálódik. Ismét egy humoros, de izgalmas mű született, amit csak ajánlani tudunk egy kis lélekmelegítésre.

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Rejtő Jenőt és a stílusát talán nem is kell bemutatnunk: humor, abszurditás és csavarok mindenhol. Ha valamiért eddig kimaradt Rejtő, akkor mindenképp tárazz be belőle a téli, hideg és kicsit szomorkás hónapokra. Piszkos Fred, a kapitány, a szingapúri alvilág legkoszosabb alakja ezúttal érző szívű atyaként mutatkozik be, aki mindent elkövet, hogy trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. A történet a jól megszokott, de megunhatatlan Rejtői fogásokkal bontakozik ki, amit mindig élmény olvasni.

Lauren Graham: Egy nap talán

Ki gondolta volna, hogy a Szívek szállodája sorozat főszereplője még könyvet is írt. A sorozatban megismert karakterhez hasonlóan vicces, szívhez szóló és kedves regényt írt egy színésznőről, aki New Yorkban próbál szerencsét. Ez a lélekemlő regény a vágyakról szól, amelyek sokszor felemésztenek minket, és a reményről, hogy elérjük azokat. Az író nagyon jól megragadta a fiatal, ambiciózus karaktert, aki küszködik önmagával, a karrierjével és a szerelemmel is. Graham igazán szellemes stílusban írt könyvet, ami tele van jó szövegekkel, és szinte lehetetlen letenni.

Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem

Ha humor, akkor Királyhegyi Pál. Ő maga így jellemezte és magyarázta az önéletírásának címét: „Ha igaz, hogy a háborús évek duplán számítanak, még le is tagadok a koromból, ha azt mondom, hogy kétszáz éves vagyok, hiszen már a főnököm volt I. Ferenc Jóska, Horthy Miklós, Szálasi, a nemzetvezető, sőt Hitler is, mert Auschwitzban is dolgoztam, mint egyszerű deportált, márpedig köztudomású, hogy ott elég lassan múlt az idő már ameddig élt az ember.” Súlyos témák, vicces köntösben. Lehetséges? Királyhegyi Pálnak sikerült.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32