fbpx
A karácsony egyik legmeghatározóbb szimbóluma a karácsonyfa. Ennek díszítése hozza közel a családot, alá rejtjük el egymásnak kedveskedő ajándékainkat, és a társaságában telik majdnem minden egyes nap szentestétől, vízkeresztig. A karácsonyfa illata, külleme igazi meghittséget varázsol az otthonunkba.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Előző cikkünkben kielemeztük a környezetbarát karácsonyi ajándékalternatívákat, ennek folytatásképpen ma a karácsonyfára térünk ki. Alaposan körbejártuk a lehetőségeket, hogy melyik opció megvásárlásával károsítjuk legkevésbé a környezetünket.

Kivágott fa

Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy főleg a nyugati részeken, Zalában, Somogyban és Veszprém megyében nagy számban termesztenek fatelepeken fenyőfákat. Mindezt azzal a céllal, hogy a családi vállalkozások, akik ebből élnek, ellássanak minket karácsonyfákkal. Tehát fontos tisztázni, hogy a vásárokon látható fákat nem erdőből vágják ki, hanem ezeket azzal a céllal ültették a fatelepeken, hogy karácsonyfaként díszelegjenek meleg otthonokban. Mérettől függően pedig egy-egy fa kivágásáig 10-20 év is eltelhet, ameddig minden egyes fa tisztítja a levegőt.

Ha ezt a lehetőséget választod, arra figyelj, hogy a hozzád legközelebb eső termelőtől vegyél fenyőfát. Hiszen karácsonyfád ökológiai lábnyoma akkor nőhet nagyra, ha azt sok kilométeren át, autóval szállítják. A fővárosban keresd a Kantaa és az online-fenyo.hu szuper párosát, akik a karbonsemleges szállítás érdekében biciklivel szállítják Budapesten és környékén a fákat. Ami még mellettük szól, hogy a fák a megrendelések során kerülnek csak kivágásra, tehát feleslegesen egy fa sem kerül ki a földből.

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy mit tudunk tenni a fákkal, miután lekerülnek róla a díszek? Egyik megoldásként, miután tájékozódtunk, hogy lakóhelyünk környékén visszagyűjtik-e a fákat, a hirdetett időpontban kitehetjük őket a kijelölt helyek, illetve kukák mellé. A szervezetek felhívják a figyelmünket arra, hogy ezt úgy tegyük, hogy autó és gyalogosforgalmat ne akadályozzuk. Ebben az esetben a fákat leaprítják, majd tüzelőanyagként felhasználják, így biztosítanak több háztartás számára fűtési hőt és villamos áramot.

Sokan vitatkoznak azon, hogy az égetés valójában a fenntartható körforgás része-e, hiszen azzal a levegőt károsítjuk, így nem 100%-ban környezetkímélő ez a folyamat. Ezért választhatjuk azt a megoldást is, hogy nem dobjuk ki a fát. Helyette, ha rendelkezünk kerttel, a tűleveleket komposztálhatjuk. Ám figyeljünk arra, hogy a tűlevelek gyantássága miatt ezek a levelek lassan bomlanak, ezért vegyes komposztba inkább 3-4 centiméteres vastagságban rétegenként hintsük el. Így lazítani fogja a halmot. Viszont arra készüljünk, hogy ez a komposzt a későbbiekben a tűlevél Ph értéke miatt csak a savanyú földet kedvelő növények számára lesz ideális. A fa ágait pedig felapríthatjuk, jók lehetnek például mulcsnak, vagy ha nem vágjuk őket annyira apróra, akkor akár a veteményesben karóként is szolgálhatnak tavasszal. Ezen kívül a törzséből szuper díszeket készíthetünk, mint például ez vagy ez, de ágyásszegélyként a kertben is elhelyezhetjük.

Műfenyő

Egyesek szerint a műfenyő is környezetbarát megoldás, ám ez csak akkor érvényesül, ha a kiválasztott műfát legalább 20 évig használjuk. Ez azzal magyarázható, hogy a legtöbbjét Kínában gyártják, előállításához PVC-t használnak, ami nem lebomló, gyártásához rengeteg erőforrásra és energiára van szükség, továbbá a Földre káros anyagot, például ólmot is tartalmazhat. Érdemes megfontolni tehát, hogy milyen céllal vesszük a műfenyőt. Kizárólag akkor ruházzunk be rá, ha tudjuk, hogy ezt követően minden karácsony kelléke ugyanez a tárgy marad. Vásárlás során pedig fenntartható oldalról megközelítve arra figyeljünk, hogy Európában gyártott terméket keressünk, és lehetőleg olyat, ami PE alapanyagból készült.

Élő fenyő kölcsönzése

Az Oázis kertészet évek óta felkínálja azt a lehetőséget, hogy gömbös fenyőfát kölcsönözzünk tőlük az ünnepek alatt. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az akcióba tartozó fenyőfákat sérülésmentesen és megkímélt állapotban 2021. január 2-8 között visszaveszik tőlünk, és a fenyőfa árának 50%-át ugyanebben az időpontban levásárolhatjuk. A kertészet egyik kollégája készségesen és gyorsan válaszolt nekünk e-mailen arra a kérdésre, hogy mi történik később a fenyőfákkal. Válasza alapján ezeket kiültetik a természetbe.

karácsonyfa

Ennél az esetnél fontos viszont mérlegelni, hogy a fenyőfák gondozása odafigyelést igényel. Ehhez találunk útmutatókat többek között az Oázis kertészet oldalán. Fontos, hogy a fát a díszítésig tartsuk hűvös, lehetőleg fagymentes helyen, majd fokozatosan vigyük a végleges helyre, hogy ne sokkoljuk őt a hőmérsékletkülönbséggel. Tehát ha nincs fagy, először kerüljön az erkélyre, majd a leghűvösebb helységbe a lakásban, végül pedig abba a szobába, ahol feldíszítjük. Itt a fűtőtesttől legtávolabb helyezzük el. Öntözhetjük kevés vízzel, tartsuk a földjét nyirkosan, de kerüljük a túlöntözést. Az ünnepek után pedig a lehető leghamarabb szoktassuk vissza hűvös, de fagymentes helyre. Ezzel kapcsolatos további feltételekről és információkról itt olvashatsz.
Ha pedig ennél a lehetőségnél döntünk, érdeklődjünk a kertészet munkatársainál, hogy melyik a hazai fa, és azt válasszuk.

Gömbös fa vásárlása

A legtöbb kertészetben megtalálható gömbös fák megvásárlását abban az esetben ajánlom, ha van kertünk, vagy ismerünk olyasvalakit, aki szívesen gondozná a fánkat az udvarában a későbbiekben. Itt is azt tartsuk szem előtt, hogy a kiválasztott fa hazai és hozzánk közel található fatelepről származzon. Gondozása hasonló, mint a fakölcsönzéskor: a lehető legkevesebb időt legyen fűtött helyen, ügyeljünk az öntözésére, a párásításra, továbbá a be és kiszoktatására. Ezen a linken pedig megtalálható, hogy hogyan érdemes elültetni és azután gondozni a fenyőfát, hogy ékes dísze legyen az a kertnek. Hogyha pedig úgy érezzük, képesek vagyunk őt életben tartani, és évről évre átültetni egy nagyobb cserépbe, hosszútávon ez a legfenntarthatóbb megoldás, hiszen így a fát csak egyszer kell megvennünk. A már említett linken találunk ezzel kapcsolatban is információkat.

Egyéb karácsonyfaalternatívák

Az elmúlt években megjelentek különböző lehetőségek a karácsonyfa helyettesítésére. Ilyen például az online vagy csomagolásmentes boltokban vásárolható, hazai gyártású karácsonyfa. Ebből már van újrahasznosított változat is, ami hulladékfából készült. A Zero Hero webshopján megvásárolható, 8990 és 9990 forintba kerül. A műfenyőnél ez sokkal környezetkímélőbb, ráadásul natúr kivitelezése miatt ez akár az év minden napjában díszítheti otthonunkat.

De vannak csináld-magad opciók is. Ehhez a képen látható karácsonyfához nincs másra szükség, csak 3-5 centi vastagságú faágakra, fúróra, egy vastagabb fatömbre vagy régi lécre az alaphoz, illetve egy hosszabb ágra, ami majd a tartóág lesz középen. Fúrd ki a faágakat, és kezd el őket felfűzni a tartóágra, először a hosszabbakat, majd haladj a rövidebbekkel, hogy karácsonyfa alakú legyen a végeredmény. Viszont ha nem ragaszkodsz az álló fa alakhoz, a faágakat eszerint is díszítheted.

Ezen kívül, aki nem kötődik annyira a karácsonyfához, akár tűleveles vagy csupasz ágakat is díszíthet, ami egy vázába téve remek kelléke a karácsonyi dekorációnak.

Díszek

Egyre több hazai dizájner bővíti ki portékáinak listáját karácsonyfadíszekkel, ilyen például a Manka vagy az Eperfa. Hogyha sokalljuk ezeknek az árát, érdemes mérlegelnünk, hány évig szoktuk használni ugyanazon díszgarnitúrát. Ha úgy érezzük mégis megéri, adjunk nekik egy esélyt!

Ezen kívül gondolkozhatunk termésekben, gyümölcsök szárításában is. Alma, narancs, citrom, szegfű, mind egyedi dísze lehet a karácsonyfánknak. De akár masnit is köthetünk, madzagból vagy faforgácsból. Ha pedig szeretünk kísérletezni a konyhában, idén kipróbálhatjuk mézeskalácsfigurákból vagy liszt gyurmából készült díszek készítését, melyeknek receptjeit a hivatkozott linken találod. Ha pedig igazán bevállalósak vagyunk, készíthetünk házilag szaloncukrot.

Érdemes egyébként családtagoknál, barátoknál körbekérdezni, hogy nincs-e elfekvőben náluk megunt karácsonyfadísz. Vagy ha már mindkét háztartás unja a díszeit, egy-egy évre cseréljetek! De az is jó megoldás, hogyha a régi díszeket újítjuk fel, például átfestéssel.

Égősorok vásárlása esetén törekedjünk LED-es megoldásra, esetleg szintén kérdezzünk körbe vagy nézzünk körül online vagy offline piacokon, hátha pont valaki árul egyet, ami nekünk kapóra jöhet. Fokozottan figyeljünk arra, hogy az égők és a díszvilágítások feleslegesen ne világítsanak.

Végezetül pedig érdemes minden évben mérlegelni, hogy mennyi időt töltünk otthon az ünnepek alatt. Ha főleg vendégségben leszünk, akkor talán nem is szükséges karácsonyfát vásárolnunk, hanem elég, ha csak feldíszítjük az otthonunkat az adventi időszakra.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek