fbpx

Minden, amit tudnod kell a csomagolásmentes boltokról

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sorra nyílnak a csomagolásmentes boltok országszerte, ami a környezetileg fenntartható életmódnak igazán kedvez. Ezeknek az üzleteknek a célja, hogy szezonális, hazai, vagy legfeljebb Európán belüli termékeket kínáljanak a fogyasztóknak, csomagolás nélkül. De nem csak a termékek miatt érdemes ide járnunk. A segítőkészség, kedves kiszolgálás is globálisan igaz minden egyes, ezeket a célokat képviselő vállalkozásra.

Miért alakult ki az igény a csomagolásmentes boltokra?

A tengernyi mennyiségű szemét miatt. A hulladék termelők és fogyasztók tevékenysége során képződik, mely közvetve vagy közvetlenül, de veszélyezteti a környezetet. Az urbanizáció, az ebből következett változások, továbbá a műszaki és tudományos fejlődés hatására felfokozódott termelési-fogyasztási tevékenységnek eredményeképpen az ember és a természet között a harmonikus kapcsolat felbomlott. Napjainkban pedig, mi emberek, egyre nagyobb ütemben sajátítjuk ki magunknak a természeti erőforrásokat, ami hosszútávon viszont nem fenntartható. Sőt, egyre inkább változtatjuk át a természetből kitermelt anyagokat, attól eltérő összetételű, mesterséges anyagokká. Így viszont az ebből keletkező hulladék nem alkalmas arra, hogy bekapcsolódjon a természetes körforgásba. Ha pedig mégis bekapcsolódik, az zavarokat okoz, pusztítva a természetes folyamatokat, idővel így károsítja a természetes elemeket, ezen keresztül pedig magát az embert is.

De ez egy többösszetevős képlet, amiben a jólét, az ebből kialakuló fogyasztási inger, illetve a jelenlegi gazdasági rendszer szerepel.

A csomagolásmentes boltok viszont ennek elébe mennek. Céljuk, hogy megmutassák az embereknek a fogyasztás fenntartható alternatíváját, úgy, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

A csomagolásmentes boltok előnyei

Egy háztartás szemetesládája leginkább a csomagolásból eredő hulladékokkal telik meg. Ez viszont csak akkor észrevehető, ha ezt a fajta hulladékot elhagyjuk. Meglepő, akár még drasztikus is lehet a különbség egy „átlagos” szupermarket és egy csomagolásmentes bolt közti vásárlás után. Utóbbiban, főleg ha nagyobb méretű, szinte már minden megtalálható, ami egy háztartáshoz szükséges: pékáruk, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, száraz élelmiszerek, takarítószerek, fürdőszobai kiegészítők. Mindez csomagolás nélkül.

Emellett a termékek szezonálisak, továbbá a zöldségek, gyümölcsök vegyszermentesek, hazai gazdaságoktól származnak, és maga a beszerzési lánc is lekövethető. Arra törekednek, hogy a termékeiket a lehető legkisebb távolságból szerezzék be.

A műanyagot kerülik, tehát minden termékük környezetbarát anyagból készült, lebomló, és komposztálható. Ahogyan a műanyagot, úgy egyszer használatos termékeket sem találunk náluk. Minden tartós, minőségi, és hosszú életű.

csomagolásmentes

De nem csak a környezetvédelemmel kapcsolatban tudok előnyöket felsorolni. Ezekben a boltokban nincsenek reklámok. Nem nyomasztanak az impulzív villogó táblák, amiken az áll, hogyha most vásárolsz két terméket, a másodikat 50%-kal olcsóbban megveheted. Sőt, akciók sincsenek, amivel a túlfogyasztásra serkentenék a vásárlókat.

Én sokszor kapom azt a kritikát, hogy a csomagolásmentes bolt drága. De ez általában azok szájából hangzik ez el, akik még soha nem próbálták ki. A legtöbb termék, amit tavaly óta vásároltam, szuperül funkcionál a mai napig. A kedvencem a mosogatókefe, aminek ára egy jobb féle műanyag mosogatószivacsénak felel meg, ezt mégis tovább lehet használni. A többször használható termékek ára idővel megtérül. Ez szemmel látható, ha kiadásainkat követjük. Egy példával élve, míg havi szinten megvásároljuk a 6-700 forintos tamponokat, addig egy intimkehelyre csak egyszer kell beruházni, ami bár drágább, mégis kicsivel több, mint fél év alatt megtérül az ára. Ugyanez a helyzet a borotvával is, hogy ne csak női példát hozzak. Ezen kívül azzal is spórolunk, hogy a mennyiséget mi határozzuk meg, hiszen a csomagolásmentes bolt megadja a lehetőséget arra, hogy annyit vásároljunk, amennyire éppen szükségünk van.

Hátrányok, és megoldások

Általában, ha valakit sikerült meggyőznöm az árról, akkor a következő két dologról vitázunk tovább.

Az egyik, hogy mivel a csomagolásmentes boltokba a csomagolást mi visszük magunkkal, ez macerának tűnhet. Viszont egyrészt az üres edényeknek nincs súlyuk, másrészt pedig vásárolhatunk praktikus, egymásba tehető edényeket is a tároláshoz. De amit én alkalmazni szoktam az az, hogy a száraz ételeknek megtartom például a pékárus papírzacskókat, és a csomagolásmentes boltokban abba teszem bele, majd otthon átöntöm a tárolóikba.

Jó megoldás lehet még az, hogyha nem munka után, kimerülten indulunk a nagybevásárlásra. Helyette gondoljuk át alaposan, hogy tényleg mire van szükségünk annak érdekében, hogy ne cipeljünk semmit feleslegesen. Továbbá a csomagolásmentes boltok hétvégén is nyitva vannak, mehetünk ilyenkor is nagybevásárlást tartani.

A másik kifogás általában az, hogy nem találjuk meg ezekben a boltokban az összes terméket, amire szükségünk van. Ilyenkor azzal érvelek, hogy a nagy szupermarketekben sem tudunk megvenni egyszerre mindent. A csomagolásmentes boltokra tekinthetünk úgy, mint egy kiegészítő szolgáltatás, ahol – ha úgy alakul – csak bizonyos dolgokat vásárolunk meg, például a vegyszermentes takarítószereket saját flakonban/üvegben.

csomagolásmentes
Hol találhatóak ezek a boltok?

A csomagolásmentes boltok alakulását már egy térképen is követhetjük!

A fővárosban pesti oldalon a 6. kerületben a Westendtől nem messze vár minket a Ligeti Csomagolásmentes bolt, a 8. kerület Palotanegyedében a Szatyorbolt. Budán a Fő utcában található a Ne pazarolj, Krisztinavárosban a nemrég nyílt Næked, és a Ligeti csomagolásmentes bolt második boltja a 11. kerületben, a Karinthy Frigyes úton van.

De nem csak a fővárosban élők használhatják ki a csomagolásmentes boltok lehetőségeit! Nyíltak üzletek többek között Keszthelyen, Veszprémben, Győrben, Kecskeméten, Szekszárdon, Egerben és Békéscsabán.

Mit tehetek, ha az én közelemben nincs ilyen üzlet?

Sajnos még nem található ilyen bolt minden nagyobb városban. De ha érdekel a fenntartható életmód, szuper megoldások vannak a számodra is.

Személyes tapasztalatom, hogy nem érdemes egyből belecsapni a közepébe, és hirtelen egyik napról a másikra zero waste életmódba kezdeni.

Fontos, hogy kezd kicsiben. Mondjuk azzal, hogy vegyél egy kulacsot, és hagyd el a műanyag palackokat. Vigyél magaddal bevásárlószatyrot. Legyél tudatos a vásárlásban, ne halmozz felesleget. Járj piacra, vásárolj ott helyi, szezonális termékeket!

Szelektáld a szemetet! Ha csomagolásban veszed a termékeket, nézd meg, hogy milyen szám található a csomagolásán, tehát, hogy újrahasznosítható-e? Ebben segít neked ez a gyorstalpaló videó.

Emellett pedig kezdj el a témában olvasni, információkat gyűjteni. A Kollektív Magazin környezetvédelmi rovatában igyekszünk naprakész ötleteket adni az életmóddal kapcsolatban, például ebben és ebben a cikkben elolvashatod, kiktől érdemes még tanulnod!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek