fbpx
Ahogy közeledünk az év végéhez, úgy ölel minket magához egyre szorosabban az időszak ünnepi hangulata. Persze feltehetően mindenkinél más és más rúgja be ilyenkor a karácsonyi légkör ajtaját, kinél a boltok bejáratai elé halmozott csokimikulások látványa szeptember végén, kinél az ünnepi fények a Váci utcán, másoknál pedig az első Reszkessetek, betörők! ajánló valamelyik TV csatorna reklámblokkjában.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Amivel viszont szinte biztos, hogy nem találkozhatunk, az bármely ország akármelyik nyelvén közölt „legjobb karácsonyi filmek listája” a Reszkessetek, betörők! nélkül. Vagy a Szörnyecskék nélkül. Vagy a Télapu nélkül. Nem hiába, hiszen teljes joggal vannak olyan mozgóképes alapvetések, amiket megkerülni egyenesen blaszfémia lenne. Én most mégis erre teszek kísérletet, de nem holmi olcsó polgárpukkasztásból, sokkal inkább a sokszínűség és változatosság iránti hódolatomból.

Jöjjön tehát öt alternatív karácsonyi film mindazoknak, akik szentestéjüket nem Kevin és a vizes banditák társaságában töltenék:

Rare Exports: A Christmas Tale

Jalmari Helander 2010-es, korábbi rövidfilmje nyomán készült rendezése a lista legadekvátabb alkotása, melyben a Télapó eredetének és az ünnepekhez fűződő viszonyának egy sajátos és kifejezetten abszurd prezentálását követhetjük végig. A kies, havas tájon játszódó történet és a finn nyelv használata együttesen kiválóan ágyazzák alá a film hangulatát.

Tapló télapó

A lista talán legismertebb darabja, melyben Billie Bob Thornton formál meg egy minden év karácsonyán mikulásnak öltöző, iszákos, mocskos szájú kasszafúrót. Műfaját tekintve bűnügyi vígjáték, viszont az erősen korhatáros kategóriából, felkiáltójelesen. Fogyasztása csak szigorúan gyermekektől elzárt helyen ajánlott!

Tangerine

Úgy tűnik, a lista nem pusztán rendhagyó lesz, hanem inkább a felnőtt réteghez szólóan 18 pluszos is, hiszen az eddigiekhez hasonlóan Sean Baker 2015-ös alkotása sem épp a fiatalabb korosztályt célozza meg extravagáns történetével, melyben egy börtönből épp szabadult prostituált útját követjük nyomon a napsütötte Los Angeles rivaldafénytől eldugott utcáin, Karácsony estéjén. Noha a film először a forgatás cseppet sem hétköznapi körülményei miatt lett szóbeszéd tárgya (A rendező gerillamódszerekkel, Iphone 5-ös kamerákkal készítette az egészet), számos díjjal később minősége okán lett kikiáltva az év egyik legjobb alkotásának.

Krampusz

Horror(paródia) az ünnepek egyik rossz fiújával a középpontban. Az egyszerű vonalvezetésű, harsány túlzásokkal és parodisztikus elemekkel tarkított történetért az a Michael Dougherty felel, aki 2007-ben már sikeresen mutatta meg, hogyan kell ünnepi tematikára igazított filmet készíteni. Ugyan a Krampusz nem ér fel a bravúros Adsz vagy Kapsz szintjéhez, mégis méltó és rendezőjéhez hű „utódja” a maga könnyed, másfél órás játék idejével.

Better Watch Out

Simán csak a legjobb „Bébiszitter-film” valaha, megengedve persze, hogy létezik ilyen kategória. Dramaturgiájában ugyan sok újdonság nincs, karácsonyi vonatkozása is kimerül annyiban, hogy az ünnep idején játszódik, de merész csavarjai és lehengerlő színészei magasan az átlag fölé emelik ezt a hol vicces, hol drámai, megint máshol pedig kegyetlen filmet. Szintén a nem kicsiknek és nagyoknak is egyaránt ajánlott kategória, ugyanakkor tökéletes választás lehet kamaszkorú gyermeket nevelő szülők számára.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32