fbpx

Új Én – Újrakezdés szakítás után

Az új év számos meglepetést tartogathat. És bár a közösségi média azt sugallhatja, hogy minden karácsonyfa alá eljegyzési gyűrűt vagy kisbabát hozott a Jézuska, a Facebook saját felmérése szerint, az ünnepek előtt és alatt szakít a legtöbb pár.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ennek lehet az is az oka, hogy nem bírják a készülődéssel járó feszültséget, de az is benne van a pakliban, hogy csak elgondolkozik az ember, biztos vele akarok állni a fa előtt a szeretet ünnepén? És ha megtörtént a szakítás, akkor felmerül a kérdés, hogyan tovább? Miként tehetjük túl magunkat a veszteségen és hogyan tudunk mindent újrakezdeni?

A szakítás és a szerelmibánat pszichológiája

A szerelem vége, történjen az bármilyen formában is, akár hetekig, hónapig, de még évekig is meg tudja keseríteni bárkinek az életét. Bár külső jelei nincsenek a lelki fájdalomnak, mégis egy szívtörés legalább tud annyira fájni, mint egy több hetes gipszelt láb. De mégis mi történik ilyenkor az agyban?

Amikor megvonják tőlünk a szerelmet, akkor az agyban olyan pályák aktiválódnak, mint a drogfüggőkében, akiktől megvonják a szert. Hiszen ami, vagyis ebben az esetben aki, eddig boldogságot okozott, most már nem része az életünknek. És ahogy az a leszokási szakaszban is lenni szokott, ilyenkor romlik a koncentráció, a fókusz, az intellektuális funkció is. Sőt, felborulhat a bioritmusunk, nem tudunk aludni és sokszor még az immunrendszerünk is legyengül. Szó szerint fáj az élet ilyenkor.

Hiszen egy szakítás során, nem csak a személyt gyászoljuk, pontosabban a kapcsolatot, hanem a saját identitásunkat is. Az addig megszokott mi, az addig megszokott én felborul, ezért saját magunkat is teljesen újra kell értelmezni. Ráadásul sok esetben ilyenkor azokkal a dolgokkal is kell foglalkozni, mint például lakhatás, és pénzügyek, amiket eddig közösen intézett a pár.

A környezet pedig egy idő után már egyre kevésbé elnéző a szenvedő féllel, hiszen mindenki azt várja, lépjen már túl. Pedig ez nem megy egyik napról a másikra. Ha viszont mi magunk se hagyunk időt magunknak és teret az érzéseinknek, akkor csak még mélyebbre süllyedünk. Ehhez szükséges egy támogató közeg is, aki megérti, hogy éppen min megyünk keresztül. Hiszen nincs recept vagy előre megjósolt időkeret, hogy meddig kell tartania egy szerelmi bánatnak. Bár, ha évek óta nem vagyunk képesek új kapcsolatra, akkor érdemes lehet egy szakembert segítségül hívni.

Túllépési stratégiák

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk ahelyett, hogy önmagunkat építenénk újra, a múlton való kesergés. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a másikat jobbnak, a kapcsolatot pedig tökéletesnek látni, holott lehet, hogy igazából csak a valakihez tartozás hiányzik.

Nekünk kell újra tartalommal megtölteni az életünket, amelyet nem old meg, ha folyton a régi szerelmet várjuk, hátha kibékülünk, de az sem, ha egyből egy új kapcsolatba ugrunk bele. Egy kapcsolat vége után fontos összegezni, levonni a tanulságot. De abba a hiába ne essünk, hogy rögeszmésen keressük a miérteket. Hiszen nem mindig tudhatjuk pontosan: csak a magunk részéről tudjuk a helyzetet lezárni és a magunk tanulságait tudjuk levonni. Ezt el kell fogadni.

Ha minket hagytak el, higgyük el a magyarázatot vagy találjunk egy számunkra is megnyugvást adó indokot. Az agynak és a léleknek is el kell fogadnia, hogy ez a kapcsolat véget ért, mert amíg titokban abban reménykedünk, hogy majd kibékülünk, addig aligha kezdhetünk el valóban gyógyulni.

Ehhez az kell, hogy ne csapjuk be magunkat nosztalgiával, hiszen ha véget ért, akkor valószínűleg sem mi, sem ő, sem a kapcsolat nem volt tökéletes. Kezdjük el önmagunkra figyelni, a saját igényinkre koncentrálni. Nem is gondolnád, milyen sok erő lakozik benned, amiből képes leszel hamarosan táplálkozni!

Ahhoz, hogy elérd a valós lezárást, végig kell menned az összes szakaszon, akár egy gyász folyamaton. Aztán idővel kezdj el nyitni a külvilág felé. Ez egy szuper lehetőség arra, hogy újra megtaláld önmagadat! Vágj bele olyanba, amibe eddig nem volt lehetőséged: mert nem mertél vagy mert a párod nem akarta. Utazz, ismerkedj, kezdj új hobbikat: bármit, ami jól esik. De nem kell egyből megváltani a világot, és nem is kell mindig óriási dolgokban gondolkodni. Az is jól eshet ilyenkor a lelkednek, ha mondjuk levágatod vagy befested a hajad.

Viszont a legfontosabb, hogy végre te legyél a középpontban: te mit akarsz, mire vágysz, egyáltalán milyen is vagy igazából. Ismerkedj meg önmagaddal, a céljaiddal, a félelmeiddel és győzd le azokat!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32