fbpx
Talán a korlátozott utazási lehetőségek miatt is, de már egyre többen húznak lábukra túrabakancsot és kezdik bejárni a hazai tájakat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bár én szeretném hinni, hogy nem csak a pandémia, hanem a környezetvédelmi attitűdnek köszönhetően is nagyobb létszámban keressük fel a minél közelebb lévő természeti kincseket, és fedezzük fel azokat kevés ökológiai lábnyomot magunk után hagyva. A természetre nézve tényleg egy jó pont, hogyha a Pilisben, Mátrán, Kékesen vagy akár hazai városokban túrázunk vagy kirándulunk. És bár télen több akadály elé nézhetünk az időjárási viszonyok miatt, a gyönyörű havas táj mindenért kárpótolni fog.

Ebben a cikkben összeírtuk azokat a környezetvédelmi szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni azért, hogy téli túrázás közben is óvjuk a Földet.

Környezetkímélő túrázó öltözék

Hazai hátizsák márkákról már itt olvashatsz nálunk. Arról pedig, hogy miért fontos, hogy vásárlásunkkal ne a fast fashion támogassuk itt írtunk.

Fenntarthatósági szempontból az öltözék választásakor a következőkre érdemes figyelnünk:

  • EU-n belüli gyártás
  • fair trade munkavégzés a gyártás során
  • semmi műanyag az anyagban, vagy csak nagyon kevés
  • időtálló, strapabíró darabok
  • újrahasznosított, környezetbarát anyagok

Teljesen megértem, ha a sorok olvasása után a következő reakciód az, hogy „Mégis hogyan?”. Jelenleg a ruhaiparnak egy nagyon kevés százaléka az, akik elkezdtek fenntartható termékeket a piacra dobni. De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek lehetőségeink! A túrafelszerelés nagykövete, a Mountex elég erősen a környezetbarát oldalra állt az utóbbi időben. Áruik között újrahasznosított és környezetbarát anyagú termékek találhatók, a leírásban feltüntetik, hogy etikus és fair trade gyártás során készültek a darabok, továbbá megnyílt Javítósarkuk is, ahova a javításra szorult túraruházatot hoznak rendbe annak érdekben, hogy növeljék a termékek életének hosszát! Az ehhez hasonló „100 éves jótállás” ismerős lehet egyébként többek között az Eastpak márkától is. Tehát ha túrabakancsot és ruházatot keresnél, első körben a Mountex csapatát ajánljuk. De ott van még a Native Shoes márka, akik vegán bakancsokat gyártanak!

Azoknak, akik sokallják az árakat, egy kicsivel több erőfeszítést kell beleadniuk abba, hogy környezetbarát öltözékük legyen a túra során, de szerintem megéri! Kezdjetek el turkálókba járni vagy használt ruha platformokon másodkézből beszerezni a még használható darabokat. Igazi kincsekre lehet lelni Vaterán, Jófogáson, Facebook market placen, nagyon jó árakon.

Abban az esetben pedig, ha nem vagy nagy túrázó, és nem szeretnél beruházni egy-egy ilyen ruhadarabra, mert úgy érzed, nem használnád ki, bátran kérdezz szét a baráti körödben, hogy valaki kölcsön tudna-e adni neked éppen, ami hiányzik.

túra
Hulladékmentesség a túra alatt

Az első és legfontosabb kellékünk egy környezetbarát túra során a szemeteszsák, amibe gyűjthetjük a saját hulladékunkat. De azon túl, hogy ne szemeteljünk a túrázás során, még számos lehetőségünk van kimaxolni a hulladékmentességet. Kezdve azzal, hogy otthonról viszünk ételt és italt. Télen fontos, hogy mindkettő melegen legyen tartva, ezért az italokhoz rozsdamentes acéltermoszt javaslok, amit már a legtöbb zöld szemléletű boltban vagy webáruházban kaphatunk, például itt. Ugyanez a helyzet az ételhordóval, ebből a fém alternatívát ajánljuk, aminek hőtartása is jobb, mint a műanyag verziójáé. Ha hidegétellel, tehát például szendviccsel készülnénk az útra, annak csomagolásához is vannak hulladékmentes textil vagy méhviaszos megoldások itt, itt vagy itt.

Amik pedig elengedhetetlenek még a túrázáshoz, azok a müzlik vagy sportszeletek, melyeket előre otthon elkészíthetünk. Akár szemezgethetsz a receptjeink közül, de választhatod ezt a sportszelet receptet vagy ezt a müzliszelet receptet.

Közlekedés

Ha szeretnénk, hogy minél kevesebb Co2-kibocsátás társuljon túrázásunkhoz, azt javaslom, válasszuk közlekedésként a tömegközlekedés adta lehetőségeket. Abban az esetben pedig, ha az úti célunk nem megközelíthető ilyen járművekkel, és autóval megyünk, gondoskodjunk arról, hogy ne csak félig tele járművel utazzunk. Hirdessük meg telekocsiként az üres helyeket, vagy szóljunk barátoknak, ismerősöknek, hogy tartsanak velünk!

Támogasd a helyi vállalkozásokat, nemzeti parkokat!

Hogyha túrád során nemzeti parkot szemeltél ki, esetleg az útvonalon található egy-egy helyi étterem vagy kézműves ajándékbolt, mérlegeld, hogy belefér-e a költségvetésedbe, ha belépőjeggyel, étkezéssel vagy a vásárlásoddal támogatod őket. Viszont vedd figyelembe, hogy lehetőleg hasznos ajándékokat válassz, vagy olyat, ami nem csak porfogónak kerül a polcra otthon.

Ha többnapos út miatt szállodát keresel, tartsd szem előtt a kisebb családi panziókat, ahol nagyobb eséllyel kapunk étkezéshez helyi élelmiszerekből készült ételeket, és ahol pénzükkel egy helyi kisvállalkozást támogatunk.

+ 1 Az úti cél kiválasztása

Ez a +1 pont azoknak a személyeknek szól, akiknek meg se kottyannak a fent leírtak. Keressünk kevésbé ismert úti célokat, hogy ne terheljük jobban a népszerű helyeket. Ezen túl pedig ha tehetjük, ne a legforgalmasabb napokat válasszuk a túrázásra, hogy ne bővítsük a jelenlevők számát és ne strapáljuk le a természeti csodákat!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek