fbpx

Applikációk a fókuszálás segítésére – Nem vicc! Működnek.

Csak rákattintok erre a weboldalra, aztán folytatom a munkám. Hoppá, eltelt az egész nap. Na de mivel? Hasznos, bár inkább haszontalan platformok böngészésével. Ha neked is ismerős ez a pár sor, kattints a megoldásért!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem csak a home office esetében, hanem irodában, internetet használó munkatársak helyzetében is igaz, hogy gondolataink, valljuk be, végtelenül könnyen elkalandoznak. Az, hogy körülöttünk egy kattintásnyira zajlik az egész világ, nem segít abban, hogy fókuszáltak maradjunk munka közben. Neked hány olyan órád telt már el úgy, hogy feladataid helyett kedves állatok képeit nézted, zenekarok számait fedezted fel, esetleg random posztok alatt random kommenteket olvastál?

Legyen szó laptopról vagy telefonról, nekem ha bármelyik egy karnyújtásnyira van, mindkettő bosszantóan képes kizökkenteni abból, amit éppen csinálok. Erre az első magam által összeeszkábált megoldásom az lett, hogy felragasztottam nagy és látható betűkkel a monitorom tetejére és az aljára azt a szót, hogy „FÓKUSZ”. Bármikor el akartam kattintani cikkhez adatgyűjtés közben fent a böngészősávban egy új lap megnyitása miatt, vagy írás közben lent a tálcán az internet gomb felé, árgus szemekkel nézett rám az a szó, hogy fókuszáljak. Ezért fókuszáltam. Ez egy darabig segített, viszont csak az alatt, mikor a gép előtt ültem. Aztán egy ismerősöm felhívta a figyelmemet arra, hogy számos olyan applikáció letölthető már, amik segítenek abban, hogy ne kalandozzon el a figyelmed, ha dolgozol, ha tanulsz vagy bármilyen időtöltésed során. Ebben a cikkben összegyűjtöttem a számomra 4 legszimpatikusabbat vagy épp legdrasztikusabbat. Próbáltam minél különbözőbbeket választani annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára kedvezőt. Viszont arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mindegyik angol nyelvű fejlesztés.

Forest – Maradj fókuszált, légy jelen

A Forest nevű applikáció azért jött létre, hogy kiiktassa az életedből a felesleges telefonhasználatot, azaz mikor laza egy, másfél óráig csak pörgeted a képeket, videókat, a semmiért. Miután letöltötted az alkalmazást, beállíthatod a saját időzónád, ami lehet 10 perc vagy akár 2 óra is. Ezt követi a magültetés, majd a telefonhasználat kizárása a megadott időhosszig. Ha sikerült a „kihívás”, akkor a magból fa lett, és jutalmul még virtuális pénzt is kapsz. Az összegyűjtött összegből vásárolhatsz különböző fákat, amikből kialakíthatod a saját online erdőt! Ezen kívül, ha elkezded a telefonodat böngészni, a random értesítések is segítenek abban, hogy ne akard minden egyes percben valamelyik applikációt megnyitni a telefonodon. Emellett lehetőséged van mérni egy összesítőben, hogy mennyi időt töltesz egy nap munkával és telefonhasználattal. Igazán megdöbbentő végeredményeket kaphatunk. Androidon és Chrome-on a használata ingyenes, Apple használóknak 1.99 usd a költsége.

Abban az esetben pedig, ha az alkalmazás fizetős verzióját használod, a sikeres fókuszidők segítik a valódi faültetés finanszírozásában a Trees for the Future nonprofit szervezetet.

StayFocusd

A StayFocusd a Chrome böngésző bővítménye. Miután letöltötted, kiválaszthatod azokat a webhelyeket, ahol a legtöbb időt pazarolod el, és megadhatsz egy időkorlátot, hogy a nap folyamán mennyi időt tartózkodhatsz ezeken az oldalakon. Ha ezzel megvagy, az alkalmazás blokkolja a kiválasztott weboldalakat, aminek köszönhetően kizárólag a munkára tudsz majd fókuszálni. Használata ingyenes.

Focus Booster

A Focus Booster egy letisztult, de annál hatékonyabb program, ami a Pomodoro technikára épült. Ez egy közismert időgazdálkodási módszer, ami segíthet kizárni a zavaró tényezőket. Rövid időintervallumokkal ösztönöz a munkára, ami mellett a tervezett szünetek elérik, hogy eredményesebben dolgozzunk. Talán most szkeptikusak vagyunk, de kezdjük csak el használni ezt az applikációt, és hamar rájövünk mennyire gyümölcsöző a hatása. Érdemes 25 perces munkameneteket, és 5 perces szüneteket beállítanod. De próbálj úgy kalkulálni, hogy 4 munkamenet után viszont tarthass egy hosszabb szünetet. A Focus Booster ebben az ütemezésben segít. Idővel pedig visszanézheted különböző bontásokban a proaktivitásod adatait, amik hosszútávon motiválhatnak. De nem muszáj ezekhez az időhosszokhoz ragaszkodnod, tapasztald ki, neked mi a legmegfelelőbb! Ingyenes verziójában havi 20 munkamenet elérhető, az ezen kívüli két csomagnak az áráról a honlapjukon tájékozódhatsz.

SelfControl

A SelfControl talán a fókuszjavító alkalmazások leghardcore-abb verziója, ami kizárólag Mac-re tölthető le. Akkor ajánlom neked ezt a fokozatot, ha már túl vagy egy-két applikáción, amik nem váltak be. Használata ingyenes és egyszerű. Miután telepítetted a gépedre, állíts be egy időszakos blokkolást, add a „feketelistádhoz” azokat a webhelyeket, amiket száműznél a megadott időre, és kattints a „Start” gombra. Amíg az időzítő le nem jár, nem fogsz tudni hozzáférni a megadott weboldalakhoz, még akkor sem, ha törlöd az applikációt vagy újraindítod a számítógéped. Az egyetlen feloldás, ha megvárod az általad megadott időlimit végét, vagy ha újratelepíted a géped.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32