fbpx

Minden, amit nem mertél megkérdezni a nőgyógyásztól

Nőgyógyászhoz járni nem épp kellemes, ezt leszögezhetjük, főleg, ha nem bízunk az orvosunkban. Pedig, ha tetszik, ha nem, évente legalább egyszer illik elmenni hozzá, ha nincs más panaszunk a rákszűrés miatt.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

De mégis miért halogatják sokan, mi táplálja ezt a félelmet? Véleményem szerint a rossz kommunikáció. Ami alatt társadalmi szintű hiányosságokat értek. Az anyák nem beszélnek a lányaikkal a legtöbb esetben erről, sőt, lehet, hogy ők maguk is rossz példát mutatnak azzal, hogy nem vagy alig látogatják a nőgyógyászt. A média és a közvélemény pedig alig-alig pedzegeti a témát, maximum annyit mondd, hogy menj el rákszűrésre, aztán csókolom. De nem készít fel arra, hogy mire figyelj, hogyan menj egy vizsgálatra és, hogy merj kérdezni. Én most ezekhez szeretnék egy kis támpontot adni.

Így menj a nőgyógyászhoz

Emlékszem, 18 évesen ott álltam a helyi kórház nőgyógyászatán a barátnőmmel, hogy akkor most mi fogamzásgátlót fogunk feliratni. Semmit nem tudtam, sem a vizsgálatról, sem a fogamzásgátlóról. Az idős doktor csak épphogy rám pillantott, megkérdezte, mit akarok és hány éves vagyok. Majd felírta a legolcsóbb gyógyszert, amit én éveken keresztül kiváltottam és szedtem. Se egy vizsgálat, se bármilyen az egészségi állapotomra vagy érzékenységeimre vonatkozó kérdés. Most már tudom, hogy ez hiba volt.

Mielőtt elmész életed első nőgyógyászati vizsgálatára, ha teheted válassz olyan orvost, akit esetleg ajánlottak vagy sok jót hallottál róla. Hidd el, én is számtalan rosszindulatú, mogorva orvosnál voltam, akik el is vehették volna a kedvemet attól, hogy vizsgálatokra járjak, de szerencsére ez nem így volt.

Az első alkalommal, ha még szűz vagy ezt mindenképp jelezd az orvosnak, bár ezt azért meg is szokták kérdezni. Ebben az esetben nem nagyon szokott belső vizsgálat történni. Kiskorúak esetében pedig számos gyermeknőgyógyász létezik, akik kifejezetten erre specializálódtak.

De nézzük lépésről lépésre az első vizsgálatot:

Ha megvan az orvos, akihez szeretnél menni és be is jelentkeztél, akkor azt tanácsolom, készülj fel rá. Egyrészt lelkileg: próbáld távolítani magadtól a dolgot. Tudom, hogy elsőre fura lehet a gondolat, hogy bugyi nélkül, egy vadidegen fog benned turkálni: de hidd el, ő nem úgy fog rád nézni, mintha a barátod vagy férjed lenne. Ő orvos, ez a szakmája, és egy nap nagyjából harmincszor teszi ezt meg. Te pedig gondolj arra, hogy ezt az egészséged érdekében teszed, ami mindennél fontosabb.

Hogy kevésbé legyen kínos, én mindig szoknyában vagy valami hosszabb felsőben megyek, hogy addig se kelljen bugyi nélkül várakoznom vagy átsétálnom a vizsgáló helyiségbe.

Ha fogamzásgátlót szeretnél feliratni, fontos, hogy tudd, előtte igenis szükséges vizsgálat, ugyanis a tabletta akár trombózist okozhat, illetve befolyásolhatja a máj működését, ha arra érzékenyek vagyunk. Ezért egy ezekre vonatkozó laborvizsgálatot nem árt elvégezni, mielőtt felírják a számodra megfelelőt. Illetve az is lehet, hogy kiderül neked egyáltalán nem kéne szedned, ezért más alternatíva után kell néznetek. Hidd el, hogy ez nagyon fontos, én a saját bőrömön tapasztaltam meg a nem megfelelő gyógyszer felírásának minden mellékhatását: hányásig kínzó migrén, rossz közérzet, májműködés romlása és végül lett egy kis méhszájsebem is, ami nem tudom, hogy annak a hatása-e, de tény, hogy azt követően alakult ki. Végül, amikor orvost váltottam, kiderült, hogy a gyógyszer, amit szedtem, olyan elavult, hogy kivonják a forgalomból. Én ekkor döntöttem el, hogy többet nem szeretnék fogamzásgátlót szedni, de ez már egy másik téma.

A vizsgálat során, ha igazán jó orvoshoz mentél, elfogja mondani neked, hogy éppen mi fog veled történni. A méhszáj kitágítása érdekében egy úgynevezett kacsát használnak, ami egy kicsit feszítő érzéssel járhat, de nem fáj. Ha csinálnak hüvelyi ultrahangot, ami például a rákszűrés mellé kéne, hogy történjen, azt egy olyan eszközzel teszik, ami engem egy hajsütő vasra emlékeztet. Nem fogok hazudni, ez egy kicsit kellemetlen tud lenni, de azért nem vészes. Ha rákszűrést is végeznek, akkor képzelj el egy olyan eszközt, ami egy nagyobb fülpiszkálóra emlékeztet. Ennek a segítségével vesznek mintát a méhszájfelszínéről, és a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról. Az itt található sejtekről mikroszkópos vizsgálat segítségével látják, hogy vannak-e benne kórós elváltozások. Hazánkban a legtöbb nőgyógyászati rendelőben elvégzik a kolposzkópos vizsgálatot is. Ennek során egy nőgyógyászati mikroszkóppal áttekintik a hüvelyfal és a méhszáj területét: van-e ott gyulladás vagy bármi eltérés. Ezt magyarul hüvelytükrözésnek hívják és valóban egy mikroszkópra hasonlít az eszköz.

Merj kérdezni

Nekem ez lenne talán a legfontosabb tanácsom.  Általában nagyon fiatalon kezdünk el nőgyógyászhoz járni, zavarban vagyunk és talán a szavakat sem találjuk. Én az elején feltétel nélkül hittem az orvosnak, és nem mertem szólni, ha nem értettem valamit, mert attól féltem, hülyének néz. Pedig ez a butaság. Hiszen ő az orvos, és az a dolga, hogy válaszoljon minden kérdésre, ha pedig jó orvos, akkor ezt anélkül teszi, hogy kioktató vagy bántó lenne.

Egy nőgyógyászati vizsgálat során, fontos, hogy meg legyen a bizalom az orvos és a páciens között. Ha nem értesz valamit, ami latinul van, vagy nem tudod, az adott tüneted mit jelenthet inkább mondd el, kérdezz rá. Sosem tudhatod, nem lesz-e mégis fontos a diagnózisod szempontjából. És legyél mindig teljesen őszinte, itt most nincs tabu, mert az egészséged múlhat rajta. Ne kamuzz, hogy mivel védekeztek otthon például, mert ha mondjuk azt mondod, hogy óvszerrel, de ez nem igaz, és elkaptok valami fertőzést, akkor ezt befolyásolhatja a kezelést. Hidd el, ezek az orvosok sok mindent láttak és hallottak már.

Ha pedig mégsem érzed jól magad az adott nőgyógyásznál, úgy érzed nem egy húron pendültök, akkor merj váltani, nincs ezzel semmi baj. Ahány orvos, annyi szemlélet és módszer, merd kiválasztani a hozzád leginkább közelállót.

Én ma már, sok év rossz tapasztalat, félrekezelés és kérdezni nem merés után végre ott tartok, hogy rájöttem én vagyok az első. Bármit meg merek kérdezni és elmerek mondani az orvosnak, mert nagyon megértő, kedves és érthetően informál, sőt, ha kell, le is rajzol nekem mindent. Nekem ezek a fontos szempontok, te is aszerint válassz nőgyógyászt, hogy te mitől érzed jobban magad, mi segít lenyugodni és mik a számodra fontos tényezők!

Ha ezek mind megvannak, nem lesz már kínos, rossz és muszáj érzésed, amikor meg kell látogatnod a nőgyógyászt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32