fbpx
Számomra mindig is a fürdőszoba takarítása volt a legkényesebb, és irigyeltem azokat, akiknek hosszan csillogó és vízkőmentes marad a csap és a tusoló vagy éppen a kád. Ráadásul az új lakás fürdője, az előző tulajoknak hála, hagyott némi kívánni valót maga után. Így olcsó, környezetbarát, de hatásos módszer után néztem.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sorozatunk előző két részében főleg az anyagok tisztítását veséztük ki, ezeket itt és itt tudjátok elolvasni. Most nézzük, milyen házi partikák vannak a fürdő kipucolására, amik nem kerülnek sokba, és a környezetre sem ártalmasak.

Vízkőoldás, szappanlerakódás

Szeretném első körben egy saját receptemet megosztani veletek. Ehhez semmi másra nincs szükségetek, mint egy üres üvegre, vagy én például a már elhasznált régi vízkőoldós flakonomat használtam. Ebbe rakjatok egy kanál szódabikarbónát, 4 kanál ecetet, és nagyjából 2 dl vizet, valamint 3 csepp teafaolajat, de ezt a mennyiséget arányosan lehet növelni. Óvatosan keverjük össze, és már lehet is vele takarítani. Én azért rakok bele teafaolajat, mert kedvelem az illatát és fertőtlenítő hatása sem elhanyagolható, de más, illatos illóolajat is nyugodtan rakhattok bele, mondjuk citrusféléket.

A szódabikarbóna tényleg mindenre jó, a már jól ismert módszerrel egy tálban keverj össze belőle egy adagot vízzel, amíg egy masszát nem kapsz. Ezt kend a kád azon részeire, amelyeken több a lerakódás, hagyd hatni, akár egy órát is, majd mosd le. És már csillog is.

A hígítatlan ecet is jó társ, ha makacs szennyeződéseket, kemény víz nyomait akarod eltüntetni, esetleg fényessé akarod tenni a felületet. Ebben az esetben jó alaposan súrold át vele a kádat vagy a tusoló adott részeit.

Ha a csempéket szeretnéd újjá varázsolni, akkor fogj egy fél csésze szódabikarbónát, egy teáskánál folyékony mosogatószert és keverd ezeket össze. Ha van, akkor ezt töltsük egy szórófejes flakonba és permetezzük a csempékre. Hagyjuk hatni nagyjából  10 percet, ha nagyon durva a szennyeződés akkor tovább is, majd nedves ronggyal töröljük át.

Ha a zuhanykabint akarjuk vízkőtleníteni, akkor ismét az ecethez nyúljunk, valamint egy kis maradék samponhoz. Egy szivacs segítségével először ecettel töröljük át a felületet, majd mártsuk a maradék samponba, amely kifejti majd zsíroldó hatását. Ezt ne mossuk le egyből, hagyjuk kicsit hatni, majd vizes ronggyal töröljük át. Végül ezt még egyszer át lehet mosni higított eceteskeverékkel (ecet és víz kettő egy arányban), hogy biztosan szép és csillogó felületet kapjunk.

WC

A másik fontos, ám nehezen takarítható terület. Itt szintén érdemes szódabikarbóna és ecet segítségével átsúrolni a felületeket. A biztos tisztaság érdekében pedig akár havonta egyszer érdemes félzacskó szódabikarbónát önteni a tartályba.

Illetve, ha egy kis ecetet öntesz a kagylóba, hagyod egy fél éjszakát állni, majd aztán húzod le, biztos, hogy eltűnnek a kis szennyeződések, illetve fertőtlenít is.

Ha pedig nem szeretnél drága WC illatosítókat venni, akkor egy kisebb tálba önts szódabikarbónát, ami elszívja a szagokat, a hatást növelheted, ha valamilyen illóolajat is csepegtetsz rá. Ezt tedd a tartály tetejére vagy ahova tetszik, de lehetőleg közel a wc-hez.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek