fbpx

Beteges egészségmánia: az ortorexia nyomában

Mindenkinek van egy olyan ismerőse, de még az is lehet, hogy te magad vagy az, aki dobozszám eszi a vitaminokat, étrendkiegészítőket, minden hozzávalója egy ebédhez bio, és ha meglát egy Big Mac-et a közelében kétszer keresztet vet. Nyilván ez sarkítás, de mégis hol húzódik az egészségre való törekvés normál határa, és honnantól beteges ez a folyamat?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi az az ortorexia?

Ha egészség van, minden van, ahogy azt mondani szokás. És milyen igaz is. Az pedig, hogy igyekszünk minél tovább, minél egészségesebbek lenni az nagyon fontos és dicséretes. Odafigyelni a táplálkozásunkra, a bevitt anyagok minőségére, az ásványianyagokra, na meg eleget mozogni semmiképp sem számít bűnnek. Azonban van, hogy az ember az egészsége megszállottja lesz, és ez nem összekeverendő a betegségtől való félelemmel, vagyis a hipchondriával, de kéz a kézben járnak.

Amikor valakinek egyetlen cél lebeg a szeme előtt, vagyis, hogy szuper egészséges legyen, azt ortorexia nervosanak nevezzük és ez egy újfajta étkezési zavar. Ez egy lelkibetegség vagyis ott kell keresnünk a gyökereket. Azok, akik ebben szenvednek, szélsőségesen és kényszeresen ragaszkodnak az egészséges ételekhez, kiegészítőkhöz, vitaminokhoz stb. Képesek egész napokat azzal tölteni, hogy megtervezik mit egyenek, azt honnan szerezzék be, és ha valamilyen élelmiszert, vagy a megszokott vitaminjukat nem találják, teljesen kikészülnek, úgy érzik mindennek vége.

Egyáltalán nem képesek elengedni a kontrolt, így szinte egy olyan hétköznapi dolog, mint mondjuk elmenni egy étterembe, számára elképzelhetetlen. Hiszen nem tudja, ott mi csúszik le torkán, lehet, hogy megbetegedne tőle, vagy akár meg is halhat. Csakis az ő általa összeválogatott, tutira egészséges alapanyagokból készült ételt hajlandó megenni.

Mivel jár az ortorexia?

Észrevehető, hogy az ebben szenvedők egy idő után elmagányosodhatnak, hiszen kevesen tudják hosszú távon elviselni ezt az életmódot. Semmi spontaneitás nem fér bele a szigorú szabályokkal teli életbe.

Arról nem is beszélve, hogy miközben egyre több, rossznak és haszontalannak bélyegzett ételt, hozzávalót von ki az életéből az illető, szépen lassan pont ezzel betegíti meg magát. Hiszen így számos fontos tápanyagtól és vitamintól is elesik.

Akik ebben szenvednek nem is sejtik, hogy betegek, sőt a környezetük sem. Hiszen pont, hogy úgy tűnik, egy igazi egészségmániással van dolguk. Pedig a túlzások az élet minden területén károsak tudnak lenni.

Kik vannak veszélyben?

Általában az olyan emberek képesek ebbe bele esni, akik úgy érzik elveszítették az életük felett a kontrollt és azt egy diétával próbálják helyettesíteni. Legalább a testük, az egészségük felett lehessen hatalmuk. Az ortorexiában szenvedők úgy gondolják, cselekedeteik a biztosítékok arra, hogy egészséges és hosszú életük lesz. Azonban ezzel a sok önszabályozással és megvonással, sokkal többet ártanak maguknak, mintha néha egy gyorsétteremben ennének.

Ahogy a csapból is a különböző „mindenmentes” és kirívó, mondjuk vércsoport diéta és társai dőlnek, amelyek a hosszú és egészséges élet reményével kecsegtetnek, egyre nehezebb felismerni és küzdeni az ortorexia ellen.

A sok vitamin, étrendkiegészítő idővel ki tudja kezdeni a májat és a bélrendszert, és egyszer csak azon kapják magukat, hogy megbetegedtek vagy egyre rosszabbul vannak, ezzel együtt pedig a lelki egyensúlyuk is megbomlik, hiszen azt látják, mégsem tudják uralni az életüket.

A betegség leküzdéséhez a legfontosabb a felismerés, mind az ebben szenvedő alany, mind a környezetében élők részéről. Ezután nem árt egy külső segítség, akár terapeuta igénybevétele, akivel feltárhatjuk a valós okokat, amelyek ide vezettek.

Ami pedig az egészségünket illeti, törekedjünk az egyensúlyra, mind lelki, mind testi értelemben, hiszen ez a nagy egész tart egyben minket. Azt pedig, akármennyire is nehéz, el kell fogadnunk, hogy egy bizonyos ponton túl, nem tudjuk befolyásolni a dolgokat, mi csak törekedhetünk, hogy a lehető legegészségesebbek maradjunk, ésszerű határok mellett.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32