fbpx
Hetek óta sebesedik a szám, és szárad ki egyre jobban az arcbőröm, amit betudnék a hideg időnek, de a tünetek gyakorisága miatt elkezdtem a maszkra is gyanakodni. Én még ebből az egész helyzetből egy fokkal jobban jövök ki, hiszen nem kell naphosszat maszkban lennem.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

De mi van azokkal, akiknek napi legalább 8 órát van az arcán? Felkutattam hiteles online forrásokat, amikből többek között az Amerikai Dermatológiai Szövetség egyik publikációját vettem alapul, hogy a cikkem segítség legyen mindazoknak, akiknek arcbőre hasonlóan megsínyli a maszkhordást.

Viszont mielőtt rátérnék a lényegre, fontos tisztázni, hogy a hideg idővel együtt fokozottan érdemes bőrünk számára extrább védelmet nyújtani. Az őszi időjárásváltozással járó szükségleteket ebben a cikkben találod, amit most is alapul vehetsz. Ha ezzel megvagy, jöhetnek az itt olvasottak.

Tisztítsd és hidratáld a bőröd naponta

A gyengéd és gondos bőrápolás megelőzi a bőrproblémákat. A száraz bőr télen egyébként is gyakori tünet, amin a maszk sem segít. Ezért minden nap alapos arcmosást követően, használj hidratáló krémet! De annak érdekében, hogy ne károsítsd tovább bőröd állapotát, érdemes szakemberek segítségét kérni ahhoz, hogy mi a legjobb választás. Ők segíthetnek abban is, hogy bőrünk milyen típusú (normál, száraz, zsíros, vegyes), és ennek megfelelően a szükséges termékeket ajánlják majd.

Ha ezen a lépésen túl vagy, akkor a már jól bevált hidratálókrémedet mindenképp használd arcmosás után, de maszkhasználat előtt és azt követően is! Különösen akkor, ha száraz és érzékeny a bőröd.

Védd az ajkakat a kirepedezéstől

A repedezett ajak is gyakori probléma a maszkviselés során. Ami nekem erre bevált az a PomPom Natúrkozmetikum karotinkréme. De mindenképpen érdemes olyan összetevőjű terméket választani, amiben található vitamin és összetevői természetesek. Ahhoz, hogy javulást érjünk el, fontos, hogy minden arcmosás után, illetve mielőtt felvennénk a maszkot és lefekvés előtt is használjuk az általunk választott ajakbalzsamot.

Ne sminkelj maszkviseléskor

Múlthetem legnagyobb tanulsága, hogy a nem vízálló szempillaspirál és a maszk nem jönnek ki jól egymással. De ugyanez a helyzet a különböző kozmetikumokkal, amik ahelyett, hogy segítenének bőrünk levegőzésében, eltömítik a pólusokat. Ha mindenképpen szükségesnek ítéled a sminkelést, akkor egyfelől válassz vízálló szempillaspirált, továbbá olyan krémeket, amik nem tömítik el a pólusaidat, és nem tartalmaznak komedogén összetevőket. Ezekről itt olvashatsz részletesebben.

maszk
Válaszd a megfelelő maszkot

Ahhoz, hogy bőröd kevésbé szenvedjen a maszk alatt, érdemes a következő szempontokat figyelembe venned a választásakor:

  • szoros, de kényelmes illeszkedés
  • legalább kettő réteg
  • minimum a belső anyag, ami a bőrünkhöz ér készüljön természetes, lélegző anyagból, például pamutból

Annak érdekében, hogy maszkunk megvédjen minket és társainkat, fontos, hogy az orrunknál és az állunk alatt jól illeszkedjen. De ez amiatt is elengedhetetlen, mert ha túl szoros vagy éppen túl laza, akkor folyamatosan igazgatni fogjuk, ami által bőrünk irritálódik. Emellett pedig nagyobb eséllyel kerülhet a kezünk által az arcunkra vagy akár a szánkba is baktérium.

És még egyszer hangsúlyoznám, hogy kerüljük a szintetikus anyagokat, olyanokat, mint a nejlon, poliészter, és a műselyem azon rétegei, amelyek a bőrünkhöz érnek. Ezek nagyobb valószínűséggel okoznak bőrproblémákat, pattanásokat.

Ezen kívül arra is fontos figyelni, hogy ha fül mögötti fájdalom jelentkezik, mindenképp cseréljük a maszkot egy olyanra, ami nem okoz azon a területen irritációt.

4 óránként tarts 15 perc szünetet

Bőrünkön továbbá segít az is, ha 4 óránként 15 perces szünetet tartunk. De a maszkot kizárólag akkor vegyük le, miután kezet mostunk és megbizonyosodtunk arról, hogy a körülmények biztonságosak. Ilyen helyzetek például amikor a szabadban vagyunk, legalább 1 méterre az emberektől vagy az autóban, mikor egyedül vagyunk.

Mindig mosd ki a maszkod

Számos egészségügyi szervezet javasolja, hogy minden használat után mossuk ki a maszkot. Ennek köszönhetően eltávolodnak a belsejében összegyűlő olajok, és bőrsejtek, amik bőrproblémához vezetnek. A pamutból készült maszkot kézzel és mosógépben is moshatjuk. De ha van, mindig kövessük az ehhez szükséges útmutatót, és mosás közben használjunk illatanyagmentes, hipoallergén mosószert.

Ha problémás a bőröd, és mindezek után nem tapasztalsz változást, vagy megjelennek további bőrirritációk, mindenképp fordulj szakemberhez!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek