fbpx
A természet rengeteg kinccsel ajándékoz meg minket, amik segítenek egészségünk fenntartásában. A növényi olajoknak is számtalan fajtája létezik, melyek alkalmazhatóak például a bőrünk ápolására, de nem mindegy, hogyan használjuk őket!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Életünk során – főleg a kor előrehaladtával – egyre fontosabbá válik a tudatosság. Ez nem csak a környezetvédelemmel kapcsolatban lényeges, hanem saját mindennapi rutinunkban is. Korábban olvashattátok nálunk Kovács Regina tanácsadó-kozmetikus cikkét, hogy a bőrápolás terén hogyan építhetjük be a tudatosságot. Most pedig azt vesszük sorra, miként használjuk megfelelően a különböző olajokat.

Jojoba olaj

A Jojoba növény egy Észak-Amerikában őshonos fajta, ráadásul igencsak szívós típus, hiszen a sivatagi körülményeket kedveli. Magjából nyerik ki az olajat, ami az arcápolás egyik legkedveltebb összetevője. Ennek egyik oka, hogy az arcbőr faggyújának összetételéhez a jojoba olaj hasonlít a legjobban az összes olaj közül. Ebből kifolyólag zsíros bőrre is remekül alkalmazható, mert úgymond megtéveszthető vele a szervezet. Ez annyit tesz, hogy azt hiszi, hogy már elég faggyút termelt, ezért nem fog feleslegesen többet. Míg a száraz bőrt pedig hidratálja a jojoba. Mindemellett antibakteriális, természetes E vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Ráadásul hipoallergén is, és segíthet a sebek gyógyulásában. Utóbbi miatt testünk más részein is alkalmazhatjuk, de ami biztos, hogy az arcunk hidratálására ez az egyik legjobb olaj.

Mandulaolaj

A mandula magként fogyasztva is nagyon hasznos lehet az egészségünkre nézve, mind a bőrünk, mind a hajunk szempontjából, ugyanis tele van antioxidánsokkal, E vitaminnal, omega3 zsírsavval és növényi fehérjével. A belőle nyert olaj szintén tartalmazza ezeket. Használhatjuk bőrápolóként, mert védőrétege megóvja a bőrt a vízvesztéstől, emiatt ajánlják legfőképpen azoknak, akiknek hajlamos a bőre a kiszáradásra. Ugyanezen okból kifolyólag alkalmazható a hajunkra és a fejbőrünkre is. Például egy érett avokádóval elkeverve szuper hajpakolást készíthetünk belőle. Testünk teljes felületén használhatjuk, és remek bázis lehet más olajokkal való keveréshez is a semlegessége miatt. Kutatások azt is bizonyították, hogy a nap okozta égési sérülésekre is jó hatással van, ugyanis segít helyreállítani a dns szintű roncsolódást, illetve a kémiai és strukturális elváltozásokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy vígan mászkáljunk 40 fokban tűző napon, mert majd a mandulaolaj megold mindent! Viszont használhatjuk a kora tavaszi gyengébb erejű napfény alatt bőrünk védelmére, és kevésbé súlyos, tehát enyhe leégés vagy pír enyhítésére.

Kókuszolaj

A kókuszolaj az elmúlt évtized egyik legfelkapottabb olaja lett. Nem csoda, hiszen felhasználását tekintve rendkívül sokoldalú. Ugyanannyira lehet a konyha alapkelléke, mint a fürdőszobáé. Tartalmaz szaturált – azaz jótékony zsírsavakat és erősíti a jó koleszterint a vérben, ami hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez. Továbbá hatékony lehet a baktériumok és gombák – például candida – ellen a szervezetünkben. A kókuszolaj a szépségápolásban is kulcsfontosságú, hidratáló képessége miatt. Használhatjuk mind a bőrünk, mind a hajunk egészségének megőrzésére, utóbbi esetében például pakolásként. Hajlamosak azonban olyan csodaszerként tekinteni rá, ami mindenre jó, de ez nem egészen igaz. Bőrápolás terén például arcra nem javasolt, mert összetétele túl sűrű, eltömítheti a pórusokat. Ezért erre a területre inkább alkalmazzuk az említett jojoba olajat. Egy evőkanál kókuszolaj szájban való öblögetése azonban segíthet a szájhigiénia támogatásában, baktériumölő képessége miatt.

Szőlőmagolaj

A szőlőmag a bortermelés egyik mellékterméke, ebből nyerik ki az olajat, ami az egyik legmagasabb E vitamin tartalmú növényi zsiradék. Nem kérdés, hogy ezáltal a bőrápolásban is nagy szerepe van. Alkalmazható az arcra, de bármely más területre is. Található benne még omega 6 zsírsav és antioxidánsok is, melyek ugyancsak hozzájárulnak mind a bőr, mind a haj egészségéhez. Segíthet például az aknék kialakulásának megelőzésében, illetve megvédheti a hajat a magas hő okozta károsodástól. Nem elhanyagolható tulajdonsága továbbá az sem, hogy hozzájárulhat a bőr kollagén tartalmának visszaállításában,  így a bőr szépen öregedésének egyik legjobb természetes szérumaként is tekinthetünk rá. A jojobához hasonlóan támogatja a sérülések, karcolások gyorsabb gyógyulását, ezért érdemes például háziállataink okozta karmolások nyomára cseppenteni belőle. Illetve egyik legnagyobb előnye, hogy segíthet a szem alatti táskák elleni harcban!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek