fbpx

Go offline – Gondolatok a social média detox-ról

Sokat panaszkodunk arról, hogy semmire nincsen időnk. Valójában azonban nem biztos, hogy az idő kevés, sokkal inkább a beosztását nem tanultuk meg. Legalábbis engem erre engedett következtetni az a nap, mikor mellőztem a social médiát.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Munkánkból adódóan azt nem tehetem meg, hogy egy hétre vagy egy teljes hónapra ignoráljam az online teret, maximum ha szabadságra megyek, ezért hatalmas social media detox történetet ne várjatok. Viszont azt gondolom, mindent kicsiben érdemes kezdeni, és így is nagy tanulság volt ez a kísérlet, amit egyébként egyáltalán nem terveztem be előre.

Az utóbbi nagyjából két hónapban bizonyos privát okokból kifolyólag úgy éreztem, valami nem jó, nem vagyok a toppon, kicsúszott az irányítás a kezeim közül. Vasárnap eldöntöttem, hogy ez nem mehet így tovább, kicsit most ki kell szakadnom, és magamra fókuszálnom, hogy rendet tegyek a gondolataim között. Nagy igazság, hogy ha körülöttünk rend van, akkor a fejünkben is könnyebb lesz takarítást végezni. Ebből indultam ki én is, viszont a teljes lakás rendbetételéhez azért sok időre volt szükségem. Úgy döntöttem, aznap minimálisan leszek csak online, nem válaszolok mindenkinek azonnal, és nem nézegetem öt percenként a telefonomat, mert ez a nap rólam fog szólni, nem másokról. Ennyi önzőségre egyszerűen szükség van.

Mire jutottam egy nap részleges social media detox-szal

Ha nem is volt teljesen social média mentes ez a nap, de lényegesen csökkentettem a különböző alkalmazások használatát, és már ez annyi időt felszabadított, hogy én is megdöbbentem. Pedig nem szabtam szigorú szabályokat ehhez, egyszerűen csak ösztönösen magammal foglalkoztam, és őszintén mondom, elképedtem mennyi minden belefért egy napba. Na, de mi is?

Délután 5 órára a teljes lakás csillogott, de olyan szinten, hogy a hálót minimálisan át is rendeztem. Volt portörlés, porszívózás, felmosás, növények elrendezése, kettő átültetése, kád és wc súrolás, fürdőszobai zsúrkocsi áttörlése az összes termék leszedésével, két adag mosogatás és három adag mosás indítása, majd kiteregetése, a gáztűzhely lesúrolása, és még a hűtő maszatos polcait is letakarítottam. Belefért ebbe az időbe továbbá a macskaalom kicserélése és tiszta ágynemű felhúzása is. Mindehhez pedig nem keltem korán, és kényelmesen reggeliztem meg ebédeltem is. Mégis, délután 5 órára olyan rend volt körülöttem, hogy magam sem hittem el. És még a macska se rosszalkodott, annyira lefoglalta őt is, hogy mit csinálok, így lényegében minden stressz faktor megszűnt, ami nagyon kellett.

Innentől pedig enyém volt a nap további része, hogy magammal törődjek. Internet terén annyit engedtem meg magamnak, hogy étkezések közben (tudom, tudom, nem egészséges így étkezni, de nekem jól esik) és kisebb szünetekben összességében megnéztem a Becsüld meg a Földet című doku filmet, amit csak ajánlani tudok mindenkinek! Illetve azért pár óránként felnéztem messengerre, hogy van-e valami fontos, amire válaszolnom kell, de a többi üzenetre csak azután reagáltam, miután délután 5-kor végeztem a rendrakással. Szerintem ez egy tökéletesen balanszos megoldás volt így, mert nagyrészt kiiktattam a social médiát, de mégse húztam túl szigorú határokat, ami feszélyeztek volna.

Amit magamért tudtam tenni egy nap részleges social média detox-szal

Azon túl, hogy a teljes környezetem sokkal megnyugtatóbb lett, volt időm utána beszélni telefonon (nem írásban!) egy barátnőmmel, megcsinálni a körmeimet, kitalálni a heti cikk ötleteimet, vacsorát főzni, megnézni egy tanulságos Disney mesét, jógázni, meditálni, naplózni, és még olvasni is. Tehát egy tökéletes napot tölthettem el magammal, amire nagy szükségem volt, és azt gondolom, mindenkinek hasznára lenne. Nincs is jobb érzés annál, mikor nem kell rohanni semmivel, hanem szépen a magad tempójában mindennel végezni tudsz, és aztán még saját magadra is van lehetőséged értékes időt fordítani. Mert bármi is történik az életedben, valószínűleg nem az fogja rendbehozni, hogy a telefonodon pötyörészel, hanem az, ha belülre figyelsz, és azt a hangot hallod meg, nem a billentyűzet kattogását.

A pozitív dolgok pedig legalább annyira dominó effektusként működnek, mint sokszor a negatívak. Ha egyet megteszel, az húzza magával a következőt. Ha egy picikét jobban figyelsz magadra, eltöltesz egy ilyen napot, akkor a következő reggel is más lesz, sőt, az egész következő nap is. Azért írtam le ennyire részletesen, hogy miket csináltam meg vasárnap, mert szerettem volna, hogy te is lásd, tényleg van időnk, csak nem mindegy, hogy elpazaroljuk, vagy a magunk előnyére fordítjuk. Hiszen ha belegondolsz, puccba tudtam vágni egy teljest lakást, apróbb részletekig, megnéztem két inspiráló filmet, és egészen sok időm maradt még rá, hogy közelebb kerüljek saját magamhoz, csupán azzal, hogy feleannyit nyomkodtam a telefonomat, mint máskor. Nem kell tehát sok ahhoz, hogy időt teremts, csak egy kicsi akarat, hogy ne emeld fel a mobilodat olyan gyakran, inkább legyél picit offline, magadért.

Olvasd el cikkünket a képernyőidő csökkentésére szolgáló alkalmazásokról itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32