fbpx

A japánok hosszú életének titka

A japánok híresen hosszú ideig élnek, a várható átlagéletkoruk a legmagasabb az egész világon. Pedig szinte a végsőkig dolgoznak. Talán pont ez a nyitja a dolognak? Utánajártunk!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Japánban, a Nagano községben a születéskor várható átlagéletkor hosszú idő óta világrekordnak számít. A nőknél ez a szám 87, míg a férfiaknál 80. Magyarországon ezek a számok 5-10 évvel alacsonyabbak, térségtől függően. Ezzel párhuzamosan Naganóban az egy főre jutó egészségügyi ellátás költsége a legalacsonyabb Japánban, de valószínűleg az egész világon is, ami rengeteg pénzt spórol az ott élő adófizetőknek. Ugye ezek után te is nagyon kíváncsi lettél, mi lehet a japánok titka?

Az étkezési szokások javítása

Nagano nem volt mindig az élen, ha egészséges étrendről esett szó. A község a japán Alpok hegységei között helyezkedik el, elzárva rengeteg olyan opciótól, mint például a friss hal, ami a japán kultúra szerves része. Nagano fő élelme a savanyított zöldség volt hosszú évekig. Ez önmagában nagyon is egészséges, ám a helyiek kifejezetten sok sót használtak fel a tartósításához. A hosszú téli időszak során gyakran fogyasztották ezt a formáját a zöldségeknek, mígnem a túlzott só használat miatt élre kerültek az infarktusban elhalálozók száma alapján. Ez volt az a pont, mikor elhatározták, változásra van szükség. Azóta 4500 önkéntes tart rendszeresen szemináriumokat arról, hogyan javítsanak az ott élők az étkezési szokásaikon. Ez a mértékű összefogás és változni akarás, mind egyénenként, mind közösségként juttatta Nagano népét oda, hogy mára hatalmas fejlődést értek el, ahogyan azt a számok is mutatják.

A só használatának csökkentése mellett az olajra is kitérnek. A szakértők javaslata alapján ennek a mennyiségét is visszavették a főzés során. Emellett pedig alkalmazkodtak a tradicionális japán étrend többi részéhez. Így az étkezések fő elemei az omega zsírsavakban gazdag hal, a rizs, teljes értékű gabonák, szója, miso, hínár félék, és rengeteg friss zöldség, gyümölcs lettek, utóbbit napi többször is fogyasztják. Mindezek alacsony cukor- és szaturált zsírtartalmúak, ellenben sok-sok vitamint és ásványi anyagot nyernek belőlük, ami mindenképpen hozzájárul az egészségükhöz. Valamint ez az étkezési mód csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Nem beszélve arról, hogy ezáltal Japán teljes lakosságát tekintve az elhízás is csupán 4%-ot érint.

Továbbá nem hátrány az sem, hogy rengeteg, minőségi zöldteát isznak, különösen matchát. Ez a folyadék tele van antioxidánsokkal, ami erősítik a szervezetet, és beállítják a keringést.

Aktív életmód

A japánok nagy része élete túlnyomó részében valamilyen aktív mozgást végez. Ez több dologból áll össze. Egyrészt a gyerekek és a felnőttek egyaránt gyalog, illetve biciklivel teszik meg útjaik bizonyos hányadát, és sokszor a metrón sem ülnek le. Emellett rendszeresen sportolnak, még idős korban is. És bár viccesen hangzik, de még a mosdóhasználathoz is mozgást szükséges végezniük, hiszen náluk a wc úgy van kialakítva, hogy guggolni kell hozzá. Ez egyébként állítólag sokkal egészségesebb a bélrendszer számára is. Továbbá lényeges még, hogy sokan idős korukban, mikor addigi munkájukból visszavonulnak, nem igazán nyugdíjazzák magukat, hanem úgymond profilt váltanak: farmon dolgoznak tovább, vagy legalábbis valamiféle kerti munkával töltik idejüket. Ez nem azt jelenti, hogy látástól vakulásig életük végéig dolgoznak. Olyan mennyiségben folytatják az aktivitást, ami hozzájárul az egészségükhöz.

Megfelelő egészségügyi ellátás

Azon túl, hogy a japán emberek saját akaratukból is odafigyelnek az egészségükre, a kormány is biztosítja a megfelelő egészségügyi ellátást. Az egész világon itt a legkorszerűbbek az eszközök és a létesítmények. Fontosnak tartják a prevenciót, éppen ezért az iskolákban és a munkahelyeken is gyakran szerveznek állapotfelmérő lehetőségeket. Egy átlagos japán ember pedig évente többször megjelenik vizsgálatokon, főleg idős korban, ezért nagyobb eséllyel derül ki náluk, ha bármi probléma van. Az sem elhanyagolható, hogy a lélek egészségét is fontosnak vélik, és inkább a keleti gyógymódokat részesítik előnyben, amik holisztikusabb, természetesebb megközelítésből indulnak ki. Mindemellett pedig, ahogyan Észak-Európában a hygge életmód terjedt el, a japánoknál is van egy hasonló, az ikigai, ami az élet ünneplésére, a jókedvre és a boldogságra fókuszál, amik miatt érdemes élni. Mindezek fényében talán már nem is annyira meglepő, hogy ilyen szép kort élnek meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32