fbpx

Hűsítő forrásvizekkel egybekötött kirándulóhelyek

Piknikezés egy hűs forrás mellett számomra mindig a legideálisabb kirándulások egyike! Ebben a cikkben bemutatom azokat a hazai forrásokat, melyeknek felfedezése egybekötve egy kisebb túrával tökéletes program.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szerencsére Magyarországon számos lehetőségünk van tópartokon, termálfürdőkben kikapcsolódni. De ne felejtsük el a forrásvizeket sem, melyek gyönyörű természeti ékességei az országnak. Sok közülük tiszta és fogyasztható, de minden esetben fokozottan figyeljünk és járjunk utána, hogy biztosan ihatunk-e a forrásvízből.

Szalajka-völgyi Szikla-forrás

A szilvásváradi Szalajka-völgy egyik legékesebb geológiai kincse, a Szikla-forrás a Fátyol vízeséstől nem messze helyezkedik el. Sokan a Szalajka-völgy egyik jelképének tekintik. Nem is csoda, elképesztően gyönyörű látványt nyújt, ahogyan a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül felszínre tör. Szuper túrával lehet egybekötni a forráslátogatást, ugyanis a Szalajka-völgy számos természeti látnivalóval és ipari műemlékkel büszkélkedhet, amelyeket gyalogosan, kerékpárral vagy a híres erdei kisvonattal is megtekinthetjük.

Rákóczi-forrás a Mátrában

A Mátra egyik legismertebb forrása nagyon közkedvelt úti cél, számos környékbeli túraútvonal is érinti. A forrást eredetileg Közel-kútnak hívták, ami arra utalt, hogy Mátrafüred korábbi lakosai egy rövid sétával elérték a faluból, mikor ivóvízre volt szükségük. A mondák szerint II. Rákóczi Ferenc gyakran pihent meg a forrás mellett, így végül az róla kapta a nevét, és az ő arcképét láthatjuk a kiépített kőfalon. A forrás vize azon túl, hogy tiszta, fogyasztható is.

Hétforrás a Kőszegi-hegységnél

A Kőszegyi-hegység legnépszerűbb forrását a hét honfoglaló vezér tiszteletére alakították ki. A kőtáblán olvashatók is Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm nevei. A kristálytiszta, meglehetősen hideg vizű forrás látta el vízzel a fölötte magasodó Óvárat vagy Felsővárat. Erre utal a forrás régi elnevezése: Várkuta, Óvárkút. A forrás varázslatos környezetben található, hatalmas fák ölelésében. Érdemes a környékén egy piknikre megállni és gyönyörködni a tájban. A helyi legenda szerint, aki mind a hét forrásvízből iszik, szerelmes lesz.

Természet-barát forrás Sopronban

A Szalamandra-tó partján található a Természetbarát-forrás, ami akár autóval, kerékpárral, de gyalogosan is jól megközelíthető. A forrás hűs és tiszta vize mellett a tó és az erdő adta nyugalom miatt is megéri a látogatást. Itt is eltölthetünk pár órát piknikezéssel, de a horgászoknak is ideális úti cél lehet, hiszen a Szalamandra-tó horgásztó. Névadójával, a szalamandragyíkkal pedig általában éjjel, de esős napokon akár napközben is találkozhatunk. Élénk színe mérgező bőrére hívja fel a figyelmet, ezért és védettsége miatt semmiképp se érjünk hozzá! Innen pedig érdemes ellátogatni a Fáber-rét felé, ahol Soproni-hegység legnagyobb szelídgesztenyése található.

Petőfi-forrás Gödöllő közelében

A Petőfi forrás Gödöllő és Aszód között található, a Csintó Csárda előtt. Nem lehet eltéveszteni, ugyanis a főút melletti parkolónál fellelhető. Egyes teóriák szerint Petőfi Sándor szeretett a környéken kirándulni, és Aszódról Gödöllőre sétálva itt oltotta szomját. Arról viszont sehol sincs információ, hogy ki adta végül a forrásnak a költő nevét. Mivel maga a forrás nem a leglátványosabb, érdemes egy gödöllői városnézéssel egybekötni. Semmiképp ne hagyjuk ki a Grassalkovich kastélyt és a Gödöllői arborétumot!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32