fbpx

Tippek, ha egyedül vennéd nyakadba a világot

Egyre többen vágnak bele egyedül az utazásba, aminek legtöbbször önismereti okai vannak, vagy a kihívás vonzó számukra. Mielőtt azonban te is lefoglalnád a repülőjegyet és hátadra vennéd a táskádat, olvasd el cikkünket, mikre érdemes figyelni egy solo trippen!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Kezdd kicsiben!

Bármibe is fog az ember élete során, azt mondják érdemes mindent apró lépésekre bontani, és úgy haladni szépen előre. Azt javaslom, ezt az elméletet az egyedül utazással kapcsolatban se vágjuk sutba! Ha életedben először utaznál egyedül, nézz ki egy otthonodhoz közelebb eső pontot. Kezdd például belfölddel, keresd fel a kedvenc városodat és tölts el egyetlen napot csak magadban, hogy lásd, milyen érzés, hogyan boldogulsz, mennyire találod fel magadat. Aztán a következő alkalommal menj el mondjuk csak Bécsig, itt akár foglalj egy éjszakára szállást és akkor már kettő napot töltesz egyedül egy külföldi városban. De még mindig csak annyira vagy távol, ahova még nagy baj esetén akár érted is tud jönni valaki. Természetesen vannak nagyon bátor emberek, akik rögtön a világ másik oldalára repülnek egy hónapra, ezt is meg lehet csinálni, de azt gondolom nagyobb a rizikó, mert ha nem voltál még egy adott helyzetben, akkor nem tudhatod előre, hogyan reagálsz majd rá. Ezért talán érdemesebb végigmenni ezeken a lépcsőfokokon, ha még nincsen semmilyen tapasztalatunk az egyedül utazásban.

Fontos a desztináció

Mielőtt elindulnánk, érdemes egy kicsikét körültekintőbbnek lenni úticélunk választásakor. Csalókák lehetnek ugyanis a szépen megszerkesztett képek, amiket instán vagy akár csak egy Google keresés során találunk. Számít például az évszak, sőt még maga a hónap is, hogy a fotó mikor készült, és mi mikor mennénk. Az sem árthat, ha olvasgatunk az adott városról tapasztalatokat, mert lehet a képek szépek, de valójában kevésbé biztonságos helyet néztünk ki magunknak. Ha mégis sikerül valahogyan rossz desztinációt választanunk, akkor is próbáljunk nem elkeseredni, térképezzük fel a környező városokat, falvakat, hova tudunk könnyedén eljutni, ami érdekesebb, mint ahol megszálltunk. Ehhez nyugodtan kérjünk segítséget a recepción vagy egy helyi kávézóban. De segíthet az is, ha előre tervezünk. Legyen egy rövid listánk arról, hogy mi fontos számunkra egy adott helyen. Egy saját példa: én személy szerint imádom a specialty kávékultúrát, szinte mindig az első dolog amire rákeresek az úticélomnál, hogy van-e ilyen kávézó a városban. És ha találok, attól máris kicsit otthon érzem magam, főleg, hogy az a tapasztalatom, hogy ezeken a helyeken mindig nagyon kedvesek, így tényleg ad egy pozitív löketet az egész útnak. Illetve egy kis bázist, ahova minden nap betérhetek, ez pedig erősíti kicsit a biztonságérzetet is.

Fő a biztonság

Egyedül utazni, főleg nőként, nem feltétlenül mindig a legbiztonságosabb dolog, ezért is nagyon fontos, hogy tájékozódjunk az úticélunkról. Én jártam olyan helyen, ahol sötétedés után nem mertem kimenni az utcára, pedig egészen közel, Európában voltam csak. A biztonságérzet hiánya pedig nagy mértékben ronthat utazásunk minőségén, ezért tényleg legyünk körültekintők. Amire ügyeljünk még, az az irataink és a pénzünk, ez talán természetes már mindenkinek, de ha egyedül vagyunk, akkor hatványozottan fontos. Azt tanácsolom, használjunk utazáskor két pénztárcát. Ha van biztonságos hely a szállásunkon, akkor a pénzünk nagy részét hagyjuk ott elrejtve, és mindig csak annyit vigyünk magunkkal, amennyire aznap szükségünk lehet. Hasznos az is, ha telefonnal fizetünk, amit kód véd, vagy az ujjlenyomatunk szükséges hozzá, és baj esetén egy másik telefonról le tudjuk tiltani. Viszont semmiképpen ne csináljuk azt, hogy minden pénzünk egyetlen helyen van. Ha kártyát vagy telefont szeretünk használni, akkor is hasznos egy ilyen úton, ha készpénzzel is rendelkezünk. Egyrészt azért, mert – bár ritka ma már- még mindig adódhat olyan szituáció, hogy az előzőeket nem fogadják el, másrészt pedig, ha az egyikkel baj van, legyen mindig B opció a biztonság kedvéért.

Fontos még a biztonság tekintetében a kommunikációs készség. Értem ez alatt, hogy ha soha életedben nem szólítottál meg idegent, mert nem mersz, akkor csakis úgy indulj el, ha kész vagy ezt a félelmedet legyőzni! Nagyon sok szituáció merülhet fel egy úton, amiben szükséged lehet arra, hogy segítséget kérj másoktól. És itt most nem feltétlen arra kell gondolni, hogy bajba kerülsz. Lehet, hogy egész egyszerűen nem találod a szállásodat, vagy gyógyszerre van szükséged – az mondjuk mindenképpen legyen nálad elcsomagolva – vagy egy mosdóra, vagy bármi apróságra, amit egyedül éppen nem tudsz megoldani, akármilyen okból kifolyólag. Szerencsére azért mindenhol akadnak kedves emberek, akik szívesen segítenek, de csak akkor tudnak, ha veszed a bátorságot, hogy kérd is a segítségüket. Nem beszélve arról, hogy a biztonságos mértékű nyitottság, egy-egy beszélgetés elképesztő történetekhez vezethet. És hát miért menne az ember utazni, ha nem azért, hogy megismerjen egy másik kultúrát, és az ott élőket?

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban