fbpx

Mit tanultam a műanyagmentes július során

Idén először sikerült kitartanom a műanyagmentes július kihívás mellett, és törekedni arra, hogy a lehető legkevesebb műanyag kerüljön a háztartásomba. A kezdeti nehézségek a hónap végére igazán zökkenőmentessé váltak. Mai cikkemben a legfőbb tanulságokról számolok be.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Július elején félve álltam a műanyagmentességhez, mert bár már több mint 4 éve törekszem a környezeti fenntarthatóságra, eddig ezen a területen mindig akadtak nehézségeim. Helyette megelégedtem annyival, hogy vásárlásaim során hazai termékeket vagy újrahasznosítható csomagolást választottam.

Csakhogy hiába gyűjtjük a műanyagot szelektíven, annak nem száz százaléka kerül valóban újrahasznosításra. Ráadásul a fémmel ellentétben, amit örökké újra lehet hasznosítani, a műanyagot maximum négyszer, ötször. Nem beszélve az előállítás és magának az anyagnak a környezetszennyező hatásairól. Szóval ezek a gondolatok mindig ott bujkáltak a fejemben, de igyekeztem elnyomni őket.

Majd idén összeálltak a csillagok, és a Ligeti Bolt mentoráltja lettem a hónap során. Az ő segítségükkel vettem az akadályokat a műanyagmentes júliusban, éppen ezért szeretném zárócikként megosztani a tanulságokat, amik talán számodra is hasznosak lehetnek, ha belevágnál a műanyagmentességbe.

Haladj területenként

Legnagyobb konklúzióm a műanyagmentes július után, ami rámutatott arra is, hogy miért fulladtak kudarcba az eddigi évek próbálkozásai. Nem érdemes első naptól kezdve minden területen kiiktatni a műanyagot. Helyette osztd be a hónapot, hogy melyik időszakban, mit mentesítesz. Én a vásárlással kezdtem, amit követett a konyha, majd jött a fürdőszoba, takarítás és a nyaralás. Az, ha pár napot töltesz egy-egy helységgel, segít abban, hogy könnyebben és hamarabb rutinszerűvé váljanak a műanyagmentes tennivalók. Ennek köszönhetően nekem mára automatikusan bekerülnek a táskámba a vászonszütyők a vásárláshoz, mindig jön velem a kulacs, és tudom, hogy egyes termékekért, hova menjek, amiket csomagolás nélkül szeretném megvenni.

A látványos műanyagcsökkenés inspiráló

Engem nagyon inspirált, mikor a vásárlások után átnéztem, mit sikerült műanyagmentesen beszereznem, és realizáltam, hogy mindig egyre kevesebb műanyaggal térek haza. Nekem eddig hetente kellett üríteni a 10 literes műanyag szelektívet, ami most csak a hónap végére lett tele. Ráadásul sokkal több volt benne a fém, mint a műanyag!

Ha mégis műanyaggal térnél haza

Le a kalappal minden 100% műanyagmentes vagy nullahulladékos háztartás előtt, viszont kizárólag a műanyagmentes július véleményem szerint nem elég ahhoz, hogy ezt az állapotot elérjük. Pláne akkor, ha előtte semmilyen környezetbarát próbálkozásunk nem volt. Ezért esetemben is előfordult, hogy becsúszott egy-egy műanyagból készült csomagolás. Ilyenkor arra figyeltem, hogy legalább a termék maga magyar vagy bio legyen, esetleg mindkettő. Ha pedig lehetőségem volt rá, a szelektívbe dobtam vagy meghosszabbítottam a műanyag életét. Itt olyan apró dolgokra gondolok, hogy bizonyos nem újrahasznosítható csomagolás jó lehet például szemeteszsáknak, a margarinos doboz működik tárolóként, a tejfölös dobozban pedig klasszul lehet csíráztatni.

Tudd, hogy miért csinálod

Találj egy okot – legyen az a Föld védelme, a gyerekeid jövője vagy éppen te magad és az egészséged, esetleg mindez egyszerre – ami képes motiválni, amikor 5-10 perccel többet kell tömegközlekedned a műanyagmentes tejfölért. Bizony, saját tapasztalat. Ha éppen elküldenéd az egész műanyagmentes július kihívást a francba, emlékezz vissza, miért is csinálod. Segíteni fog!

Vezess naplót

Amúgy is elképesztően jó hatással van ránk a naplóírás, miért ne kezdhetnénk el ezt a műanyagmentes július során? De nem muszáj írnod, ha nem szeretsz. Készíthetsz fotódokumentációt is. Jó lesz visszanézni a végén, már csak amiatt is, hogy lásd, mennyit haladtál. Vagy hogy felismerd, az elején macerának tűnő dolgok milyen szuperül és gördülékenyen beépültek a napjaidba.

Piszkos anyagiak

Nekem alig tértek el összességében a kiadásaim, mint az előző hónapokban. Persze volt olyan termék, aminek ára magasabb, mint a műanyagból készült változata, de más esetekben viszont jól lehet spórolni! Például egy piacozás keretein belül, vagy úgy, hogy az impulzusvásárlás helyett előre tervezve, listával érkeztem a boltba, és csak azt vettem meg, amire szükségem volt, ráadásul abból is olyan mennyiséget, ami indokolt. Érdemes a csomagolásmentes boltoknak emiatt is esélyt adni!

Ismeretek kiterjesztése, új tapasztalatok

Igen, tudom, „jó pap holtig tanul”, illetve a fenntarthatóság alapból egy olyan topik, ami mindig változik, mégis meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi új dolgot ismertem meg a hónap során. Egyfelől kiderült, hogy egy kis kreativitással és utánajárással szinte mindent el lehet otthon készíteni pofonegyszerűen. Továbbá, hogy már lassan minden műanyagmentes vagy környezetbarát megoldásra van magyar alternatíva! De érdekes volt megtapasztalni még azt is, hogy műanyag nélkül milyen észrevehetően eltűnt a „műség” a mindennapjaimból. Helyette maradt a letisztultság és a természetközeliség, amit már semmiért nem cserélnék vissza.

Ha részletesebben olvasnál arról, hogyan telt a műanyagmentes júliusom, ezen a linken megtalálod a kapcsolódó cikkeket.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek