fbpx

Milyen az egészséges női fehérnemű?

Fehérneműt vásárolni egészen fáradalmas lehet, tekintettel a sok lehetőségre. Mert a rengeteg típus - csakhogy párat említsek, francia, tanga, boyshort vagy bikini – mellett, többféle anyag, köztük pamut, csipke, poliészter közül is választani kell. De vajon melyik a legegészségesebb?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A The Healthy Magazin nőgyógyászokat kérdezett a témában, így ezt alapul véve fogalmazódott meg a cikkünk.

Hordjunk egyáltalán fehérneműt?

Megosztó kérdés, de érdemes róla beszélni. Napközben javasolt fehérneműt hordani, hiszen az meggátolja, hogy a ruhánkra kerüljön a hüvelyváladék, menstruációs vér. De persze ruháink védelménél többről van szó. A kis és nagy szeméremajkak érzékenyek lehetnek, irritációt okozhatunk, ha erős, szűk anyagokkal, például farmerrel érintkeznek. Ezen kívül jó, ha van egy plusz réteg, ami úgymond elzárja hüvelyünket a baktériumoktól, mikor leülünk nyilvános helyeken, tömegközlekedésen.

Ennek ellenére éjszakánként érdemes bugyi nélkül aludni, ezzel is csökkentve például a gombás megbetegedések és egyéb kockázati tényezők megjelenését. Ha kényelmetlennek érzed a meztelen alvást, akkor elég, ha a pizsamanadrág vagy a hálóing alatt nincs más.

Milyen anyagból készüljön a női fehérnemű?                 

Nem minden fehérneműt gyártanak ugyanúgy. Vannak olyan darabok, melyek valóban hozzájárulnak a hüvelyi irritációhoz. De az, hogy mely anyagok zavarják különösen a te testedet, nem magától az anyagtól vagy egy formától függ, hanem mindenki számára egyéni.

A pamut és egyéb naturális anyagok előnyösek

Az olyan természetes összetevő, mint a pamut a lehető legjobb, amit választhatsz. Gyengéd a bőrhöz, légző anyag és kényelmes is. Mivel pamutból sokféle formájú bugyi készül, mindenki megtalálhatja ebből a számára kényelmeset.

Egyes nőgyógyászok kifejezetten arra bátorítják a nőket, hogy a nemi szervvel érintkező anyag kizárólag pamut legyen. Míg mások azt vallják, hogy minden légző anyag jó választás lehet, melyben mi magunk is jól érezzük magunkat.

A szintetikus szövetek sem feltétlenül rosszak

Bár a szakértők óvatosságra intenek mindenkit a szintetikus anyagok, például nylonból, spandexből és poliészterből készült daraboktól, korszerűbb tanulmányok nem mutatnak összefüggést a fehérneműk és a hüvelyi fertőzések között. Egy fehérnemű nem tudja megváltoztatni a hüvely pH értékét, hiszen az belső munka. Ennél sokkal fontosabb tényező az étrend, amennyiben például túl sok mennyiségű cukrot fogyasztunk. Továbbá szerepet játszanak még a higiéniai döntéseink: irrigátor, különböző szappanok, melyekben olyan kemikáliák találhatók, amik képesek megváltoztatni a hüvely pH-ját. Viszont a hüvely egészségét segítheti még megőrizni a fehérnemű napi cseréje.

Melyik a megfelelő típus?

Ami a stílusokat illeti, egyre többől választhatsz. Legyen szó brief, bikini, bodyshort, magasderekú vagy tangabugyiról, az, hogy melyik a legmegfelelőbb, szintén személyes. De vannak tényezők, amik felett nem érdemes elsiklani.

Baktériumok

Egyes nőgyógyászok szerint teljesen mindegy, hogy a bugyi például eltakarja-e a feneket. Ugyanis ez nem befolyásolja a hüvely egészségét. A leghigiénikusabb viszont az, ha a fehérnemű teljesen elfedi a kis és nagy szeméremajkakat. A tanga, illetve V-string (olyan, mint a tanga, csak sokkal vékonyabb, és kevesebb anyagból készül) bugyiktól azért intenek óva minket szakértők, mert maga az anyag nagyon közel van a végbélnyíláshoz és a hüvelyhez, így könnyen eljutnak a baktériumok az egyik helyről a másikra.

Gomba

Amit egy tanga vagy a v-string bugyi nem képes megtenni, az a gombás fertőzés előidézése. Ahogy már említettem, vizsgálatok nem bizonyítják, hogy ezek a típusok megváltoztatnák a hüvely pH-ját. Egyedül az olyan vízálló anyagok képesek erre, mint a latex vagy a műanyag.

Kényelem

Mindezek ellenére a vékony szabású fehérneműk – főleg a tanga vagy a V-string – irritálhatja a szeméremajkakat. Ugyanis ott a bőr finomabb, a folyamatos súrlódás pedig könnyen érzékenységet okozhat. Ezért nem javasolt a mindennapi hordásuk. Ha mindenképp hordanál, ne a legkisebb méretűt válaszd.

Különböző bugyik különböző célokra

A női fehérneműk nemcsak anyagokban vagy típusokban térhetnek el, hanem használatukban is.

Menstruációs bugyi

Ezeknek a fehérneműknek nedvszívónak és szivárgásbiztosnak kell lenniük, hogy hatékonyak legyenek menstruáció során. Már egyre több magyar márka is szabadalmaztatta ezt a terméket, amivel a hulladékmentes menstruációt segítik elő. Tudj meg többet erről itt.

Terhesség és a menopauza idején

Terhesség alatt a nők fehérneműigénye gyakran megváltozik. Van, aki általában brief-et hord, de mivel az szoríthatja a hasát, ilyenkor előnyben részesíti a bikinit. Ezen kívül a terhesség egyes nőknél érzékenységet okoz a szeméremajkaknál, ők ilyen esetben szélesebb bugyit hordanak szívesebben.

Menopauza idején szintén érzékelhetnek a nők érzékenységet, jóllehet, hogy a hüvelyszárazság miatt. De azok a nők, akik borotválkoznak, szintén kényelmetlenebbnek találhatják a vékonyabb bugyikat.

Fehérneműk sporthoz

Vannak fehérneműk, melyek kifejezetten sportoláshoz ideálisak. Többnyire olyan anyagból készülnek, ami képes elvezetni vagy magába szívni a felesleges nedvességet. Ez nem káros a hüvely számára, azonban korlátozott ideig, a sporttevékenység alatt javasolt csak hordani.

Végezetül szerintem a legfontosabb, hogy mindenki a számára legkényelmesebb fehérneműt hordja, ami nem befolyásolja a hüvely egészségét. Kizárnám, hogy mindössze a bugyink okozhat fertőzéseket vagy hüvelyi megbetegedéseket, véleményem szerint is ez összetettebb dolog. De mindenképp érdemes arra odafigyelnünk, hogy a fehérneműnkben jól érezzük magunkat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32