fbpx

A boldogság hatása az egészségre

Bizonyára te is észrevetted, hogy ha boldog vagy, olyan, mintha semmi sem állíthatna meg, mintha kicsattannál az egészségtől, és úgy érzed, bármire képes vagy. Ugyanis a boldogság során felszabaduló hormonok képesek hatni az egészségünkre.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Érdekes, hogy ha a költészetet nézzük, nagyobb százalékban születnek alkotások, amik negatív érzelmekről szólnak, be nem teljesült szerelmekről, küzdelemről, fájdalomról. Ennek oka talán az lehet, hogy a boldogságot az ember megéli, amíg csak lehet, a szomorúságot pedig valamilyen eszköz segítségével igyekszik feldolgozni, és ez olykor nehezebb, vagy hosszabb folyamat. Valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy a pszichológia sokáig nem is foglalkozott a pozitív érzelmekkel, sokkal inkább vizsgálta a negatív aspektusokat és azok hatását az emberi szervezetre. Szerencsére azonban az elmúlt évek-évtizedek meghozták a változást és külön szegmens nyílt a szakmában, pozitív pszichológia néven, hiszen az orvosok is rájöttek, ezt a területet legalább annyira fontos feltárni, mert szintén jelentős hatással bír.

A boldogság során felszabaduló hormonok hatása

Az endorfin nevű hormonról már nagy valószínűséggel mindenki hallott, ez az a hormon, ami akkor szabadul fel, ha öröm ér minket. Hatásukra csökken a fájdalom és a fáradtság érzet, de nem ez az egyetlen hormon, ami boldogságunk hatására termelődik.

Fontos kiemelni az oxitocint, ami például szex hatására is szabadul fel nagy mennyiségben. Ez a hormon segít a stressz oldásában, ezzel már nagyon sokat tesz az egészségünkért, de ezen túl még a félelem érzetet is enyhíti, ezzel megelőzheti akár a szorongást. Ha mindez nem lenne elég, kutatások rámutattak, hogy a memória serkentésében is hasznos szerepe van, és az immunrendszert is erősíti. Nem csoda, hogy a rendszeres, kielégítő szexuális életet élők akár kiegyensúlyozottabbak, jobb közérzetűek  is lehetnek.

Említésre méltó még a dopamin, ami serkenti a szervezetet, és a fenil-etil-amin, ami a kedélyállapotunkat javítja, eufórikus állapotba hoz minket.

Mindezek együttese tehát hozzásegíthet minket ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, több energiánk legyen, sőt akár a bőrünk is ragyogóbbá válhat. Ezek nem kőbevésett szabályok, mindenkinél más-  módon érezhető a boldogság pozitív hatása az egészségre, de az tény, hogy ez a hatás igenis létezik.

Olyannyira, hogy egy kísérlet során egy adott embercsoport naplózta érzéseit és fizikai állapotát, egészen a halálig bezárólag, amit aztán egy kutatócsoport vizsgált, és arra a meghökkentő eredményre jutottak, hogy akit több pozitív élmény ért, tovább élt társainál. Volt olyan alany, aki sokszor élte át a boldogság érzését, ezzel pedig életét mintegy 10 évvel hosszabbította meg másoknál. A kísérletről részletesebben a mindset pszichológia kapcsolódó cikkében olvashattok, ide kattintva.

Hogyan növeljük szervezetünkben a boldogság hormonokat?

Pusztán a boldogságtól nem leszünk teljesen egészségesek, ezt azért fontos leszögezni. Ha olyan alapvető dolgok hiányosak az életünkben, mint a kiadós alvás, vagy a megfelelő étkezés és folyadékbevitel, akkor ne várjunk csodát. Azonban ezek kiegészítésére érdemes olyan eszközökhöz nyúlni, mint a sport, aminek hatására elégedettséget, azaz egyfajta boldogságot érezhetünk, ezáltal is felszabadulnak ezek a hormonok szervezetünkben. Hasonlóan pozitív hatású a már említett kiegyensúlyozott szexuális élet. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy kényszerűen minden nap háromszor bújjunk ágyba kedvesünkkel. Mindent csak a magunk módján és kedvére csináljunk, legyen szó együttlétről, vagy önkielégítésről. Az viszont biztos, hogy az orgazmus jó hatással van a szervezetre, így bátran éljük meg párunkkal, vagy önmagunkkal. De boldogságot okozhat bármi, amit szívesen gyakorlunk, ami sikerélményhez vezet, vagy felvidít bennünket. Amennyire időnk engedi, töltsünk minél több időt ilyesmivel.

Kapcsolódó cikkek