fbpx

A boldogság hatása az egészségre

Bizonyára te is észrevetted, hogy ha boldog vagy, olyan, mintha semmi sem állíthatna meg, mintha kicsattannál az egészségtől, és úgy érzed, bármire képes vagy. Ugyanis a boldogság során felszabaduló hormonok képesek hatni az egészségünkre.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Érdekes, hogy ha a költészetet nézzük, nagyobb százalékban születnek alkotások, amik negatív érzelmekről szólnak, be nem teljesült szerelmekről, küzdelemről, fájdalomról. Ennek oka talán az lehet, hogy a boldogságot az ember megéli, amíg csak lehet, a szomorúságot pedig valamilyen eszköz segítségével igyekszik feldolgozni, és ez olykor nehezebb, vagy hosszabb folyamat. Valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy a pszichológia sokáig nem is foglalkozott a pozitív érzelmekkel, sokkal inkább vizsgálta a negatív aspektusokat és azok hatását az emberi szervezetre. Szerencsére azonban az elmúlt évek-évtizedek meghozták a változást és külön szegmens nyílt a szakmában, pozitív pszichológia néven, hiszen az orvosok is rájöttek, ezt a területet legalább annyira fontos feltárni, mert szintén jelentős hatással bír.

A boldogság során felszabaduló hormonok hatása

Az endorfin nevű hormonról már nagy valószínűséggel mindenki hallott, ez az a hormon, ami akkor szabadul fel, ha öröm ér minket. Hatásukra csökken a fájdalom és a fáradtság érzet, de nem ez az egyetlen hormon, ami boldogságunk hatására termelődik.

Fontos kiemelni az oxitocint, ami például szex hatására is szabadul fel nagy mennyiségben. Ez a hormon segít a stressz oldásában, ezzel már nagyon sokat tesz az egészségünkért, de ezen túl még a félelem érzetet is enyhíti, ezzel megelőzheti akár a szorongást. Ha mindez nem lenne elég, kutatások rámutattak, hogy a memória serkentésében is hasznos szerepe van, és az immunrendszert is erősíti. Nem csoda, hogy a rendszeres, kielégítő szexuális életet élők akár kiegyensúlyozottabbak, jobb közérzetűek  is lehetnek.

Említésre méltó még a dopamin, ami serkenti a szervezetet, és a fenil-etil-amin, ami a kedélyállapotunkat javítja, eufórikus állapotba hoz minket.

Mindezek együttese tehát hozzásegíthet minket ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, több energiánk legyen, sőt akár a bőrünk is ragyogóbbá válhat. Ezek nem kőbevésett szabályok, mindenkinél más-  módon érezhető a boldogság pozitív hatása az egészségre, de az tény, hogy ez a hatás igenis létezik.

Olyannyira, hogy egy kísérlet során egy adott embercsoport naplózta érzéseit és fizikai állapotát, egészen a halálig bezárólag, amit aztán egy kutatócsoport vizsgált, és arra a meghökkentő eredményre jutottak, hogy akit több pozitív élmény ért, tovább élt társainál. Volt olyan alany, aki sokszor élte át a boldogság érzését, ezzel pedig életét mintegy 10 évvel hosszabbította meg másoknál. A kísérletről részletesebben a mindset pszichológia kapcsolódó cikkében olvashattok, ide kattintva.

Hogyan növeljük szervezetünkben a boldogság hormonokat?

Pusztán a boldogságtól nem leszünk teljesen egészségesek, ezt azért fontos leszögezni. Ha olyan alapvető dolgok hiányosak az életünkben, mint a kiadós alvás, vagy a megfelelő étkezés és folyadékbevitel, akkor ne várjunk csodát. Azonban ezek kiegészítésére érdemes olyan eszközökhöz nyúlni, mint a sport, aminek hatására elégedettséget, azaz egyfajta boldogságot érezhetünk, ezáltal is felszabadulnak ezek a hormonok szervezetünkben. Hasonlóan pozitív hatású a már említett kiegyensúlyozott szexuális élet. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy kényszerűen minden nap háromszor bújjunk ágyba kedvesünkkel. Mindent csak a magunk módján és kedvére csináljunk, legyen szó együttlétről, vagy önkielégítésről. Az viszont biztos, hogy az orgazmus jó hatással van a szervezetre, így bátran éljük meg párunkkal, vagy önmagunkkal. De boldogságot okozhat bármi, amit szívesen gyakorlunk, ami sikerélményhez vezet, vagy felvidít bennünket. Amennyire időnk engedi, töltsünk minél több időt ilyesmivel.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32