fbpx

Mi a baj a tejjel?

Ma már szinte mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki laktózérzékeny, vagy esetleg ő maga az. Sokan óva intenek a tejtermékek fogyasztásától, mások túlzásnak érzik a kerülését. De mi az igazság?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi az a laktóz?

A laktóz a tejben és a tejtermékekben előforduló diszacharid, vagyis tejcukor. A laktózt a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükozzá és galaktózzá. Ha viszont ez az enzim hiányzik, akkor a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot, így alakul ki a laktózérzékenység.

Az enzim részleges vagy teljes hiánya esetén, olyan változatos emésztőrendszeri panaszok jelentkeznek, mint a haspuffadás, illetve a hasmenés.

Laktázszintünk születésünk után a legmagasabb, azonban ez folyamatosan csökken az idő előrehaladtával. A betegség általában 20 és 40 év között jelentkezik, de akár idősebb korban is előfordulhat, még akkor is, ha az illető addig minden gond nélkül fogyasztott tejterméket. Sőt, napjainkban egyre többször gyerek között is láthatunk példát laktózérzékenységre.

Laktázhiány, laktózérzékenység

Egyes adatok szerint a Föld közel 75 százaléka laktázhiányos, és az afrikai, ázsiai és dél-amerikai rasszba tartozók körében a legmagasabb a laktóz intolerancia megjelenése. Hazánkban a felnőttek 20-30 százaléknál jelentkezik laktázhiány. A kutatók egy része viszont természetes folyamatnak gondolja azt, hogy egy idő után csökken az enzimszint az emberi szervezetben, így nem tartja ezt betegségnek.

Az öröklődő laktázhiány elég ritka, viszont ha előfordul, anyatejes táplálás alatt egyből megmutatkoznak a tünetek. A másodlagos vagy szerzett laktózérzékenység egy vékonybelet érintő betegség, amely lehet egy fertőzés, antibiotikum kezelés vagy esetleg Chron-betegség hozadéka is. Ez életkortól független, akár gyerekeknél is megjelenhet.

A férfiak és a nők között nincs különbség abban a tekintetben, hogy melyik nemre lenne jobban jellemző. Azonban érdekes, hogy egyes nők esetében terhesség alatt megszűnhet a laktózérzékenység. Valószínűleg a lassabb bélmozgás és megváltozott bélflóra miatt.

További problémák

Azzal talán már kevesebben vannak tisztában, hogy nem csak a laktóz, de a tehéntejben lévő fehérjék is válthatnak ki allergiás reakciókat. A tejben lévő fehérjék 80 százaléka nagyjából az úgynevezett kazein fehérje, a maradék rész pedig a tejsavó: leggyakrabban ez vált ki allergiát.

A tehéntejintoleranciát vagyis a CMI-t, a már említett laktáz enzim hiánya váltja ki. Amíg a tehéntej allergia esetében, – ami a CMA rövidítést kapta – a tehéntejben lévő fehérjére adott reakciót értjük. Ez néha csak enyhe diszkomfort érzetet okoz, de ritka és súlyos esetekben halálhoz is vezethet.

Milyen jelekre figyeljünk

Ha bármilyen tejtermék fogyasztása esetén érzékeljük az alábbi tüneteket, érdemes kivizsgáltatni magunkat:

– hasmenés

– puffadás

– teltségérzet

– hasfájás, hányinger

– kóros fogyás

Ezek nagyjából 30-120 perccel az étel, ital elfogyasztása után jelentkeznek, és nem mindenkinél egyformán súlyosan.

Megoldás

A legjobb megoldás, ha elkerüljük a tejtermékeket, de ma már számos laktáztabletta is létezik, amelyet étkezés előtt kell bevenni, hogy enyhítse a panaszokat. Szerencsére számos alternatíva is rendelkezésünkre áll, akár laktózmentes termékek vagy mandula, rizs, kókusz és még sorolhatnánk milyen más alapanyagok formájában, melyekből többek között tej, tejföl, joghurt is készülhet. Fontos, hogy ilyenkor is gondoskodjunk a kalcium pótlásáról, ételek és étrendkiegészítők formájában.

Ha a gluténról is olvasnátok bővebben, akkor ide kattintsatok.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32