fbpx

Kihalófélben lévő állatok, melyek lassan eltűnnek a Föld színéről

Olyan gyorsasággal tűnnek el fajok a bolygón, ami már nem írható a természetes szelekció számlájára. Az emberi beavatkozásnak, mint az orvvadászat, az élőhelyek pusztítása, és a globális felmelegedés végzetes hatással vannak az állatokra is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A WWF listáján folyamatosan követjük, hogy mely állatok kerülnek fel vagy éppen le a veszélyeztetett fajok felsorolásából. Az itt látható állatok közül sokan akár egy évtizeden belül kihalhatnak.

Afrikai erdei elefánt

Ez a 2-5 tonna közötti állat valamivel kisebb, mint az afrikai szavannai elefánt, ám rokonságban állnak. Nyugat- és Közép- Afrika sűrű őserdeiben élnek. A fülük oválisabb alakú, agyaruk pedig egyenesebb. Szaporodásuk sokkal hosszabb ideig tart, mint más társaiké, ezért is nehéz újra feltölteni a vészesen lecsökkent populációt. Legfeljebb 20 egyedből álló családi csoportokban élnek és leveleket, gyümölcsöt, faágat és füvet esznek. Az erdő kertészének is nevezik őket, hiszen könnyen szétszórja az elfogyasztott gyümölcsök magvait.

kihalófélben
Fotó: WWF
Amur Leopárd

A leopárdról sokaknak az afrikai szavanna jut eszükbe, pedig az orosz Távol-Keleten is található egy ritka faj, aki alkalmazkodott az égtáji sajátosságokhoz. A többi leopárdhoz hasonlóan az amur leopárd is gyors, 37 mérföld/órával képes futni, és elképesztő magasságokba tud elrugaszkodni. Fürge, erős, és nagyon jól rejtőzködik. Egyes jelentések szerint vannak hímek, melyek a párzás után a nősténnyel maradnak, és segítenek a kicsinyek nevelésében. Átlagosan 10-15 évig élnek, fogságban is maximum 20 évig. Jelenleg több mint 84 egyed él a Földön.

kihalófélben
Fotó: WWF
Fekete orrszarvú

A fekete orrszarvú a két fajta közül a kisebb, és jelenleg nagyjából 5600 egyed él belőlük. Az különbözteti meg őket a fehér orrszarvútól, hogy kampósabb a felső ajkuk. Általában két szarvuk van, de néha nő egy harmadik hátsó szarvuk is. A fekete orrszarvú populációjának száma drámain csökkent a 20. században: 1960-1990 között közel a 98 százalékuk eltűnt a Földről és komolyan a kihalás szélére kerültek. Azonban a nagy erőfeszítéseknek köszönhetően napjainkra megduplázódott a számuk, bár még így is veszélyben vannak. A főbűnösök az orrvadászok, illetve az orrszarvú feketepiac. Még hatalmas munka van hátra, hogy számukat tovább növeljük.

kihalófélben
Fotó: WWF
Borneói orángután

A borneói orángután populáció száma közel 50 százalékkal csökkent az elmúlt 60 évben. Az élőhelyük nagysága pedig 55 százalékkal az elmúlt 20 évben, köszönhetően az esőerdőirtásoknak. Kinézetét tekintve abban különbözik például a szumátrai orángutántól, hogy szélesebb az arca és sötétebb a bundája. Három fajtát tartanak számon közülük, akik a sziget eltérő pontjain élnek.

Fotó: WWF
Kelet-alföldi gorilla

A másnéven Grauer gorillának is nevezett állat a négy gorilla alfaj közül a legkisebb. Zömökebb testtel, nagyobb kezekkel rendelkezik. Főleg gyümölcsökön és más lágyszárú növényeket fogyasztanak. A Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló zavargások sajnos őket és a hegyi gorillákat is sújtják. Élőhelyük az elmúlt közel 50 évben a felére csökkent. A tudósok becslése szerint a populáció mérete is 50 százalékkal eshetett vissza, de a pontos számontartás lehetetlen a régióban tartó vérengzések és erőszak miatt. A zavargások alatt szabad utat adtak az orvvadászoknak és a nemzeti parkokat is elfoglalták. Most a WWF munkatársai azon dolgoznak, hogy a park dolgozói visszakapják az ellenőrzést a földek felett.

Fotó: WWF
Hawksbill teknős

Ez az állat nevét keskeny, hegyes csőréről kapta, ami a sólyomra emlékeztet. Mintázatuk is nagyon egyedivé teszi őket: a színes kagylószerű formák miatt gyakran „teknőskagylóként” értékesítették őket a piacon. Főleg a világ trópusi óceánjaiban láthatóak, a korallzátonyok közelében. Alapvető részei a tenger ökoszisztémának, és már évezredek óta élnek a Föld vizeiben. Segítenek fenntartani a korallzátonyok és tengeri füvek egészséges létezését.

kihalófélben
Fotó: WWF

A lista persze nem teljes, és még ennél is több fajt fenyeget a kihalás. Ha tehetjük, informálódjunk arról, hogy egyes hétköznapi tevékenységeinkkel éppen mely fajnak ártunk, hogy ne járuljunk hozzá az állatfajok kihalásához.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32