fbpx

Integrál szemlélet, transzperszonális pszichológia – Sharing Circle podcast vendége: Gánti Bence

A Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

A Sharing Circle podcast legújabb adásából készült írásos összefoglalót olvashatjátok nálunk, amelyben Vági Zsolt beszélgetett Gánti Bencével, az Integrál Akadémia vezetőjével. Az epizód alatt körbejárták a transzperszonális pszichológiát, Ken Wilber munkásságát, és a wilberi integrál szemléletet is.

Egy laikus ember számára úgy lehet elmesélni, hogy mi is az az integrál pszichológia, ha elmondjuk, mit hoz egységbe. Röviden a spiritualitást és a pszichológiát. Vagyis összekapcsolja a keleti, ősi tanokat a professzionális pszichológiával, illetve pszichoterápiával. Mindez nagyjából a 70-es évekhez vezethető vissza, és Ken Wilber nevéhez köthető, ami azóta világmozgalommá vált. Magyarországra pedig Gánti Bence hozta be a 2000-es években hozta be, és 2006 óta tanítják is az Integrál Akadémián.

Bence akkor került közel ehhez az irányzathoz, amikor az ELTE Pszichológia szakán tanult, és kereste a saját útját.

„Bár nagyon sok érdekes dolog van a standard pszichológia berkein belül, de úgy éreztem, ezek nekem szűkebbek” – jegyezte meg a szakember. Majd megtalálta az „underground” terapeuta guruját, Honti Lászlót, aki aztán megismertette ezzel az újfajta szemlélettel. Innen nem volt megállás, ebből írta később a szakdolgozatát, amit követően elutazott Amerikába Wilberhez, majd pedig ki is költözött egy időre.

Maga a szemlélet nagyon gyakorlatias. Gánti Bence számára is rendet hozott az életébe. „Egy megnyugtatóan stabil, úgy néz ki, hogy egy életre szóló, értelmes és összerendezett világképet adott”- mondta. Bence úgy érzi, a tudomány ezt nem adja meg, az csak a szabadságot biztosítja, hogy miről mit gondolhatsz, hogy aztán valaki megcáfolja azt. De soha nem hozza ezt a stabilitás. Hiszen elvesztettük a nagy képet, a nagy egészet ezeknek az örök kétségeknek köszönhetően. Ez az irányzat nem tudománytagadó, csupán mellé érvényesen beemeli az intuitív, saját élményt is. Újra egységes képre törekszik.

Zsolt az epizód során kiemelte, hogy az integrál pszichológiának még nincs meg igazán a helye a mainstream lélektanban. Van, akinek túl tudományos, van, akinek, túl spirituális. Gánti Bence úgy látja, hogy nem sokat változott a fősodrású pszichológia az elmúlt évtizedekben. Van egy szinte vallásos dogma: a materialista világkép kerete a pszichológiára is alkalmazva van. Sokak szerint maga a tudomány vált dogmatikussá. Ezt gondolta újra az integrál pszichológia.

sharing circle

Felmerült még, hogy mit jelentenek az integrál pszichológia szerint a transzperszonális és preperszonális fogalmak, és mik ezek a wilberi szintek. Fontos tudni, hogy az integrál pszichológiában több modell van: a legfontosabb a tudat szintjeinek a leírása, vagyis, hogy a születéstől, a gyerekkoron át milyen fejlődési szinteken megyünk át pszichológiailag. A nyugati pszichológia szerint viszont ez a fejlődés véget ér kamaszkor környékén, amit úgy hívunk ötös szint. A spirituális tanok szerint azonban van még további öt szint. Ezekből áll össze a wilberi tíz szintes létramodell. Ez kultúrától, nemtől, hovatartozástól függetlenül mindenkire vonatkozik.

A beszélgetésben szóba került még az elkülönült én érzés is, ami az első három évünkben még nincs jelen. Ez a pár év szól az énnek, az egónak a kialakulásáról.

A normál, racionális és felnőtt modern ember az még nem a maximum. Az emberben sokkal több és mélyebb intuíció, kreativitás, együttérzés, sőt, akár misztikus, újra éntelen élmények lakoznak. „Valamiféle teljes megvilágosodás” – mutatta be Gánti Bence a standard fejlődéstanon túli, vagyis transzperszonális véleményt. Bence később kifejtette ezeket a bizonyos szinteket az egyéni lélekben és az analóg társadalomban is.

Szóba került még a szemlélet jövőre gyakorolt és azt befolyásoló kérdése is. Vagyis, hogy mi vár az emberiségre: fejlődés vagy visszafejlődés? Bence úgy véli, planetáris társadalom várható, ami egy sokkal egységesebb, békésebb társadalmat jelenthet.

A teljes beszélgetést itt tudjátok meghallgatni:

Borítókép: Szabó Ági

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés