fbpx

A legjobb hamburger nyomában

Ha valami pirított hamburgerzsemlén nyugvó salátalevélre fektetett, karamellizált lilahagymától, olvadó sajttól és zsenge paradicsomtól lucskos darálthúsos pogácsára vágynátok.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elkerülvén a Lead korhatárbesorolásos félreértelmezését: a főváros legjobb hamburgereit keresem. Pontosabban sorolom, elvégre kerestem és meg is találtam már a szájam ízének legmegfelelőbb konstrukciójú ételépítményeket kínáló helyeket, ahol a hozzávalók a legnemesebb alapanyagok, a készítők művészek, a kettő nászának végeredményei pedig maguk a gasztronómiai műremekek. Mert ha már arról van szó, hogy masszív szénhidrát és zsírlökettel adjunk időről-időre pofont az egészséges életmód melletti elköteleződésünknek, azt akkor már csakis a legfinomabb selyemből készült kesztyűben tegyük. Fővárosi top hamburger-lista, szerintem. Stay tuned!

5. Bamba Marha

Igazi magyar sikersztori, és a lista tán egyetlen olyan szereplője, amivel kapcsolatban nehéz eldönteni, hogy a menün szereplő tételek vagy a fővárosban leledző egységek száma nagyobb-e. Az első sütödével 2015 augusztusában jelentkező pionír már az indulásnál sem bízott semmit a véletlenre, hiszen kulináris vezetője az a Jancsa Jani lett, akinek a neve már akkor ismerősen csenghetett a hamburgerimádók fülében. A Burgerpápa kreatív hozzájárulása révén a Bamba Marha mára egy széleskörű lánccá érett, mind a hazai, mind pedig a külföldi toplisták rendszeres szereplője őrült kreációival, az egyszerűbb ízek kedvelőinek imponáló klasszikusaival, és havonta jelentkező szezonális/limitált/sohavisszanemtérő ajánlataival.

4. Black Cab Burger

A budapesti hamburgerfókuszú streetfood-forradalom egyik legősibb élharcosa a Mester utcában és az Uránia szomszédságában az elsők egyikeként, szinte megváltó Messiásként választotta ketté a gyorséttermi puffancsszörnyek és az identitásukat vesztett mirelitszörnyek tengerét, utat mutatva a halandóknak a „nem kell, hogy ezt a szart edd” irányába. Szerény személyem is a Rákóczi úti egységükben szembesült először az addig gyakorlatilag teljesen ismeretlen koncepcióval: igényes belső kialakítás, megkapó dizájn, letisztult menü, minőségi alapanyagok. A hely,  ahol bárki kénye-kedve szerint kombózhatja a betérők tekintete elé tárt konyhában épülő „szendvicsek” alkotóelemeit, mindezt már-már vérlázítóan nevetséges, arcpirítóan alacsony áron.

3. Smokey Monkies

Noha a hely alapvetően a BBQ-technológiával készülő húsairól, az amerikai konyhákat idéző köreteiről (Coleslaw, BBQ bab, Mac & Cheese) és gondos odafigyeléssel összeállított szendvicseiről híres, akkor sem kell szégyenkezve a sarokba húzódnia, ha hamburgerkészítésre kerül a sor. A sajátos és egyre népszerűbb technológia alkalmazása révén egyedi ízvilággal felruházott Smashed burger (a szokványos vastag, belül még rózsaszínes húspogácsa helyett itt egy vékonyra kilapított, kívül már-már égett hatást keltő koronggal találkozunk) azt adja, amit ígér, maradéktalanul: dupla húspogácsa, dupla Cheddar, némi hagyma és uborka. Nincs zöldellő salátakert, se mindenféle flanccal megbolondított mártás, lekvár vagy kence, csak az őrlés során jelentkező ízharmónia.

2. Kandalló

Na nem mintha bármi baj lenne az összetettebb ízvilágú és bonyolultabb formatervezésű burgerekkel, de ha valakinek mégis, majd a Kertész és Dob utca sarkán leledző Kandallóba betérve, ott étkezve, és a tapasztaltakat kiértékelve jól meggondolja magát. A mára már igazi nagyágyúvá váló, számos gasztronómiai díjat és a vendégek szeretetét is maradéktalanul elnyerő Kandalló legnagyobb erénye, hogy teljesen mindegy, ki honnan jön, hol van éppen és merre tart, biztosan megtalálja magát az étlap valamelyik tételében. Nincs ízlésbeli előítélet, sem preferenciák szerinti megbélyegzés, az étterem pusztán egyetlen előszűrő kérdést tesz fel: megvan-e az igényed arra, hogy ellenőrizhetően minőségi alapanyagokból készülő, nagy gonddal és végtelen precizitással elkészített hamburgert egyél? Az eldöntendő kérdésre adott helyes válasz: Igen.

1. GoodBar GoodBurger

Egyszerűnek, rögtönzött hamburgerezésnek indult, revelatív pillanattá érett, mikor a feleségemmel és a testvéreimmel együtt töltött délutánon leültünk a szörnyű mentális folyamatok révén kiválasztott étterem árnyékos teraszára. Három vega, egy nem vega és valaki, aki makacsul utasítja vissza a leglovagiasabb hamburger közeledését is. Noha az iménti mondat egy rossz vicc kezdő felütése is lehetne, jómagam előzetesen kínkeserves kudarcra készültem, mert korábbi tapasztalataim alapján kétfajta étterem különböztethető meg: az egyik halmaz tagjai jó hamburgereket, a másiké pedig jó ételeket készítenek, közös metszéspont pedig nincs. A helyszínen készült utólagos beszámolók alapján azonban örömmel értesítem az olvasókat, hogy mind vega, mind pedig húsos fronton kiválóan teljesítenek a GoodBaros fiúk és lányok. A Beyond Burger bármelyik fanatikus hústól kérges szívét képes lenne meglágyítani! A tányéron aranyló pankómorzsás csirke a tökéletes rántotthús szinonimája is lehetne, a tépett kacsahúsból, füstös majonézből, baconből és lyoni hagymából inspirálódó hamburgerköltemény elfogyasztása pedig a legjobb dolog, amire az ember a száját használhatja. Ha létezik az alapanyagnak ítélt hozzávalóknak egy Valhallája, azt valahol a Kecskeméti u. 6-os szám alatt kell keresni.

u.i.: Külön plusz pont a döntésképtelenekre pozicionált Mini Trio opcióért, amivel a hamburgerkínálat általunk választott három apró változatát kóstolhatjuk meg egy csapásra.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör