fbpx

Az indiai konyha alapjai

A indiai konyha több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Híres izgalmas fűszereiről, ízekben gazdak egytálételeiről. Ha te is szeretnéd az otthonodba varázsolni ezt az egyedülálló gasztronómiai élményt, cikkünkben megtalálod mire van szükséged hozzá!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Fűszerek és paszták

Talán az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut az indiai konyháról, az a curry. Az elnevezést azonban több féle képpen is használják. Egyrészt a fűszerkeverék neve, ami több különböző összetevőt is tartalmaz. Ezek közül a leggyakoribb a kurkuma, a koriander, a  kömény és a chili, de ez változó arányban és összetételben található meg attól függően, hogy az ország melyik régiójában vagyunk éppen. De nem csak a fűszerkeveréket hívjuk curry-nek, hanem a belőle készült egytálételt is.

A curry-hez hasonló, másik alap fűszerkeverék a garam masala, mely ugyan hasonlít sárgás színű társához, de ebben gyakran találunk fahéjat, szerecsendiót is. Az indiaiak előszeretettel használják ezeket a keverékeket, amiket aztán további hozzávalókkal egészítenek ki, hogy valódi ízorgiát okozzanak vendégeiknek. Szintén alapnak számít a chili pehely alkalmazása, valamint a gyömbér és a fokhagyma intenzív használata. 

Utóbbi kettőt általában paszta formájában használják, éppen ezért Indiában már előre elkészített gyömbér és fokhagyma pasztákat is vásárolhatunk a szupermarketekben.

Alap élelmiszerek

Az indiaiak nagy kedvence az egytálétel, amit többnyire rizzsel, vagy naan kenyér különböző típusaival szolgálnak fel. Ez utóbbi nagyjából egy pitához hasonlítható. Egyik leghíresebb ilyen egytálételük a dal, mely általában tartalmaz valamilyen hüvelyes zöldséget, mint a lencse vagy a csicseriborsó, amit további zöldségek társaságában paradicsom szószban, kókusztejben főznek meg. Természetesen ehhez hozzáadják a fűszerkeverékeiket, így kapnak egy tökéletes, melengető ételt. Szívesen használnak burgonyát is, amit annak idején a portugálok révén ismertek meg, és ami szintén tökéletesen illik egy dalhoz hasonló fogásba, ahogyan az édesburgonya is.

Italok

Mivel India a legnagyobb brit gyarmat volt, így nem meglepő, hogy a teázásnak itt is hatalmas kultúrája lett, és az indiaiak is gyakran isszák tejjel ezt a forró italt.

Jellegzetesség a lassi, ami egy joghurtos, tejes turmix, indiai fűszerekkel megbolondítva. Ennek leggyakrabban a mangós változatával találkozhatunk. Napjainkban pedig kezd egyre népszerűbb lenni a sör, azon belül is a lager típus.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör