fbpx

Ne legyen mértéktelen pazarlás a karácsony!

Az ünnepek alatt akarva akaratlanul is felgyülemlenek olyan dolgok, amikre nincs szükségünk. Legyen szó plusszban vásárolt ajándékokról, vagy éppenséggel ételmaradékról. Gondolkodjunk előre, és minimalizáljuk a felesleget!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Ajándékozzunk okosan

Hoztunk már néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mit ajándékozzunk szeretteinknek, erről olvashattok például itt. Érdemes azonban az egész ünnepi szezon előtt egyeztetni mind barátokkal, mind a családtagokkal, vagy éppen a társunkkal. Felnőttek révén például lehet, hogy teljesen eltekinthetünk a tárgyi ajándékozástól. Nagyobb család esetén megbeszélhetjük, hogy csak a gyerekeket ajándékozzuk, vagy legalábbis jelképes apróságokkal lepjük meg egymást, ami kevesebb fejtörést okozhat.

Megfontolandó az is, hogy tárgyi ajándék helyett inkább közös élményben veszünk részt. Barátnőkkel, barátokkal összegyűlhetünk például egy közös főzős, forraltborozós, filmezős estére, amihez mindenki hozzátesz valamit. Ezzel teljes mértékben megspóroljuk nemcsak az agyalást és az ajándékokért rohangálást, hanem az esetleg feleslegesen vásárolt termékeket is. Megoldás lehet még, ha húzunk, így nem kell mindenkinek vásárolnia a többieknek, elég egy embert meglepni valami olyannal, amiben benne van a szívünk. De írhatunk listát is azokról a dolgokról, amikre tényleg szükségünk van, és ezt eljuttathatjuk az ajándékozóknak.

Párkapcsolatban pedig bármilyen közös program vagy utazás is éppen olyan kedves ajándék lehet, mint egy személyes tárgy. 

Ha pedig úgy döntünk, hogy maradunk a tárgyi ajándékoknál, akkor azokat igyekezzünk környezetbarát módon csomagolni: takarékoskodjunk a papírokkal, használjuk a korábban vásárolt csomagolóanyagainkat. További öko tippekért kattints ide.

Adományozzunk karácsony után is

Sokan a karácsony közeledtével adományoznak, hiszen ilyenkor megannyi szervezet lép akcióba az ünnepek alkalmából. Ne felejtsük el azonban, hogy a rászorulóknak nem csak az év ezen szakaszában van szükségük a segítségre. Ha az ünnepek után maradt olyan felesleges élelmiszerünk, vagy az ajándékokból olyan tárgyak, amikre nekünk nincs szükségünk, bátran keressünk fel szervezeteket az év további hónapjaiban egyaránt. Sőt, akár ez is lehet egy karácsonyi kívánságunk szeretteink felé. Kérjük meg őket, hogy idén ne nekünk adjanak ajándékokat, hanem egy számunkra kedves szervezetnek utaljanak pénzösszeget, vagy vásároljanak tárgyi adományt.

Érdemes egyébként már csak azért is megvárni az ünnepi dömpinget, mert ekkor tényleg sok dolog felhalmozódhat a szervezeteknél, és lehet, hogy csak feleslegesen vennénk meg egy ezredik kiló lisztet. Persze mondhatjuk, hogy majd elfogy, de mennyivel jobb adott esetben februárban megkérdezni tőlük, hogy mire van igazán szükségük a nagy hidegben, és célzottan segíteni.

Ne essünk túlzásba az étellel karácsonykor sem

Hajlamosak vagyunk az ünnepek alatt háromszor annyit főzni, mint amennyire valójában szükség van. Mielőtt bármibe is belekezdenénk, egyeztessünk erről is a szeretteinkkel. Hiszen esélyes, hogy a nagymamától is hozunk haza néhány doboznyi finom falatot, de legalábbis süteményt biztosan! Ennélfogva szinte teljesen feleslegessé válhat, ha otthon is készítünk hasonlókat. És bár sokunk számára a szeretet egyik kifejezőeszköze a főzés,, ha rajtunk marad az ételből több adagnyi, akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.

Azonban még ekkor sincs nagy baj. Egyrészt szinte biztos, hogy a közelünkben él olyan hajléktalan, aki örömmel fogad néhány finom falatot, másrészt pedig követhetjük saját nagymamám példáját, aki karácsonykor megfőz egy jó nagy adag töltött káposztát, a maradékot pedig lefagyasztja, és Húsvétkor újra előveszi. Rafkós igaz? Ehhez azonban megintcsak előre kell gondolkodnunk, és tudni azt, hogy amit készítünk, azt valóban le tudjuk-e fagyasztani és megenni később. Ha nem, inkább készítsünk kevesebbet belőle. Például egy adag almás pitét nem biztos, hogy bevág az ember a fagyasztóba.

Bárhogyan is döntünk, fontos, hogy ne hagyjuk, hogy az ünnepi készülődés csak a vásárlásról, a főzésről és az idegeskedésről szóljon! A karácsony és az ajándékozás a szeretet és a meghittség szellemében teljen!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek