fbpx

„Könyveink célja, hogy rávilágítsanak napjaink környezeti problémáira és a megoldási lehetőségekre” – interjú a Gingko Kiadóval

A Gingko Kiadót Rohánszky-Nagy Réka és Zombori Andrea indította el a környezetvédelem jegyében 2021 januárban. Azóta 8 könyv jelent meg a gondozásukban. Az interjúban a kiadóról meséltek nekünk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

partneri együttműködés

Kezdjük azzal, hogy mi köt titeket a fenntarthatósághoz?

Andi: Az elmúlt években szerkesztőként dolgoztam, számos könyv megszületésénél bábáskodtam. Több fenntarthatósági tematikájú könyvnek voltam felelős szerkesztője, ez a téma és a környezetvédelem maga mindig is foglalkoztatott. Mára azt érzem, hogy a könyvkiadói tapasztalataimat és ezt a fajta elköteleződést szeretném ötvözni. Közben elvégeztem egy humánökológia tanfolyamot is, amelynek szellemisége és az ott szerzett ismeretek szintén fontos alapját adják a kiadónknak.

Réka: Végzettségem szerint pszichológus vagyok, így nagyon régóta foglalkoztat, hogy az életünkben miként érhetjük el a külső-belső harmónia állapotát. Így jutottam el a környezettudatosság gondolatához is, mivel hiszem, hogy a valódi harmónia állapota csak a belső és külső egyensúly együttes megtapasztalásán keresztül lehetséges. A humánökológia témájával még egyetemista koromban ismerkedtem meg, egy angliai tanfolyamon, ami nagyon mély nyomokat hagyott bennem, azóta foglalkoztatnak az ember és a körülötte lévő világ kapcsolatának különböző szintjei. Az elmúlt években a saját életemben is több olyan változtatást hoztam, amelyek lehetővé teszik a természettel való harmonikusabb együttélést: például a családommal a fővárosból vidékre költöztünk, törekszünk a hulladék csökkentésére, és igyekszünk helyi termelőktől vásárolni az élelmiszert.

Mikor indult a Gingko kiadó, mi inspirálta létrejöttét?

Andi: A Gingko Kiadót 2021 januárjában indítottuk útjára, az előtte levő néhány hónap pedig tervezéssel telt. Rékával mindketten váltani szerettünk volna, és ekkor mutatott be bennünket egymásnak egyik közös barátunk. Néhány beszélgetés után azt éreztük, szívesen dolgoznánk együtt, és így érzünk a mai napig. Mindkettőnkben erős az az érzés, hogy szeretnénk hasznosat, jót létrehozni, és azt gondoljuk, hogy a környezetvédelem olyan téma, amivel érdemes és kell is foglalkozni.

Réka: Családi örökségként kislány korom óta természetes számomra a könyvek közelsége és szeretete. Régi álmom volt egy könyvkiadó létrehozása, és amikor Andival megismerkedtünk, hamar megtaláltuk a közös hangot és értékrendet, amely mentén elindítottuk a közös vállalkozásunkat.

A nálatok megtalálható könyvek alapján a tudatosságra hajaztok. Mi a missziója a Gingko Kiadónak? 

Andi: Amikor meghatároztuk a kiadónk profilját, több témát kiválasztottunk, melyek mindkettőnk számára fontosak. Ezek a hívószavak a környezettudatosság, a fenntarthatóság, a hulladék és ökológiai lábnyom csökkentése, az egészséges és tudatosabb életmód kialakítása voltak. A könyveinken keresztül szeretnénk segítséget nyújtani azok számára, akik valamelyik úton elindulnának. Vannak ismeretterjesztő, szórakoztató és gyerekeknek szóló kiadványaink. Könyveink célja az ismeretek átadásán és a szórakoztatáson túl, hogy rávilágítsanak napjaink környezeti problémáira, és ami nagyon fontos, a megoldási lehetőségekre. Leginkább ezekre a megoldásokra szeretnénk fókuszálni. Fontosnak érezzük az egyén szerepét, ezért ezek a könyvek nagyrészt az egyén szintjén segítenek abban, hogy lépésről lépésre zöldebb útra térhessünk.

Réka: Hisszük, hogy csak úgy érhetünk el valódi harmóniát az életünkben, ha külső és belső tereinkben is törekszünk az egyensúly, a fenntartható lét elérésére. Könyveinkkel ezt szeretnénk megmutatni az olvasóinknak, segítséget nyújtva ahhoz, hogy akár kis lépésekben, bárki elindulhasson a változás útján.

gingko kiado
Fotó: Gingko Kiadó

Kinek ajánljátok a nálatok fellelhető könyveket?

Andi: Eddig 7 könyvünk jelent meg, amelyek valahogy a fenntarthatóság témáját járják körül. Ebből három gyerekeknek szól különböző korosztályban. A Kalandok a Világnagy Erdőben című mesekönyv 5-8 éves óvodás és kisiskolás gyerekeknek mesél egy csodálatos erdőről és az erdő lakóiról, akik találkoznak a különböző környezeti problémákkal és megoldásokat keresnek rájuk. A Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek a 8-12 éves korosztály számára készült, és azokat a fontos témaköröket járja körbe, melyekkel ez a korosztály a mindennapokban is találkozik. Kedves családi történetekkel meséli el Ökoanyu a vízfogyasztásnak, a mobiltelefonok gyors cseréjének, az egyszerhasználatos dolgoknak vagy a túlfogyasztásnak a problematikáját, és bemutatja a tömegközlekedés és a mikromobilitás előnyeit. Mengyán Eszter Helló, slow fashion című könyve abban segít, hogy rendet teremtsünk a ruhatárunk körül, számos ismeretet ad a ruhagyártás folyamatairól és a ruha életéről és útjáról, majd segít abban, hogy elkerüljük a felesleges hulladékképződést. Az Apokalipszis SOHA című könyv a tudományos ismeretterjesztő műfajba sorolható, melyben a humanista beállítottságú környezetvédő aktivista, Michael Shellenberger a szélsőséges zöld nézetek károsságára hívja fel a figyelmet. Számos ma divatos zöld elképzelést kérdőjelez meg, majd tudományos kutatásokkal támasztja alá állításait. A kevesebb több – Örömteli minimalizmus című könyvünk segít megszabadulni a körülöttünk lévő felesleges tárgyaktól, stressztől, problémás kapcsolatoktól, és irányt mutat, hogyan tegyünk rendet a környezetünkben és a lelkünkben. A környezettudatos otthon pedig végigvezet az otthonunk helységein és számos érdekes ötletet ad, hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, és hogyan vezessünk be környezettudatos döntések által vezérelt rutint a mindennapokba.

Réka: A tudatos életmód és a fenntarthatóság kérdését több oldalról is megközelíthetjük, így, ha valakit foglalkoztat a téma, könyveink között megtalálhatja azt, ami pillanatnyilag fontos számára, és azzal elindulhat azon az úton, amely során életének egyre több területébe ’bekúszhat’ a tudatosság. Hiszen életünk nemcsak egy-egy, hanem sok részből áll, amelyek külön is megközelíthetőek (pl. a háztartás vagy az öltözködés), de a tudatos életmód végül egy egységes egésszé áll össze. Könyveinkkel ezt szeretnénk támogatni. Akik pedig a környezetvédelem vagy a környezettudomány iránt érdeklődnek, kiadványaink között fajsúlyosabb, tudományos megközelítésű könyveket is találnak.

Mi alapján választjátok ki, hogy melyik könyvek kaphatóak a gondozásotokban?

Andi: Hosszú kutatómunka előz meg minden döntést. Van, amikor mi találunk ki egy témát és keresünk hozzá könyvet vagy szerzőt, de olyan is előfordul, hogy a külföldi könyvek között rábukkanunk olyanra, amit érdekesnek gondolunk. És van olyan is, amikor megkeresnek bennünket egy ötlettel, írással, és beleszeretünk a kéziratba. Ilyenkor mérlegelünk, kalkulációt készítünk és felmérjük a kiadás lehetőségeit.

Réka: Óriási a választék, ha már csak a nemzetközi könyvpiacot nézzük is. Nagyon fontos, hogy olyan könyveket válasszunk, amelyeknek a mondanivalója a kiadónk szellemiségével összeegyeztethető, és amely, ha elgondolkodtató vagy megosztó témákat is vet fel, mindenképpen értéket képvisel. Hazai szerzőinket is ezen az elven keresztül választjuk ki.

Mik a tervek a 2022-es évre, milyen kiadványokat várhatunk?

Andi: A kiadói tervünk még alakul, így korai lenne konkrét könyvekről beszélni, de idén is tervezünk megjelentetni olyan címeket, amelyek hazai szerzők tollából származnak. Nagyon szeretnénk a mesék kínálatát bővíteni, mert bár rengeteg mese van a piacon, úgy érezzük, hogy ezeket az általunk fontosnak tartott üzeneteket leginkább a gyerekekhez kell eljuttatni.

Réka: Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is legalább 7-8 könyv megjelentetését tervezzük. A tudatos életmód témája nagyon tág, sok dolog belefér, úgyhogy van miből válogatnunk, mind a hazai, mind a külföldi szerzők palettájából. Emellett mindenképpen tervezzük a porfóliónk még színesebbé tételét, hogy ezáltal is még szélesebb olvasótáborhoz juttassunk el jó minőségű, hasznos és akár szórakoztató olvasmányokat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek