fbpx

PCOS – gyakoribb, mint hinnéd

Policisztás ovárium szindróma, röviden PCOS. Napjainkra egyre többet beszélünk róla, és sokan állnak elő az ezzel kapcsolatos saját történetükkel. De mi ez a betegség, és van-e rá gyógymód?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi az a PCOS

Ahogy írtam, ez a policisztás ovárium szindróma rövidítése, ami alapvetően egy belgyógyászati-endokrinológiai probléma. Ahogy látszik, ez nem csupán nőgyógyászati betegség, hanem az egész hormonháztartást befolyásolja.

Sokszor társul hozzá cukorbetegség vagy egy azt megelőző állapot, például inzulinrezisztencia vagyis IR.

Tünetek

Nagyon széles skálán mozognak a tünetek is. Okozhat menstruációs zavarokat, megjelenhet sok apró ciszta a petefészekben, de akár meddőség is jelentkezhet. Emellett előfordul olyan bőrproblémák, mint az aknék megjelenése, bőrszín megváltozása, valamint hajhullás, és más helyeken való fokozott szőrnövekedés is jellemezheti. 

A PCOS-ben szenvedők azt is észrevehetik, hogy könnyen híznak, – főleg hasra – és nehezen tudják leadni a felesleges kilókat. Valamint a már említett emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz is jelentkezhet.

Ultrahanggal könnyen diagnosztizálható, de ha igazoltan elmarad vagy megszűnik a peteérés, tüszőrepedés, illetve az androgén vagyis férfihormon túlsúlyát állapítják meg, akkor már biztosan PCOS-ről beszélhetünk. Ha a fent olvasott tünetek közül több is jelen van, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

PCOS-em van, nem lehet gyerekem?

Ez a betegség a fogamzóképes nők 5-16 százalékát jelenti világszinten, ami hazánkban nagyjából 500 ezer hölgyet érint. Sokan nem is tudnak róla, vagy későn kerülnek megfelelő kezekbe.

Számtalan  történetet hallottam, amikor egyes orvosok elkönyvelik az adott nőt meddőnek, pedig ez egyáltalán nincs így. Megfelelő kezelés és életmódváltás mellett, nem kevés példa van arra, hogy PCOS betegek idővel akár többszörösen anyukák lettek, illetve a tünetek is kordában tarthatóak, így nem kell örökké szenvedniük.

Kezelési módok

Mivel nagyon szerteágazóak a tünetek, így a kezelési módot szintén több oldalról kell támogatni.

Kihagyhatatlan része az étkezés rendbetétele, a folyamatos mozgás, valamint egyes esetekben gyógyszeres kezelés is.

Számos vizsgálat alátámasztotta, hogy PCOS esetében a hatékony étrendi kezelés elsősorban az alacsony glikémiás indexű alapanyagokból áll, és hasonló a cukorbeteg diéta alapjaihoz.

Fontos, hogy akik ebben szenvednek, sokszor egyenek keveset, illetve 4 óránál több ne teljen el két étkezés között. Ami a mennyiségeket illeti, próbáljanak kis adagokat magukhoz venni. Nem árt szakember tanácsát is kérni, aki személyre szabott étrendet tud összeállítani az adott beteg eredményeit, állapotát figyelembe véve.

A mozgás szintén nagyon fontos és sarkalatos pontja a gyógyulásnak. Az Aviva torna például nagyon hasznos lehet ebben az esetben, de már számos személyi edző létezik, aki kifejezetten az ilyen problémákkal küzdőkre szakosodott.

Ne feledkezzünk meg továbbá a vitaminokról, étrendkiegészítőkről sem. Szedjünk B-vitamint, amire minden női szervezetnek nagy szüksége van, valamint a D-vitamin és folsav is elengedhetetlen.

Nem mellesleg a lelkünkkel is igyekezzünk eleget foglalkozni, akár egyénileg, akár szakember segítségével.

Semmiképp ne törődjünk bele a diagnózisba, és ha egy orvos csak annyit javasol, hogy szedjünk fogamzásgátlót vagy majd a baba megoldja, akkor azonnal nézzünk új szakember után. Kis odafigyeléssel és életmódváltással, ugyanis a PCOS-es személyek is tudnak teljes életet élni és családot alapítani, ha akarnak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32