fbpx

Hogyan válassz fényvédőt? 

Végre közeleg a nyár, ideje beszerezni a napsütéses szezonra legalkalmasabb fényvédőt. Ma már óriási a választék, ami jócskán meg is nehezítheti a döntést. Sőt, az is előfordulhat, hogy egyszerre többféle készítményre is szükséged lehet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Először gondold át, hogy a jelenlegi élethelyzeted és a nyári terveid alapján, milyen tevékenységekre számíthatsz?

Ha kismama vagy, valószínűleg nem fogod túlzásba vinni a tűző napon a sportolást, sőt akár a strandolást sem, így nem kell vízlepergető hatású, tartós fényvédőt venned. Ellenben figyelj arra, hogy elsősorban ún. fizikai fényvédelmet biztosító készítményt válassz. Ezek titánium-dioxidot, és cink-oxidot tartalmaznak, és hajlamosak fehér réteget hagyni a bőrön, azonban nem szívódnak be, hanem a bőrfelszínen képeznek védőréteget. Szerencsére lehet már kapni jól formulázott készítményeket is, amiket könnyű elkenni, sőt akár színezettek, így elkerülhető a gésa-hatás.

Akkor is jó választás a fizikai fényvédő, ha kisgyermeked van, és a család minden tagjának keresel egyetlen készítményt. Ezek a fényvédők ugyanis 2 éves kortól már használhatóak, nem jelentenek egészségügyi kockázatot a picikre. Keresd a ’mineral’ megnevezést a csomagoláson, és nézd meg, 100%-ban fizikai fényszűrőket tartalmaz-e?

Aktív életmód esetén

Ha sokat tartózkodsz a szabadban, imádsz sportolni és strandolni, akkor érdemes fontolóra venni a kombinált készítmények használatát. Vagyis olyat keress, ami fizikai és kémiai fényszűrőket egyaránt tartalmaz. Továbbá részesítsd előnyben a fluid (folyós) állagot és a pumpás kiszerelést. Ezeket a készítményeket könnyebb felvinni, eloszlatni, és jobban ellenállnak az izzadásnak is. Másik előnye a kombinált fényvédőknek, hogy széles spektrumú védelmet biztosítanak, és fotostabilitásuk is kimagasló, vagyis napfény hatására nem veszítenek a fényvédő képességükből.

Figyelem! Ezeket a készítményeket is újra kell kenni 2 óránként a megfelelő védelem érdekében!

Mi a helyzet a kényelmes, átlátszó fedést biztosító spray-kel?

Óh, igen, a leheletkönnyű, pillanatok alatt felspriccelhető fényvédők olyan előnyökkel szolgálnak, mint semmi más. A kényelemmel, és a védelem illúziójával. Hogy miért csak illúzió? Nagyon nehéz megállapítani egy ilyen spray-nél, hogy elegendő mennyiséget vittünk-e fel, azt pedig még nehezebb, hogy mindenhová jutott-e belőle, mivel valóban átlátszóak. Nem is takarékosak, mert egy részüket többnyire elviszi a szél, sőt be is lélegezhetjük őket, ami kifejezetten káros. Tehát csak óvatosan velük! De elárulom, én is tartok egyet a táskámban, kis kiszerelésben. Mert valóban kényelmes megoldás, de csak a fényvédelem megújítására pl. útközben, vagy városnézés alkalmával akár egy női mosdóban. Tehát klassz kiegészítése az otthon akkurátusan felvitt fényvédőnek.

Az alacsony faktorszám veszélyes?

A leggyakoribb tévhit a fényvédő készítményeknél, hogy csakis az SPF50-es nyújthat maximális védelmet. Ehhez fontos megérteni a jelzéseket. Az SPF szám azt mutatja meg, hányad részét engedi át egy készítmény az UVB sugaraknak pl. egy SPF30-as fényvédő 1/30-ad részét engedi át az UVB sugaraknak, vagyis 3%-át. Tehát a 97%-át kiszűri. Míg egy SPF50-es készítménynél ez az arány 98%, vagyis csak 1% a különbség. 100%-os védelem 50-es faktorszámnál sincs!

A faktorszám mellett fontos, hogy megfelelő mennyiségű készítményt vigyél fel a bőrödre, ami testtájanként egy 5 Forintosnak megfelelő mennyiség. Próbáld ki, hogy lásd, ez valószínűleg jóval több, mint amennyit eddig használtál. Tehát nem az egész testre, hanem testtájanként! És még valami, 2 óránként fel kell frissíteni a védelmet, újra kell kenni. A faktorszámra koncentrálni tehát önmagában nem elég.

Érdemes emellett arra is figyelni, hogy a fényvédőd az UVA és UVB sugarakat is kiszűrje. Az UVA sugarak felelősek a bőr öregedéséért, míg az UVB sugarak okozzák a napégést, de mindkét UV sugárzás felelős a bőrrákos megbetegedésekért. 

Ezeket az összetevőket kerüld

A kémiai fényszűrők előnyei mellett fontos hangsúlyozni, hogy használatuk egészségügyi kockázatot rejt magában. Nem véletlen, hogy a bőrgyógyászok a kismamáknak és a kisgyermekeknek is elsősorban a fizikai fényszűrők alkalmazását javasolják.

Kutatások sajnos igazolták, hogy egyes kémiai fényszűrők a véráramba kerülve káros hatással vannak a hormonháztartásra, és allergizálhatnak is, irritálva a bőrt, és a szemeket. A következő összetevőket érdemes kerülni, amikor fényvédőt választasz: oktokrilén, oxibenzone, oktinoxát.

Tudom, nem könnyű ennyi szempontot figyelembe venni, és a számodra legmegfelelőbb fényvédőt kiválasztani. Segítségképpen a következőket javaslom:

Az év nagy részében használj 100%-ban fizikai fényszűrőket tartalmazó készítményt, majd nyáron, ha kényelmesebb, és tartósabb védelemre van szükséged, válassz kombinált fényvédőt, és légy körültekintő a napozás során. 11 és 15 óra körül ne tartózkodj a tűző napon, és védekezz kalappal, napszemüveggel, ruházattal is. Kismamák, és gyerekek pedig maradjanak inkább a 100%-ban fizikai fényvédelemnél.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek