fbpx

Izlandról üzenem – Demeter Helga írása

Úgy tartják, lzland a tűz és jég országa. Fotó és videó művészek kedvenc helye. Nekem inkább az elvonulást és az elszigeteltséget jelenti.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha kilépek a lakásomból, egy hatalmas hegy lábánál találom magam a tengerparton. Őrület. Ami nekem kulonleges, másnak csak egy logikus döntés. Nem véletlenül élnek az izlandiak a tengerhez közel. A szigetország tobb, mint 68%-a lakhatatlan, többek között a geotermikus  és  vulkanikus működéseknek köszönhetően. 

Na meg, azt a sok szép heringet is ki kell valakinek halásznia. Ebből kifolyólag helyi halászok portékáival vannak tele a szupermarketek. Hal, rák, garnélarák, bálna stb. Jól olvastad. Nem csak bálnales túrára mehetsz itt, hanem akár meg is kóstolhatod ezeket a fantasztikus állatokat steak formajaban. A halászatuk engedélyezett es nagyon komolyan felügyelt. 

Az izlandi emberek állat szeretete számomra fantasztikus tapasztalat. A természethez  fűződő viszonyuk  alapja  a tisztelet. Az állatok, mint a bárány, tehén vagy ló szabadon legelésznek  a mezőkön. Ha autót vezetsz itt nagyon kell vigyázni, nehogy egy bárány gida kiugorjon eléd. Egyszer majdnem karamboloztam egy kacsaval. Nem vicc. Még a kacsák is hatalmasra nőnek errefelé. Sokszor kell Olafjordur varoskán áthaladnom, amikor lzland második legnépesebb városába, Akureyribe tartok bevásárolni. Egy kacsapár ott, az úttest közepén éli mindennapi életét. A városokban a megengedett haladási sebesség éppen ezért általában 35 km/óra. Kacsa, bicikliző gyerek, lovas… konkrétan bármi és bárki kiugorhat eléd, ha nem figyelsz.

izland

Reykjavik, a főváros más. Sokkal jobban hasonlít egy európai nagyvárosra, mint igazi izlandi városkára. Ezért ajánlom, hogy ha idelátogatsz, bérelj autót  és tegyél egy kört a szigeten az itt tartózkodásod alatt.

Egy főút van lzlandon, az 1-es körút. Az út, ami körbe megy a szigeten. ltt a távolságok hatalmasak. Picit Amerikára emlékeztet, ha az óriási terepjarókat és a hegyeket nézzük. Szóval a turista látványosságok egymástól messze, 1-4 órányi vezetésre vannak. Ezért ha nincs kedved vezetni, akkor a legegyszerűbb ha befizetsz egy több napos túrára, ami tartalmazza a valamelyik gleccseren való túrázást is.

Én ebben az évben januárban érkeztem ide, és eredetileg azért jöttem, hogy részt vegyek egy jégmászáson (angolul ice climbing) egy gelccseren. Ezt adtam magamnak a 31. születésnapomra. Aztán itt ragadtam. 

Fontos tudni azonban, hogy télen az időjárás rémesen veszélyes. Sok-sok  turista veszti életét itt, különböző túrák alkalmával, mert nincsenek felkészülve erre az őrült változékony időjárásra. Ezt nem elriasztásból mondom, hanem azért, hogy ha ide utaztok, nagyon körültekintően tegyétek, és kérjetek segítséget a helyiektől. 

Ha szeretnéd látni az északi fényt, akkor októbertől januárig ajánlom a látogatást. Nyáron pedig a csodaszép természetért érdemes jönni, akkor viszont egyáltalán nem megy le a nap így jobb, ha hozol magaddal szemfedőt alváshoz. Nyugi, csak viccelek. Minden fényt elnyelő sötétítő függönyeik vannak, pont ezért.

Oh, kisregényeket tudnék megtölteni itteni történetekkel. lzland egy csoda. Amit mindenkinek meg kell tapasztalnia egyszer.

Kövessétek Helgát instagramon, youtube-on vagy TikTok-on, ha látni szeretnétek milyen kalandokban van része a szigeten!

Fotók: Demeter Helga

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
lengyelországban